IZAZIVA OVISNOST

‘Oštećuje im mozak‘: Novi opasan trend kod mladih, uzimaju proizvod koji se koristi i u kuhinji, TikTok zabranio pretragu!

Dugoročno mogu nastati problemi poput oštećenja mozga i živaca, anemije, paralize, nedostatka vitamina B12 i ovisnosti

Automat sa spornim prozivodima ispred trgovine u Njemačkoj

 

 Julian Stratenschulte/Dpa Picture-alliance Via Afp

Ponovno je porasla popularnost korištenja dušikovog oksida kod mladih, koji ga rekreativno konzumiraju zbog brzog i kratkotrajnog osjećaja euforije, opuštenosti i odvojenosti od stvarnosti, prenosi CNN.

Opasan trend zabilježen je na snimkama iz SAD-a, gdje je trenutno najpopularniji proizvod tvrtke Galaxy Gas, inače namijenjen za kulinarsku upotrebu - točnije stvaranje šlaga za kave i deserte, jer dušikov oksid pomaže u pretvaranju vrhnja u šlag.

Tvrtka je morala zaustaviti prodaju svojih proizvoda, koji su vrlo lako dostupni u većini trgovina, navodeći da su duboko zabrinuti zbog nedavnih vijesti i objava na društvenim mrežama. Glasnogovornik je dodao da uvjeti korištenja i prodaje strogo zabranjuju nezakonitu upotrebu, jer predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike.

Ovakva zloupotreba kod mladih nije novost, ističe za CNN profesorica psihijatrije Gail Saltz na Sveučilištu Cornell. Inače, problem uporabe ampula dušikovog oksida, poznatog i pod nazivom “plin smijavac”, bio je aktualan i u Hrvatskoj tijekom 2019. godine.

Tadašnji ministar zdravstva, Milan Kujundžić, naveo je da ampule mladi zloupotrebljavaju kao zamjenu za opijate, ponajviše na Zrću, zbog čega je do kraja sezone bila zabranjena njihova uporaba koja nije u skladu s predviđenom namjerom. Predviđene su za korištenje kao anestetik u medicini i potisni plin za šlag u ugostiteljstvu.

Studije zabilježavaju brzi porast zlouporabe u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, pogotovo kod osoba u dobi između 16 i 24 godine. Ujedinjeno Kraljevstvo je također izreklo zabranu, jer je popularnost uporabe dušikovog oksida bila druga po redu u 2020. godina, odmah iza kanabisa.

image
Julian Stratenschulte/Dpa Picture-alliance Via Afp
image

Ampule dušikovog oksida

Denis Charlet/Afp

Popularnost ovakvih proizvoda u Nizozemskoj povezana je sa sve većim brojem slučajeva mladih koji dolaze u bolnice s neurološkim tegobama. Saltz objašnjava da pritisak vršnjaka u kombinaciji sa znatiželjom, može motivirati tinejdžere na zloupotrebu dušikovog oksida.

- Sve te stvari mogu motivirati tinejdžere da probaju supstancu od koje se osjećaju napušeno. Put prema izloženosti je znatno proširen zbog društvenih medija, kao i dostupnosti različitih okusa, iako proizvodi sami po sebi nisu loši - napominje profesorica psihijatrije za CNN.

TikTok pokušava zabraniti korisnicima gledanje sadržaja koji proizlazi iz pretraživanja pojma Galaxy Gas, usmjeravajući ih na linije za pomoć i informacije o učincima na zdravlje. Videozapisi koji zaobilaze cenzuru imaju milijune pregleda.

image

Kanisteri dušikovog oksida

Boris Roessler/Dpa Picture-alliance Via Afp
image

Odbačeni kanisteri dušikovog oksida nakon Glastonbury festivala

Oli Scarff/Afp

Saltz za CNN objašnjava da se dušikov oksid kod medicinskih zahvata primjenjuje u sporom obliku, koji ne poništava opskrbu kisikom. S obzirom da veći i brži unos može nadomjestiti kisik, potencijalne posljedice su gubitak svijesti, srčani udar, glavobolja, mučnina, gubitak koordinacije i povraćanje.

Dugoročno mogu nastati problemi poput oštećenja mozga i živaca, anemije, paralize, nedostatka vitamina B12 i ovisnosti. Roditeljima savjetuje često imaju otvorene razgovore s djecom o ovisnosti i zlouporabi supstanci, poželjno prije dvanaeste godine.

Dodaje kako su znakovi da dijete zloupotrebljava dušikov oksid napadi smijeha, neobjašnjivo i bizarno euforično raspoloženje, povećani novčani troškovi, povećana želja da budu sami i pad uspješnosti u školi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 20:52