‘IDE NAM RAVNO NA KUĆU!‘

Osječanku i Vukovarca čeka najteža noć u životu: ‘Ne idemo nigdje! Žele nas potjerati, te riječi šerifa su prebrutalne...‘

‘Najgore je čekati. Iscrpljeni smo, nervozni, živci rade… Najgore je kad ne znaš što će doći‘

Kuća Ane Rice i Nine Šimunovića na putanji je uragana Milton

 /Privatna arhiva

Ana Rice (56), njezin partner Nino Šimunović (60) i nećakinja Gracy (26) iz obiteljske kuće na Floridi iz minute u minutu prate kretanje uragana Milton. Prema svim su prognozama i kartama, gradić Bradenton i njihova kuća su u središtu putanje uragana, koji je dosad već razorio meksički poluotok Yucatan.

– Proći će ravno preko nas - kažu.

Dok razgovaramo, u srijedu, u 15 sati poslijepodne po hrvatskom vremenu, 9 sati ujutro po lokalnom, njih troje priprema se za najtežu noć u životu. U tom je trenutku uragan Milton na moru, udaljen svega 350 kilometara od doma slavonske obitelji na Floridi.

Očekuje se da će do njihovog doma, uragan s udarima vjetra brzine veće od 300 km/h, stići u 2 sata ujutro u noći s srijede na četvrtak, u 8 sati ujutro po hrvatskom vremenu. Ipak, unatoč velikoj opasnosti i milijunima evakuiranih, oni su odlučili ostati kod kuće. Šerifovu izjavu, da svi koji ostanu na nogu napišu ime i prezime kako bi ih mogli identificirati, koja uključuje i rečenicu "naređujemo da napustite područje ili ćete gledati kako vam oluja uništava domove i vjerojatno i sami umrijeti"- smatraju pretjerano dramatičnom, i drastičnom, kako kažu.

- Žele nas uplašiti ili natjerati na odemo, ali izreći to tako brutalno da bi nas potjerali, ipak nije u redu, poručuju.

image

Ana Rice i Nino Šimunović uragan će dočekati kod kuće, koja je točno na putanji Miltona

/Privatna arhiva
image

Putanja uragana, plavom točkom označena je kuća Ane Rice i Nina Šimunovića

/Privatna arhiva
image

Grad Bradenton je poput grada duhova

/Privatna arhiva

Zvuče hrabro, ali priznaju da nisu, da im nije svejedno, da ih je strah, ali ipak ostaju.

– Što bude, bit će. Tko je namjeravao otići, već je otišao, ali nismo ostali samo mi, dosta ljudi ne želi napustiti dom – kaže za Jutarnji Ana, iako se predviđa da bi ovo mogla biti jedna od najrazornijih oluja u povijesti. Ana poznaje one koji su ostali, ali nije ih puno. Štoviše, nema pješaka ni vozila, grad sliči na grad duhova.

Iscrpljeni smo, živci rade...

Kuću su osigurali koliko mogu, baza će im za najveći udar uragana biti središnja prostorija u kući, kuhinja, koja nema prozora. Tu su si pripremili sve što im može zatrebati – hranu, vodu, kutiju za prvu pomoć, deke, svjetiljke…Prozori na kući specijalno su izrađeni za jaka nevremena, nadaju se da će izdržati i snagu Miltona, koji je već dosegnuo petu kategoriju.

Još prije tri godine je u sklopu projekta Phoenix objavljena simulacija što bi moglo zadesiti Tampu u slučaju tako razornog uragana i predviđena je smrt 160 osoba, 30.000 nestalih i još toliko bi ostalo bez krova nad glavom. Središte Tampe bilo bi potopljeno, zgrade i mostovi urušeni valovima, visokim i do šest metara.

image

Kuhinja koju je obitelj izabrala kao sklonište u vrijeme uragana, u središtu je kuće i bez prozora. Opremili su ju vodom, hranom, prvom pomoći

/Privatna Arhiva
image

Ana Rice i Nino Šimunović uragan će dočekati kod kuće, koja je točno na putanji Miltona

/Privatna Arhiva
image

Ana Rice i Grace uragan će dočekati kod kuće, koja je točno na putanji Miltona

/Privatna arhiva

- Preostaje nam čekati i vidjeti. U ovim trenucima samo pada kiša, još se ne događa ništa strašno, najgore slijedi. Prije dva tjedna nas je pogodio dosad najveći uragan, Helena, prije koje je u kolovozu bila Debby s velikim poplavama pa se Helena samo nadovezala. Šteta je bila ogromna, nemjerljiva. uglavnom uz obalu, gdje su ljude snašle katastrofalne poplave. Mi smo udaljeni 20 kilometara, kuća nam je zidana, ali sve zaista ovisi o mikro lokaciji – govori Ana za Jutarnji iz samog središta kojim će protutnjati Milton. Kako točno izgleda obala, vidjeli su samo na TV snimkama, jer prilaz je zabranjen. Mjestu su mogli prići samo oni koji tu žive ili imaju poslovne prostore, uz predočenje dokumenta koji to dokazuje. Uragan Milton će osim orkanskih vjetrova i poplavnih kiša, očekuje se, na ovo područje, 20 kilometara od Anine kuće, prouzročiti abnormalnu visinu porasta razine mora.

image

Kuća Ane Rice i Nine Šimunovića u Bradentonu na Floridi

/Privatna arhiva
image

Kuća Ane Rice i Nine Šimunovića na putanji je uragana Milton

/Privatna arhiva

- Najgore je čekati. Iscrpljeni smo, nervozni, živci rade… Najgore je kad ne znaš što će doći i što očekivati – svjesna je opasnosti.

Ana je iz Osijeka, u Americi živi od osme godine života, partner Nino je iz Vukovara. Otac joj je bio stolar, do 2003. godine je živjela u Chicagu, na Floridu je otišla zbog sunca. Sin Antun živi u Illinoisu, kći Sara u Alabami. Ana se bavila nekretninama, Nino je umirovljeni vatrogasac, oba sina, Damian i Alen također su vatrogasci i od danas rade danonoćno, bez smjena. Alen ima suprugu i blizance stare sedam godina i oni su ostali kod svoje kuće.

- Sada je došla narodna garda na Siesta Key kod vatrogasne stanice, tristotinjak metara od vode. Provjeravaju jesu li svi evakuirani i ostati će tu stacionirani dok uragan ne prođe - rekla nam je Ana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 18:15