VJEČNO SJEĆANJE

Osamdeset godina poslije, Britanija obećava da će se uvijek sjećati Dana D

‘Rat je besmislica, zaista. Ali u tom slučaju, to je bilo neophodno‘, rekao je veteran britanske mornarice Bob Gravells

Portsmouth

 Andrew Matthews/Afp

Velika Britanija odala je u srijedu počast savezničkim vojnicima koji su sudjelovali u Danu D, obećavši da će se "uvijek sjećati" njihovih žrtava.

Britanska svečanost obilježavanja 80. godišnjice Dana D održana je u Portsmouthu, glavnoj točki polaska 5000 brodova prema Normandiji za invaziju 6. lipnja 1944.

"Danas smo se okupili kako bismo odali počast gotovo 160.000 britanskih i savezničkih vojnika, koji su se 5. lipnja 1944. okupili ovdje i duž ovih obala kako bi krenuli u misiju koja će zadati taj udarac za slobodu i biti upamćena kao najveća amfibijska operacija u povijesti", rekao je britanski kralj Charles.

image

Kralj Charles

Leon Neal/Afp

"Obećajmo ponovno da ćemo se uvijek sjećati, cijeniti i poštovati one koji su služili tog dana i biti dostojni slobode za koju su umrli."

Na Dan D poginulo je gotovo 4400 savezničkih vojnika.

U Francuskoj, gdje će se se glavne svečanosti održati u četvrtak u nazočnosti svjetskih čelnika uključujući američkog predsjednika Joea Bidena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, britanski i američki veterani okupili su se kod mosta Benouville, koji je na Dan D imao kodno ime Pegaz.

"Rat je besmislica, zaista. Ali u tom slučaju, to je bilo neophodno", rekao je veteran britanske mornarice Bob Gravells, koji je prevozio vojnike na plaže Normandije.

"Ponosan sam što sam odigrao jako malu ulogu u oslobađanju Europe. Jako malu ulogu", rekao je.

image

Portsmouth

Dylan Martinez/Afp

Tisuće turista okupile su se na plažama Dana D i posjetile groblja iz Drugog svjetskog rata. Kolekcionari su se provozali vojnim džipovima, a zgrade su bile ukrašene američkim, kanadskim, britanskim i francuskim zastavama.

"Ništa me ne boli. Kako bih mogao biti sretniji? I ovdje sam, slavim na mostu Pegaz", rekao je Jake Larson, 101-godišnji američki veteran koji se iskrcao na plaži Omahi, nakon ceremonije kod mosta Pegaz. "Hvala vam ljudi. Hvala svima što se došli ovdje."

image

Portsmouth

Dylan Martinez/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je odao počast francuskim borcima u Bretagni ranije tijekom dana, sudjelovat će kasnije na svečanosti u Saint-Lou u Normandiji. Taj je gradić bio gotovo u cijelosti uništen u savezničkom bombardiranju na Dan D i tijekom bitke za Normandiju.

image

Kralj Charles i kraljica Camilla u Portsmouthu

Andrew Matthews/Afp

"Ta trauma pretvorila je naš grad u ‘prijestolnicu ruševina‘, kako je napisao dramatičar Samuel Beckett", rekla je gradonačelnica Emmanuelle Lejeune za Reuters.

Grad koji je tada imao 12.000 stanovnika bio je 90 posto uništen.

image

Princ William u Portsmouthu

Andrew Matthews/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 20:29