UBOJICE U BIJEGU

Operacija 'Monstrum' u Makedoniji: Podignute optužnice, Albanci najavljuju prosvjed

Veliki dio albanske populacije smatra da je ovo montiran slučaj i da su uhapšeni nedužni ljudi

ZAGREB - Od petorice optuženih za terorizam u slučaju peterostrukog ubojstva kod Skoplja, dvojica su u bijegu i za njima traga Interpol, obavijestila je jučer ministrica makedonske policije Gordana Jankuloska. Tjeralice su raspisane za Alilom Demirijem, rođenim 1985. godine, i Afrimom Ismailovićem, rođenim 1980. Obojica su iz Skoplja.

Petoro od 20 uhapšenih u akciji Monstrum od jučer je u 30-dnevnom pritvoru. Nakon osam sati ispitivanja na Kaznenom sudu u Skoplju, Agim Ismailović (33), na kojega je makedonski MUP ukazao kao na jednog od izravnih počinitelja ubojstva, i dvojica pomagača Fejzi A. (54) i Rami S. (24) pod jakim su osiguranjem odvezeni u pritvor u Bitolu.

Prema riječima njegova odvjetnika, Agim I. se pred istražiteljima branio šutnjom. Pritvor u odsutnosti određen je i dvojici bjegunaca koji su, prema MUP-u, osumnjičeni kao mogući sudionici i ubojice četvorice momaka i sredovječnog ribolovca 12. travnja.

Potraga za oružjem

Jankuloska je izvijestila da je policija analizirala otkriveno oružje u akciji Monstrum i da još nije utvrđeno je li to oružje kojim je ubijeno petoro ljudi kod Smiljkovskog jezera.

- Želim naglasiti da čak i bez toga imamo dovoljno materijalnih dokaza koji potvrđuju tko su izvršitelji ubojstva - rekla je Jankuloska. Iako javnost i mediji inzistiraju da MUP kaže je li ta grupa povezana s nekim terorističkim grupama izvan Makedonije i imaju li nekakve veze al-Qa’ida ili vehabije s Balkana, ministrica Jankuloska ostala je pri tvrdnji da u ovoj fazi istrage policija nema takve podatke.

Poplava glasina

U Skoplju i u Radišani, naselju iz kojeg potječu ubijeni, mirno je, nema okupljanja i protesta, kao što je bilo nekoliko dana nakon ubojstva, ali se spekulacije među građanima ipak pletu. Na ulasku u Radišane još stoje fotografije ubijenih momaka i parola “Kaznu za ubojice”.

Gotovo svi mediji pridržavaju se preporuke da se suzdrže od nagađanja, no ona se, s obzirom na nedostatak službenih informacija, stalno množe.

Cilj: izazivanje nemira

Neki tiskani mediji u Skoplju prenijeli su stavove poznatih regionalnih eksperata za terorizam koji kažu da je ovaj slučaj otvorio pitanje ima li radikalnih islamističkih grupa u Makedoniji, koje kamuflirane u kriminalne bande krstare Balkanom, koristeći tzv. Zelenu transverzalu. Kako se ovih dana u Skoplju javno govori samo o hapšenju osumnjičenih počinitelja uskrsnog masakra i tome da se motiv krije u radikalnoj islamskoj ideologiji, nitko od nadležnih ne spominje eventualnog naručitelja i direktni razlog ubojstva. Na osnovi toga, u javnosti se spekulira da je cilj tog terorističkog čina destabilizacija Makedonije izazivanje nemira, napada na policiju, straha i nepovjerenja u državu.

Političari gase vatru

Za druge je ovo peterostruko ubojstvo samo nastavak incidenata koji su se dogodili u Skoplju kada su grupe i pojedinci napadali slučajne prolaznike i nanosili im teške tjelesne ozljede. Napadači su bili muslimanske vjeroispovijesti, pa se spekuliralo da su ti mladići bili samo instrument za podgrijavanje međunacionalnih odnosa. Makedonski MUP ne komentira spomenute spekulacije.

Zakulisni politički komentari nakon ubojstva su da u vladi, u kojoj koaliraju najveća makedonska stranka VMRO-DPMNE i najveća albanska stranka DUI, postoji netrpeljivost zbog toga što radikalno krilo makedonske stranke inzistira da se kaže jesu li počinitelji albanske nacionalnosti, a DUI, preko svog glasnogovornika, naglašava da to nije važno. Ipak, to nije uzdrmalo vladu, nego su obje stranke dale podršku policiji u raščišćavanju slučaja.

- Nacionalnost nije bitna kad se radi o nečovječnosti, a to je i u interesu mira i suživota u Makedoniji - neslužbeno komentiraju obje stranke.

Albanski mediji: Uhićeni nisu religiozni, slučaj je montiran

Veliki dio albanske populacije smatra da je ovo montiran slučaj i da su uhapšeni nedužni ljudi. Za neke od njih, njihova rodbina kaže da ne samo što nisu ubice, nego da nisu ni religiozni.

Jučer su neki makedonski mediji javili da je na Facebooku osvanuo poziv na mirni prosvjed podrške optuženima za terorizam pod geslom Stop montiranim slučajevima.

Kako su pisali portali Skaj i Portalb, prosvjed je na Facebooku najavljen za danas, odmah nakon podnevne molitve u Jaja Pašinoj džamiji u Skoplju. Oko 13.30 sati prosvjednici će doći pred Krivični sud. Policija strahuje da bi taj prosvjed mogao uzrokovati nove probleme u ionako usijanoj atmosferi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 11:25