BOMBA SKRIVANA MJESECIMA

Otkriveno kako je likvidiran šef Hamasa u Teheranu: ‘Ovo je ogromna sramota za iransku elitnu jedinicu‘

Iranski dužnosnici i Hamas izjavili su da je Izrael odgovoran za atentat, što je procjena koju je iznijelo i nekoliko američkih dužnosnika

Ismail Haniya

 Said Khatib/Afp

Ismail Haniyeh, politički vođa Hamasa, ubijen je u srijedu eksplozivnom napravom koja je tajno prokrijumčarena u pansion u Teheranu u kojem je odsjeo, tvrdi sedam bliskoistočnih dužnosnika, uključujući dva Iranca, i jednog američkog dužnosnika.

Bomba je bila skrivena prije otprilike dva mjeseca u pansionu, tvrde petoricA bliskoistočnih dužnosnika koji su tu informaciju prenijeli New York Timesu. Pansionom upravlja i štiti ga Korpus čuvara Islamske revolucije i dio je velikog kompleksa, poznatog kao Neshat, u otmjenoj četvrti sjevernog Teherana.

image

Procesija u čast ubijenog Ismaila Haniyeha u Teheranu

-/Afp

Haniyeh je bio u glavnom gradu Irana na predsjedničkoj inauguraciji. Bomba je detonirana daljinski, reklo je petero dužnosnika za NY Times, nakon što je potvrđeno da je bio u svojoj sobi u pansionu. U eksploziji je ubijen i tjelohranitelj.

Eksplozija je potresla zgradu, razbila neke prozore i prouzročila djelomično urušavanje vanjskog zida, tvrde dvojica iranskih dužnosnika, pripadnika Revolucionarne garde upućenih u incident.

Haniyeh, koji je vodio Hamasov politički ured u Kataru, odsjedao je u pansionu nekoliko puta kada je posjećivao Teheran. Svi dužnosnici govorili su pod uvjetom anonimnosti te za NY Times otkrili osjetljive detalje o atentatu.

image

Procesija u čast ubijenog Ismaila Haniyeha u Teheranu

-/Afp

Iranski dužnosnici i Hamas izjavili su u srijedu da je Izrael odgovoran za atentat, što je procjena koju je iznijelo i nekoliko američkih dužnosnika koji su željeli ostati anonimni. Strahuje se da će atentat pokrenuti još jedan val nasilja na Bliskom istoku i poremetiti tekuće pregovore o okončanju rata u Gazi. Podsjetimo, Haniyeh je bio glavni pregovarač u pregovorima o prekidu vatre.

Izrael nije javno priznao odgovornost za ubojstvo, ali su izraelski obavještajni dužnosnici izvijestili Sjedinjene Države i druge zapadne vlade o pojedinostima operacije neposredno nakon toga, otkrila su petorica bliskoistočnih dužnosnika.

U srijedu je američki državni tajnik Antony J. Blinken rekao da Sjedinjene Države nisu imale nikakva saznanja o planovima za ubojstvo.

image

Procesija u čast ubijenog Ismaila Haniyeha u Teheranu

-/Afp

U satima nakon ubojstva, pojavile su se špekulacije da je Izrael ubio Haniyeha projektilom, vjerojatno ispaljenim iz drona ili zrakoplova. Sličnu operaciju Izraelci su izveli kada su ranije ove godine napali iransku vojnu bazu u Isfahanu u travnju.

Ta teorija o projektilima potaknula je pitanja o tome kako je Izrael mogao ponovno izbjeći iranske sustave protuzračne obrane kako bi izvršio tako drski zračni napad na glavni grad.

No, ipostavilo se da su ubojice mogle iskoristiti drugačiju vrstu rupe u iranskoj obrani: propust u sigurnosti navodno dobro čuvanog kompleksa koji je omogućio postavljanje bombe i da ostane skrivena mnogo tjedana prije nego što bi konačno bila pokrenuta.

Takvo kršenje, rekla su tri iranska dužnosnika, predstavlja katastrofalan neuspjeh obavještajnih i sigurnosnih službi za Iran i ogromnu sramotu za Revolucionarnu gardu, koja koristi kompleks za tajne sastanke i smještaj istaknutih gostiju poput Haniyeha.

image

Prosvjedi u Istanbulu nakon ubojstva političkog čelnika Hamasa

Kemal Aslan/Afp

Ostalo je nejasno kako je bomba sakrivena u pansionu. Dužnosnici s kojima je razgovarao NYT rekli su da je planiranje atentata trajalo mjesecima i zahtijevalo opsežan nadzor kompleksa. Dvojica iranskih dužnosnika rekli su da ne znaju kako i kada je eksploziv postavljen u prostoriju.

Iranski dužnosnici smatraju kako je Izrael odlučio izvršiti atentat izvan Katara, gdje žive Haniyeh i drugi visoki članovi političkog vodstva Hamasa. Inače, katarska vlada posreduje u pregovorima između Izraela i Hamasa o prekidu vatre u Gazi.

Opisali su preciznost i sofisticiranost napada kao taktiku sličnu daljinski upravljanoj umjetnoj inteligenciji, robotskim oružjem kojim je Izrael ubio glavnog iranskog nuklearnog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 21:05