NOVA PRAVILA IGRE

Otkriven dosad tajnoviti američki projektil, ultimativni odgovor Rusima i Kinezima: ‘Ovo je ogromna stvar...‘

Oružje s golemim potencijalom, za koji se već godinama znalo da postoji, što američka vojska nikad nije priznala, više nije enigma

Borbeni avion F/A-18E Super Hornet, ilustracija

 Jason O. Watson (aviation Photos)/alamy/alamy/profimedia

Oružje, točnije projektil s golemim potencijalom i taktičkim reperkusijama, za koji se već godinama znalo da postoji, barem u neobjavljenim fazama testiranja, a što američka mornarica nikada nije priznala, sada više nije enigma, nego je čak poznata i njegova službena oznaka.

Jedna varijanta projektila SM-6 - vjerojatno najdužeg projektila zrak-zrak koji je američka mornarica ikad imala - također poznata kao RIM-174, uočena je na lovcima F/A-18E/F Super Hornet američke mornarice na vojnoj vježbi Rim of the Pacific (RIMPAC), koja se održava svake dvije godine i najveća je svjetska međunarodna pomorska vježba.

Ti projektili nose oznaku AIM-174B, što ukazuje na projektil zrak-zrak vrlo dugog dometa, iako ovo oružje također ima potencijal pogoditi ciljeve visokog prioriteta na zemlji, kao što su lokacije protuzračne obrane i ratni brodovi, djelujući kao kvazi-balistički projektili.

Jedan je fotograf uočio F/A-18E iz Strike Fighter Squadron 192 (VFA-192) u utorak u bazi Joint Base Pearl Harbor-Hickam na Havajima, kako nosi par ovih projektila tijekom treninga. Fotograf je za stranicu The War Zone rekao da je još jedan Super Hornet također viđen u utorak u sklopu iste vježbe i da je svaki zrakoplov nosio par projektila NAIM-174B, pri čemu ‘N‘ označava da se radi o raketama modificiranim za specijalne testove.

Sazrijevanje u operativnu sposobnost

Sami projektili - koji imaju oznaku NAIM-174Bs istaknutu na prednjem kraju - obojeni su u sivo, za razliku od ranije viđenih primjeraka obojenih u narančasto. Projektili su označeni kao inertni - što znači da ne nose bojevu glavu - i nose plave trake koje, što znači i da nemaju aktivni motor. Crno-žuta oznaka u blizini središta trupa projektila je, čini se, oznaka za kalibraciju, što olakšava proučavanje ponašanja projektila nakon što je lansiran ili za testove u zatvorenom prostoru.

Činjenica da su se ti projektili pojavili tijekom vježbe RIMPAC je, kako se navodi, u analizi War Zonea, u najmanju je ruku intrigantna. To bi moglo biti indikativno po pitanju testiranja taktike, ali bi također moglo ukazivati na to da će se aktivni AIM-174B koristiti kao dio vježbe gađanja bojevom glavom u modu zrak-zrak. No, kako piše War Zone, moguće je da će u sklopu vježbe biti potopljen rashodovani amfibijski jurišni brod američke mornarice USS Tarawa.

Inače, kombinacija Super Horneta i SM-6/AIM-174B prvi put je uočena prije tri godine, no američka mornarica to nikad nije službeno priznala.

Projektil se već dulje vrijeme testira ili u najmanju ruku konceptualno procjenjuje, a činjenica da se sada mogu vidjeti zrakoplovi koji ih nose u njihovim novim standardnim bojama, također ukazuje na to da ova oružana sposobnost sazrijeva u operativnu. Ipak, još nije jasno za gađanje kojih ciljeva je AIM-174B prvenstveno namijenjen, iako njegova oznaka dosta govori - zrak-zrak je očito ključna sposobnost, ali postavlja se pitanje što je s drugim, sekundarnim sposobnostima SM-6.

SM-6 koji se lansira s površine izvorno je dizajniran za borbu protiv zračnih prijetnji iz zraka na velikim udaljenostima, kao i protiv balističkih projektila u njihovim završnim fazama leta, a sada također ima, pod određenim okolnostima, sposobnost djelovanja protiv hipersoničnog oružja.

Sposobnost da se standardni SM-6 koristi protiv kopnenih i morskih ciljeva visokog prioriteta velika je dodana vrijednost, a ta bi se sposobnost također mogla proširiti na AIM-174B, što bi ga svrstalo u klasu kvazi-balističkih projektila, kategoriju oružja koja postaje sve relevantnija u području lansiranja iz zraka.

Kao projektil zrak-zrak, AIM-174B bi Super Hornetu omogućio da se uhvati u koštac s raznim zračnim prijetnjama na udaljenostima od više stotina kilometara, što je značajna prednost u odnosu na trenutačni AIM-120 AMRAAM, dok je AIM-260 JATM koji još uvijek u razvoju. Lansiranje iz zraka pri brzini i visini na kojima djeluju borbeni lovci znači da će imati znatno veći domet i poboljšane performanse u odnosu na varijantu koja se lansira s površine, iako nema ‘booster‘ koji koristi standardni SM-6. Smatra se da je domet SM-6 lansiranog s površine oko 370 kilometara, ali to ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući i način na koji se koristi.

Odgovor na ruski i kineski projektil

Takva raketa dugog dometa bila bi velika prednost s obzirom na to da Kina sada uvodi svoje rakete zrak-zrak vrlo dugog dometa. Ovaj projektil mogao bi biti odgovor upravo na kineski radarski navođen dugodometni projektil zrak-zrak PL-15, ali i ruski hipersonični projektil R-37 zrak-zrak vrlo velikog dometa.

Korištenje AIM-174B protiv zrakoplova za rano upozoravanje iz zraka, izviđanje, pomorsku patrolu, dopunu goriva u zraku i zrakoplove bombardere/nosače krstarećih projektila na ekstremnim udaljenostima, predstavljalo bi veliko poboljšanje u zračnim borbenim sposobnostima američke mornarice i veliku prijetnju ovim glomaznim neprijateljskim zrakoplovima.

AIM-174B bi također dao Super Hornetu mogućnost za udare na zemaljske ili pomorske površinske ciljeve oružjem koje je izrazito teško presresti na značajnim udaljenostima. Postizanje brzine blizu ili veće od hipersonične brzine tijekom završne faze leta čini ovaj projektil velikim obrambenim izazovom. Također, ta brzina znači da pogađa vrlo snažno i može se koristiti protiv skupova meta.

Sve sposobnosti ovog projektila bile bi iznimno relevantne u potencijalnom sukobu s Kinom na Pacifiku, za koji američka vojska očekuje da će njime dominirati ‘lanci uništenja‘ vrlo dugog dometa.

Ova najnovija faza razvoja sugerira da je inačica SM-6 lansirana iz zraka već sada ili operativna stvarnost ili je blizu toga da to postane, a ako to na kraju bude slučaj, američka mornarica će postići velik napredak u svojim sposobnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 19:25