OGROMNA BROJKA

Otkriveno koliko vojnika su Rusi izgubili od početka invazije na Ukrajinu: ‘Došlo je do strašne prekretnice‘

Brojke koje objavljuje Ukrajina u skladu su s procjenama njezinih saveznika. Moskva nije ažurirala broj poginulih od rujna 2022.

Ilustrativna fotografija

 Screenshot/

Rusija je od početka invazije na Ukrajinu izgubila više od pola milijuna svojih vojnika, tvrdi ukrajinska strana, što je pokazatelj ogromne cijene u ljudstvu koju Vladimir Putin plaća za svoj rat, piše Newsweek.

U posljednjem izvješću objavljenom u subotu, ukrajinsko Ministarstvo obrane reklo je da su Rusi samo u prethodnom danu izgubili 1140 ljudi. To je već 12. dan zaredom za koji se procjenjuje da su ruski gubici premašili 1000 ljudi.

Dnevni popis poginulih i ozlijeđenih posljednjih se mjeseci sve više povećava, posebno otkako su se Rusi počeli regrupirati u Donjeckoj oblasti i dva tjedna nakon ofenzive na sjeveroistoku Harkiva gdje su snage Kremlja zauzele neka naselja uz granicu.

12. svibnja broj je dosegao rekordnih 1740 onesposobljenih vojnika, čime je oboren prethodni rekord od 19. listopada 2023. kad je iz stroja izbačeno 1380 ljudi. Taj prethodni rekord također je oboren tri puta u posljednja dva tjedna: 14. svibnja gubitaka je bilo 1510, 16. svibnja 1410, a 19. svibnja 1400.

Kad su ukupnom popisu ruskih gubitaka pribrojani oni od petka, došlo se do strašne prekretnice od 500.080 ruskih vojnika poginulih ili ranjenih od početka invazije.

Poznato je da je broj žrtava i gubitke opreme vrlo teško utvrditi, a stručnjaci upozoravaju da obje strane vjerojatno napuhavaju prijavljene gubitke neprijatelja. Ali brojke ipak pokazuju koliki su razmjeri i utjecaj rata koji je ušao već u svoju treću godinu, dok Rusija sprema novu ofenzivu u sjeveroistočnoj Ukrajini.

Teško je dobiti točan broj ruskih gubitaka, a Moskva nije ažurirala broj svojih poginulih od rujna 2022. kada je rekla da broj mrtvih iznosi 5937, što su zapadni stručnjaci u to vrijeme smatrali podcijenjenim.

Brojke koje objavljuje Ukrajina uglavnom su u skladu s drugim procjenama njezinih saveznika, a francuski ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné rekao je 3. svibnja da Pariz vjeruje da ruski vojni gubici iznose ‘500.000, od čega je 150.000 mrtvih‘.

Britanski ministar oružanih snaga Leo Docherty rekao je prošlog mjeseca da Ujedinjeno Kraljevstvo procjenjuje ruske gubitke na više od 450.000 ‘ubijenih ili ranjenih, dok su deseci tisuća dezertirali‘. Međutim, rekao je da broj vojnika koji služe u ruskim privatnim vojnim tvrtkama ‘nije poznat‘.

U međuvremenu, američko obavještajno izvješće iz prosinca procijenilo je da su ruski gubici iznosili 315.000, što predstavlja 90 posto njihovih ukupnih snaga prije invazije i nije daleko od ukrajinske brojke od 340.650 u to vrijeme.

Istraga koju u suradnji s BBC-jem Rusija predvodi Mediazona, ruska neovisna medijska kuća, navodi da je od subote broj potvrđenih mrtvih ruskih vojnika 54.185 na temelju javnih podataka poput osmrtnica, no naglašavaju da je stvarni broj puno veći.

Putin je u prosincu 2023. potpisao dekret kojim se obiteljima vojnika poginulih u ratu daje 5 milijuna rubalja (55.450 dolara) i 3 milijuna rubalja (33.270 dolara) za svakog ranjenog. Unatoč gubicima, više od 100.000 ljudi potpisalo je ugovore tijekom prva tri mjeseca 2024., prema podacima ruskog Ministarstva obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2024 07:15