VELIKO NEVRIJEME

Oluja Beryl poharala Teksas, više od dva milijuna domova i tvrtki ostalo bez struje

Oluja je prošli tjedan se razorno obrušila na Jamajku, Grenadu i Sveti Vincent i Grenadine
 Brandon Bell/Getty Images Via Afp

Tropska oluja Beryl s olujnim vjetrovima i prolomom oblaka u ponedjeljak je poharala Teksas te se uputila prema unutrašnjosti, izazvavši zatvaranje naftnih luka i otkazivanje stotina letova, a zbog nje je više od dva milijuna domova i tvrtki ostalo bez struje.

Beryl, najraniji ovosezonski uragan pete kategorije, oslabio je nakon što je poharao obalni grad Matagorda u Teksasu i uputio se prema Houstonu, rekao je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

image
Brandon Bell/Getty Images Via Afp

Oluja, za koju se očekivalo da će ubrzano slabjeti kako se bude kretala prema unutrašnjosti, prošli tjedan se razorno obrušila na Jamajku, Grenadu i Sveti Vincent i Grenadine, u čemu je poginulo 11 osoba, srušene su zgrade i električni vodovi.

U Teksasu, šerif okruga Harris Ed Gonzalez rekao je u ponedjeljak na X-u da je prema preliminarnim informacije jedna osoba poginula nakon što se drvo srušilo na kuću.

image
Brandon Bell/Getty Images Via Afp

Energetska industrija ove savezne države, najveći proizvođač američke nafte i prirodnog plina, pripremila se na posljedice oluje Beryl koja je usporila rafinerijske aktivnosti i uzrokovala evakuacije na nekim proizvodnim lokacijama. "Životno opasna oluja i obilne padaline trenutno pogađaju dijelove Teksasa. Razorni vjetrovi pušu duž obale te se kreću prema unutrašnjosti", rekao je NHC čak i uoči gubitka snage Beryla.

image
Mark Felix/Afp

Nakon upozorenja da bi mogla uslijediti smrtonosna oluja, stanovnici su požurili da osiguraju prozore i snabdiju se gorivom i drugim važnim potrepštinama.

Prije svanuća, snažni udari vjetra i obilna kiša pogodili su Galveston, Sargent, Lake Jackson i Freeport, moglo se vidjeti na televizijskim snimkama. Do kasnog jutra, brojna srušena stabla blokirala su ceste u Houstonu, dok je najgori dio oluje bio već prošao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 18:54