ŠOKANTAN DOKUMENT

Operacija ‘Jerihonski zid‘: Izraelski dužnosnici imali su detaljan plan Hamasa prije godinu dana

Dokument je prilično dugo cirkulirao među izraelskim vojnim i obavještajnim stručnjacima

Hamasovi militanti tijekom napada na Izrael

 Screenshot/X

Izraelski dužnosnici imali su Hamasove borbene planove za teroristički napad 7. listopada duže od godinu dana, ali njihove vojne i obavještajne službe su ignorirale opasnost jer su smatrale da Hamas nije sposoban provesti tako kompliciranu operaciju. Sada je iscurio sadržaj Hamasova dokumenta na 40 stranica, koji su izraelske vlasti nazvale kodnim nazivom "Jerihonski zid", a unutra se, točku po točku, nalazi plan koji predviđa upravo onakvu razornu invaziju koja je dovela do ubojstva oko 1200 Izraelaca početkom listopada.

Prevedeni dokument, koji su pregledali Ronen Bergman i Adam Goldman, novinari The New York Timesa, ne sadrži točan datum napada, ali detaljno opisuje napad s ciljem da se sruše izraelske utvrde oko pojasa Gaze, zauzmu obližnji gradovi i napadnu ključne vojne baze, uključujući tamošnje zapovjedništvo IDF-a.

Iznad Hamasovih mogućnosti

Hamas je sa šokantnom preciznošću proveo zacrtano. Dokument predviđa baražnu paljbu raketa na početku napada, bespilotne letjelice koje bi onesposobile sigurnosne kamere i automatizirane mitraljeze duž granice, a naoružani borci trebaju masovno upadati u Izrael u paraglajderima, na motociklima i pješice - sve to dogodilo se 7. listopada.

Plan je također uključivao detalje o lokaciji i veličini izraelskih vojnih snaga, komunikacijskim čvorištima i drugim osjetljivim informacijama, što otvara pitanja o tome kako je Hamas prikupio sve te obavještajne podatke i je li bilo curenja informacija unutar izraelskog sigurnosnog establišmenta.

Osim toga, dokument je prilično dugo cirkulirao među izraelskim vojnim i obavještajnim stručnjacima, ali oni su tvrdili da je napad takvih razmjera i ambicija iznad Hamasovih mogućnosti.

Još uvijek nije jasno jesu li premijer Benjamin Netanyahu ili drugi najviši politički čelnici Izraela znali za ovaj dokument. Zato se zna da je u srpnju, samo tri mjeseca prije napada, iskusni analitičar iz Jedinice 8200, izraelske signalno-obavještajne agencije, upozorio da je Hamas proveo intenzivnu vježbu koja se činila sličnom onome što je predviđeno u nacrtu. Ali pukovnik u diviziji za Gazu odbacio je njegovu zabrinutost, pokazuju šifrirane e-poruke koje je na uvid dobio The Times. "U potpunosti poričem da je scenarij imaginaran. Vježba Hamasa u potpunosti odgovara sadržaju ‘Jerihonskog zida‘. To je plan za početak rata, a ne samo napad na selo", napisao je spomenuti analitičar, no nisu mu povjerovali. Sada izraelski dužnosnici privatno priznaju da je - da je vojska ozbiljno shvatila ova upozorenja i preusmjerila značajna pojačanja na jug, gdje je Hamas napao - Izrael mogao otupjeti napade ili ih možda čak spriječiti.

Najsmrtonosniji dan u povijesti Izraela

Umjesto toga, izraelska vojska bila je nespremna dok su hamasovci nadirali iz pojasa Gaze. Bio je to najsmrtonosniji dan u povijesti Izraela. Izraelski sigurnosni dužnosnici već su priznali da nisu uspjeli zaštititi zemlju, a očekuje se da će vlada organizirati komisiju koja će proučiti događaje koji su doveli do napada. Već sada dokument o Jerihonskom zidu razotkriva višegodišnje gomilanje pogrešnih koraka koji su kulminirali najgorim propustom izraelske obavještajne službe još od iznenadnog napada koji je doveo do Jomkipurskog rata 1973.

U pozadini svih ovih neuspjeha bilo je fatalno pogrešno uvjerenje da Hamas nije u stanju napasti niti bi se usudio to napraviti. To je uvjerenje bilo toliko ukorijenjeno u izraelskoj vladi, tvrde izraelski izvori, da su zanemarili sve više dokaza koji su govorili suprotno. Izraelska vojska i Izraelska sigurnosna agencija, koja je zadužena za borbu protiv terorizma u Gazi, odbili su komentirati ove optužbe, kao i otkriti kako su došli u posjed "Jerihonskog zida".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:14