PROCURILA SNIMKA

Otkriveni stravični kompleksi u kojima ruske snage muče vlastite vojnike: ‘Neke rane, neke ubiju, imaju jako dobar motiv‘

Neovisni ruski medij objavio je snimku jedne od lokacija ruske snage muče vlastite vojnike i prisiljavaju ih da odu na front

Snimke navodnog kompleksa za mučenje ruskih vojnika

 Screenshot/X

U novom su medijskom istraživanju otkriveni stravični kompleksi za mučenje kojima su se služili zapovjednici ruske vojske kako bi prisilili građane da se bore i umru na bojištima u Ukrajini u okviru ‘specijalne vojne operacije‘ Vladimira Putina. Neovisna ruska medijska kuća Astra otkrila je ono što je opisala kao "podrume za mučenje", u kojima su mobilizirani vojnici, kako javlja Astra uz objavu snimke, vezani lisicama, premlaćivani i tjerani u rat.

Na jednoj lokaciji - uništenoj zgradi na području stožera 272. motorizirane streljačke pukovnije u regiji Nižnji Novgorod - muškarci su nezakonito bili zatočeni i podvrgnuti gnjusnom nasilju, kako prenosi Daily Mail. Šokantna snimka prikazuje unutrašnjost kompleksa, zajedno s još jednom lokacijom u Ukrajini pod ruskom okupacijom, gdje se vide zatvorenici šćućureni u krevetu s lisičinama.

Službeno, nijedan od ovih kompleksa ne postoji, ali oni su osmišljeni da slome volju svakog od zatvorenika i prisili ih se da prihvate da budu poslani u borbu.

U Nižnjem Novgorodu, muškarci su držani pod nadzorom pripadnika vojne policije danima bez vode, hrane i toaleta, navodi se u izvještaju ruskog medija. "Drži ih se kao stoku" pod nadzorom nemilosrdnog kapetana Bogdana Romanova, objavio je medij, dodajući da se zatvorenicima često onemogućuje liječnički pregled ili operacija, iako su mnogi ranjeni. Jedan vojnik čak je držan tamo iako je ostao bez noge, navodi Astra. Najmanje trojici zatvorenika policijskom palicom su slomljena rebra pa su vraćeni na front, dok su ostali terorizirani snažnim Airsoft granatama.

U drugom "koncentracijskom logoru" u regiji Doneck, na području pod ruskom okupacijom, "pokretna traka za mučenje" nalazi se u napuštenom rudniku Petrovskaja, stoji u izvještaju. Među zatvorenicima su i vojnici koji su odbili sudjelovati u ruskim napadima tzv. ljudskih valova na bojišnici. Drugi su, pak, zadržani jer su pokušali pobjeći ili zbog drugih navodnih prijestupa. Petrovskaja je također lokacija gdje se zlostavljaju ili istrebljuju ljudi koje se smatra neprijateljima Rusije.

Vjeruje se da kompleks za mučenje u Donecku nadzire Ilja Ivanov, zamjenik zapovjednika 5. motorizirane streljačke brigade. Njegovi zapovjednici tjeraju svoje podređene na tzv. mesne napade tako što ih muče, prema nekim vojnicima koji su nesretni prošli kroz torture. "Tamo dovode vojnike s vrećama preko glave", rekao je jedan bivši zatvorenik. "Ne hrane ih. Daju vam vrećicu ako želite ići na WC", dodaje. "Kada su me zatočili, objesili su nas lancima za ruke i noge na strop", svjedoči vojnik.

‘Izvrstan biznis‘

No, ovaj kompleks koriste i zapovjednici postrojbi za regrutaciju za novac, navodi Astra. "To nije samo sadizam. Postoji jedan glavni razlog - novac", rekao je aktivist za ljudska prava iz Donecka Maksim Vedoprav o svrsi rudnika za mučenje.

U zatvoru se, naime, odvija prevara, odnosno uzimanje plaće od ruske vojske i naknada za zastrašene muškarce u tamnicama, navodi Vedoprav. "Upucaš čovjeka u noge - dobiješ tri milijuna rubalja (25.500 funti) za ranjavanje. Napišu punomoć za svoje ljude. Čovjek umre - za mrtve dobivate 6 milijuna rubalja (51.000 funti). I dok čovjek služi, a zapravo sjedi u podrumu (ćeliji), oni za njega primaju 200.000 rubalja (1.700 funti) (u isplatama plaće) svaki mjesec", precizira aktivist.

"Izvrstan biznis. zapravo svima koji sjede u podrumu prvo što im naprave je oduzimanje platne kartice ili ih natjeraju da prepišu punomoć za isplate fiktivnim osobama. Svaki od njih je u podrumu, a nitko od njih ne dobiva svoj novac", zaključuje Vedoprav, kako prenosi Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 15:00