OD VARDARA DO...

OSNIVAJU SE BALKANSKE VOJNE SNAGE? Generali dviju bivših članica SFR Jugoslavije već su poduprli ideju

Slavonski Brod, 030610.Zbog velikih kisa rijeka Orljava biljezi najvisu razinu od kada se vrse mjerenja. Prelila se preko nasipa kod mjesta Luzani i Oriovac u kojima su proglasene izvanredne mjere obrane od poplave. U pomoc je doslo 200 pripadnika HV.Na slici: pripadnici HV pomazu oko nasipa.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

Bosanskohercegovački ministar obrane Zekerijah Osmić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga (OS) te zemlje general pukovnik Anto Jeleč poduprli su inicijativu načelnika Glavnog stožera Armije Republike Makedonije (ARM) general pukovnika Gorančeta Koteskog tijekom odvojenih susreta u srijedu o stvaranju zajedničkih balkanskih vojnih snaga koje bi intervenirale u slučajevima elementarnih nepogoda u zemljama regije.

Kako je priopćeno iz ministarstva obrane BiH general Koteski je iznio prijedlog o osnivanju zajedničkih balkanskih snaga, koje bi djelovale zajedno pri rješavanju elementarnih nepogoda što ministarstvo obrane BiH u cijelosti podržava.

Ministar Osmić upoznao je goste s trenutačnim aktivnostima ministarstva obrane BiH na putu k euroatlantskim integracijama, uknjižbi vojne imovine, rješavanja viškova naoružanja, razminiranja, te mirovnim misijama širom svijeta.

Nakon odvojenog susreta s načelnikom Glavnog stožera OS BiH Jelečom priopćeno je da se razgovaralo o dosadašnjoj bilateralnoj i regionalnoj suradnji oružanih snaga dviju zemalja.

Dodaje se da su se sugovornici složili oko važnosti regionalnih sigurnosnih inicijativa kao ključnog oblika suradnje za BiH i Makedoniju i zemlje regije.

Pri tome je posebno istaknuta potreba zajedničkog djelovanja u slučajevima prirodnih i drugih nesreća i katastrofa. General Jeleč je posebno zahvalio na potpori koju Armija Republike Makedonije pruža Oružanim snagama BiH na planu edukacije i obuke pripadnika OS BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:30