UZROK KATAKLIZME?

Otkriveno što je prethodilo katastrofi, spominje se sumnjivi kamenolom: ‘Bujica je probila planinu i zbrisala čitavo selo‘

Je li gradnja kamenoloma višestruko povećala broj žrtava i štetu u Donjoj Jablanici?

Donja Jablanica

 Elvis Barukcic/Afp

Iako će se šteta koja je nastala nakon poplava u Donjoj Jablanici utvrđivati tjednima i mjesecima, udruženja i mještani su naglasili kako se dio krivice za ovako apokaliptične prizore može pripisati i kamenolomu koji se nalazi blizu mjesta, javlja Klix.ba.

Naime, nevladina organizacija za zaštitu okoliša iz Sarajeva Eko akcija na svojoj je stranici na društvenoj mreži Facebook također problematizirala kamenolom.

- Je li gradnja kamenoloma višestruko povećala broj žrtava i štetu u Donjoj Jablanici? U šumi iznad Donje Jablanice, nakon rata je otvoren kamenolom, koji se nakon obilnih kiša sručio na naselje - ustvrdila je Eko akcija.

Donju Jablanicu, gradić smješten u općini Jablanica, posjetio je danas i ministar obrane BiH Zukan Helez te se na licu mjesta uvjerio u razmjere katastrofe, prenosi Avaz.

I on je govorio o kamenolomu...

- Bujica je probila jedan vrh, planinu iznad tog mjesta, stigla do jednog kamenoloma gdje se stvorila akumulacija vode, koja je potom probila barijeru i onda je zbrisala selo Zlate kao da ga nikad nije bilo. To je sada kamen, mulj, drveće. Bio sam i pokraj kuće gdje je mladić spasio deset ljudi, a on je nažalost poginuo. Strava i užas - rekao je ministar Helez za portal "Avaza".

Otpad koji je proizveden u kamenolomu iznad Donje Jablanice navodno "godinama" nije iz njega uklanjan, piše također novinski portal Istraga.ba. Bujica je potom pokupila taj otpad koji se stvara dok se u kamenolomu reže kamen i donijela ga u Donju Jablanicu.

Istraga piše da je kamena lavina, praćena vodenom bujicom, u Donjoj Jablanici srušila nekoliko kuća. Lavina je bila široka oko 20 metara. U kamenoj lavini nestale su čitave obitelji.

Talog iz kamenoloma koji je bujica donijela u Donju Jablanicu skupio se ispod jednog podvožnjaka i oformio veliku branu. Voda se potom slila u lijevi dio mjesta i potopila nekoliko kuća.

- Ono je krov vakufske kuće u kojoj sam živio - rekao je Istrazi imam Semir ef. Jahić. Voda je prvo poplavila prizemlje kuće, a zatim i kat.

- Uspjeli smo dohvatiti neke prazne boce za vodu i prebacili smo se do obližnje džamije. Nismo mogli ući u minaret jer je bio napola poplavljen. Onda smo se popeli na kupolu. Tu smo uspjeli smjestiti nekoliko susjeda. Supruga je plivala i na leđima prebacila djecu na dio kopna. Ja sam na kupoli bio do jutra jer ne znam plivati. Spasila me civilna zaštita - rekao je Jahić.

Vještaci bi tijekom narednih dana trebali doći u kamenolom i utvrditi je li kamenolom imao sve potrebne dozvole za rad te je li kamenolom eksploatiran u skladu s propisima.

Istraga.ba piše da je kamenolom u vlasništvu poduzetnika Dženana Honđe. Istraga tvrdi da su joj žitelji Donje Jablanice rekli za problema kamenoloma.

- Upozoravali smo na kamenolom - rekao je jedan mladić iz Donje Jablanice Istrazi dok je njezinog novinara vodio prema vrhu brda kod mjesta. Mladić se, piše Istraga, povukao kada je dvojac stigao do čistine uzrokovanu lavinom.

- Dalje ne smijem. Ovi gore su opasni - rekao je mladić pa se udaljio od lica mjesta. Istraga smatra da je mladić aludirao na osobe povezane s Dženanom Honđom.

I ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković rekao je N1 Televiziji da je "nekoliko tisuća tona" kamenja iz kamenoloma udarilo Donju Jablanicu.

- Kamenolom je napravio branu, voda je tada otišla u jednu dolinu u kojoj je oko 20 kuća. Veliki broj žrtava. U samo nekoliko minuta. Sve se dogodilo oko pola dva iza ponoći. Jedna od strašnijih slika koje sam ikada vidio - rekao je Konaković.

image

Donja Jablanica

Elvis Barukcic/Afp
image

Donja Jablanica

Elvis Barukcic/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 23:25