TVORNICA LAŽI

‘Otkrili smo tko je proširio priču da je Imane Khelif muškarac. I taj spot s Macronom koji svi dijele je lažan!‘

Grupe za širenje dezinformacija preplavile su društvene mreže objavama o Khelif

Alžirka Imane Helif tijekom meča s Mađarsicom Annom Lucom Hamori na Olimpijskim igrama u Parizu

 MOHD RASFAN/AFP

Glazbeni spot u kojem je domaćin ovogodišnjih Olimpijskih igara Pariz prikazan kao odvratno mjesto prepuno zločina, a u kojem se pojavljuju glumac koji nalikuje predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu, štakori, smeće i otpadne vode, brzo se proširio društvenim mrežama poput X-a i online video platformama poput YouTubea.

Spot je u viralnu senzaciju pretvorilo 30 tisuća lažnih profila na društvenim mrežama (tzv. botova) koji su povezani s ruskom grupom za širenje dezinformacija Recent Reliable News (poznata je i pod imenom Doppelgänger; na hrvatskom dvojnik ili alter ego). Unutar par dana od objave, umjetna ga je inteligencija prevela na 13 različitih jezika. "Pariz, Pariz, je‘n-dva-tri, odite do Seine i popišajte se", može se u spotu čuti od umjetnom inteligencijom modificiranog pjevača dok u pozadini pleše lažni Macron. Očita je to referenca na lošu kvalitetu vode u rijeci koja protječe glavnim gradom Francuske, piše novinska agencija Associated Press.

Spomenuti je video samo jedan primjer ruskih pokušaja da se potkopaju ovogodišnje Olimpijske igre. Čim je Rusiji zbog invazije na Ukrajinu koju je pokrenula krajem veljače 2022. godine rečeno da neće sudjelovati na Igrama (neki ruski sportaši na njima nastupaju bez zastave), stručnjaci za praćenje i analiziranje dezinformacija bili su sigurni da će grupe podlih online aktera koje su povezane s ruskom vladom na internetu napadati OI, Pariz i Francusku.

Tvrtka za analizu dezinformacija NewsGuard na internetu je pronašla više desetaka videa u kojima se napadaju Igre i Pariz, pa tako i onaj ranije opisani. Suosnivač tvrtke NewsGuard Gordon Crovitz kaže da su ruski videi vrlo sofisticirani te da su ih očito radi vrsni poznavatelji umjetne inteligencije.

U drugom videu koji obilazi internet može se navodno čuti kako Središnja obavještajna agencija Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a upozoravaju Amerikance da ne koriste pariški metro. Takvo upozorenje nikad nije izdano, a francuske su vlasti kasnije utvrdile da je video vjerojatno napravljen s pomoću umjetne inteligencije te da ga je napravila grupa za širenju dezinformacija koja je povezana s ruskom vladom.

Prošlog su se vikenda te grupe okomile na alžirsku boksačicu Imane Khelif, sportašicu za koju su neki zlonamjerno tvrdili da je muškarac i transrodna osoba. Te su se tvrdnje proširile internetom nakon što je Međunarodni boksački savez (IBA), kontroverzna organizacija koju se povezuje s Rusijom, ustvrdila da je prije prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u boksu pala na testovima podobnosti spola.

Ruske grupe za širenje dezinformacija preplavile su društvene mreže objavama o Khelif, a u raspravu u njoj uključili su se brojni svjetski mediji i ličnosti poput britanske spisateljice J. K. Rowling i bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. O Khelif se krajem prošlog tjedna na društvenoj mreži X pisalo po deset tisuća puta u sat vremena.

Lažne i nejasne tvrdnje objavljivali su i ruski državni mediji. Konteksta radi, IBA-in predsjednik Umar Kremljev saveznik je ruskog predsjednika Vladimira Putina, ruski energetski gigant Gazprom najveći je sponzor IBA-e, a Khelif je na testu podobnosti spola pala nakon što je pobijedila rusku boksačicu. Međunarodni je olimpijski odbor IBA-i zabranio sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu.

Uz priče o Khelif, ruski su državni mediji o Olimpijskim igrama pisali u kontekstu zločina, migracija, smeća i zagađenja. "Prestanite dodjeljivati Olimpijske igre dekadentnom i trulom Zapadu", stoji u jednom članku koji je objavila ruska novinska agencija Sputnik.

"Ako ne mogu sudjelovati na Olimpijskim igrama, (Rusi) će ih htjeti potkopati, difamirati i degradirati", rekli su analitičari tehnološke tvrtke Microsoft. Novinska agencija Associated Press piše da su ruski hakeri napadali neke od prošlih Olimpijskih igara te da je prije početka OI u Parizu porastao broj prijetvornih internetskih stranica koje tobože nude olimpijske sadržaje, a zapravo ljudima žele ukrasti osobne podatke. "Zlonamjerni akteri čekaju velike događaje kako bi pokušali iskoristiti pažnju koja je usmjerena na njih", rekao je Mark Calandra, izvršni potpredsjednik tvrtke CSC Digital Brand Services, tvrtka koja prati internetske prevare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2024 21:37