PROBLEM ZA MAĐARSKU

Orbána sve više hvata panika: Gubi popust koji će smanjiti ogromne prihode njemu bliskim ljudima

"Mađari su imali dovoljno vremena za prilagodbu.", rekao je jedan europski diplomat

Viktor Orban

 Piero Cruciatti/Afp

Orbánov šef diplomacije, Péter Szijjártó, početkom je tjedna rekao da će Mađari gladovati ako ostanu bez ruske nafte. No, Politico piše da Mađarskoj uopće ne nedostaje nafte. Štoviše, susjedi im nude još.

Što se onda događa? Premijer Viktor Orbán postupno gubi svoj ruski popust, tvrdi Politico. Mađarskoj je EU prije dvije godine dopustila da rusku naftu kupuje po cijenama koje su bitno niže od tržišnih. Ukrajina je taj aranžman ugrozila kad je u lipnju ove godine ruskoj energetskoj tvrtki Lukoil zabranila da svoje proizvode preko njezinog teritorija šalje u Europu.

Odmah su Mađarska i Slovačka rekle da zbog toga neće moći namiriti svoje potrebe te su od Unije zatražile da intervenira. Podaci analitičarske tvrtke Argus Media kažu da su te dvije zemlje u kolovozu primile 720 tisuća tona sirove nafte.

Orbán je, naime, niske nabavne cijene koristio kako bi povećao profite države i mađarskih naftnih tvrtki te snizio cijene goriva. Uz to, Mađarska je svoje naftne viškove prodavala po nemalim cijenama.

Ilona Gizińska, stručnjakinja za mađarska pitanja u Centru za istočne studije, varšavskom trustu mozgova, rekla je da je mađarski energetski gigant MOL 2022. zabilježio rekordne profite. Mihajlo Gončar, predsjednik kijevskog trusta mozgova CGS Strategy XXI, procjenjuje da je Mađarska Lukoilovu naftu kupovala po cijeni koja je bila 20 posto niža od tržišne. Gončar je rekao da će sankcije koje je Ukrajina nametnula Lukoilu smanjiti prihode koje ubiru ljudi bliski Orbánu.

Malo tko u EU ima sluha za spomenute mađarske žalopojke. Ustupci koji je Bruxelles dao Budimpešti trebali su biti privremeni, a ona ih je iskoristila kako bi uvoz ruskog plina 2022. povećala za 50 posto u odnosu na 2021. te potpisala nove ugovore s Gazpromom. "Mađari su imali dovoljno vremena za prilagodbu.", rekao je jedan europski diplomat Politicu.

Olena Lapenko iz kijevskog trusta mozgova DiXi Group rekla je da Ukrajina postala nestrpljiva čekajući Budimpeštu da pronađe novog dobavljača. Orbán je dugo tvrdio da je njegova bliskost s Kremljom ekonomska datost, a glasove na izborima izborio s pomoću energetskih subvencija, pristupačnih cijena goriva i niskih računa za struju. No, visoka inflacija koja muči Mađarsku - 2023. iznosila je 17,5 posto - neke je Orbánove glasače natjerala da preispitaju svoju lojalnost mađarskom premijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 22:15