PRVI PUT VIĐENO

Oružje koje kosi Ukrajince: Rusi objavili snimku pripreme i lansiranja svoje čudovišne bombe od tri tone

Snimku lansiranja ruske najveće klizne bombe objavilo je njihovo Ministarstvo obrane

Navodno ispuštanje klizne bombe FAB-3000

 Screenshot/X

Rusija je prvi put objavila snimku koja prikazuje, barem se tako tvrdi, lansiranje svoje goleme navođene bombe s krilcima za produljenje dometa FAB-3000, zastrašujućeg oružja koje u svojoj osnovnoj konfiguraciji teži oko 3000 kilograma.

To oružje se nedavno pojavilo na ukrajinskom bojištu, gdje ruske zračne snage tihim kliznim bombama bez pogona nemilice uništavaju ukrajinske snage na tlu, a s kojim se protuzračna obrana - s kojom Ukrajina ionako oskudijeva - teško može nositi.

To inače ‘glupo‘ oružje preinačeno je tako da je opremljeno sustavom za navođenje s proširenjem dometa i krilcima koja se izvlače (UMPK), kao i njegove manje inačice poput FAB-1500, koje su ruske snage mjesečno na ukrajinsko tlo znale izbaciti i po nekoliko stotina.

Novu snimku za koju se tvrdi da prikazuje upravo tu bombu, a čija točna oznaka zasad nije poznata, objavilo je rusko Ministarstvo obrane. Prema objavi Ministarstva, snimka prikazuje napad na "privremenu točku raspoređivanja" ukrajinskih oružanih snaga u zoni djelovanja skupine snaga Sjever, za koje se zna da djeluju u regijama Harkiv i Sumi, prenosi The War Zone.

Snimka je možda ruska montaža

Snimka prikazuje pilota borbenog zrakoplova Su-34 kako provjerava bombu postavljenu na središnju konzolu ispod trupa zrakoplova, a potom slijede kadrovi iz zraka u kojima se vidi zrakoplov koji nosi i potom ispušta bombu.

Nakon što se krilca rašire, bomba se okreće oko svoje osi kako bi letjela s izbačenim i repnim krilcima usmjerenim prema gore. Čini se da na bombi postoji par crvenih svjetala na stražnjem dijelu, koja u jednom trenutku svijetle. Svrha toga nije jasna, ali moguće je da se radi o načinu da se posadi lansirne letjelice olakša praćenje oružja prema meti. Na kraju snimke kadar iz zraka, vjerojatno iz drona, prikazuje navodni udar bombe.

No, kako navodi specijalizirana stranica The War Zone, pitanje je pokazuju li svi dijelovi snimke zapravo UMPK spojen na FAB-3000 ili neki prikazuju manji FAB-1500 od 1500 kilograma s istim pričvršćenim kompletom za navođenje.

Neki od kadrova nove snimke pokazuju prepoznatljiva stražnja krilca bombe FAB-3000, ali drugi su manje jasni. Na temelju ranijih službenih video zapisa, stražnje peraje FAB-3000 imaju kontinuiranu ravnu liniju duž svog najduljeg ruba, dok one FAB-1500 imaju karakteristične ‘izrezane‘ dijelove.

Moguće je da je snimka montaža koja prikazuje oba ova oružja, a ne bi bilo prvi put, kako se navodi, da su službeni ruski video zapisi montirani ili se snimkama manipulira.

Dodatne klizne bombe

Zanimljivo je da Su-34 u snimci ispod krila nosi dodatne, manje klizne bombe. Čini se da se radi o UMPB D-30SN, prilično profinjenijoj verziji koncepta UMPK, očito namjenski dizajniranoj, a ne preinačenoj, koja ima funkciju nešto bližu američkoj precizno navođenoj kliznoj bombi malog promjera (SDB).

Ruske zračne snage u lipnju su, kako je pisao Forbes, a o čemu je izvijestio Jutarnji list, prvi put u borbi izbacile FAB-3000. Kako je navedeno, lovac-bombarder Suhoj Su-34 izbacio je jednu bombu FAB-3000 na višekatnicu koju su ruski obavještajci identificirali kao bazu za raspoređivanje ukrajinskih snaga u Lipcima, 15-ak kilometara sjeverno od Harkiva u sjevernoj Ukrajini.

Dan kasnije, drugi Su-34 izbacio je jednu od tri tone tešku bombu FAB-3000 na drugi veliki objekt, za koji su Rusi vjerojatno sumnjali da se u njemu nalaze ukrajinske snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 20:29