LONDONSKI TORANJ SMRTI

Otkriveno tko je odgovoran za buktinju u kojoj su izgorjele 72 osobe: ‘Zgrada je pretvorena u smrtonosnu zamku‘

Buktinja u Grenfell Toweru bnila je najsmrtonosniji požar na britanskom tlu od Drugog svjetskog rata

Neboder Grenfell u dimu i vatri (arhiva)

 Natalie Oxford/Afp

U konačnom izvješću o smrtonosnom požaru nebodera Grenfell u Londonu, u kojemu su 2017. godine 72 osobe izgubile život, tvrdi se da su desetljeća loših poteza vlade, regulatora i građevinske industrije pretvorila Grenfell Tower u "smrtonosnu zamku", piše AP.

Višegodišnja javna istraga o požaru pokazala je da ne postoji "jedan uzrok" tragedije, ali je rečeno da je kombinacija nepoštene politike tvrtki, slabih ili nekompetentnih regulatora i samozadovoljne vlade dovela do toga da zgrada bude prekrivena zapaljivom oblogom koja je požar malog stana pretvorila u najsmrtonosniji požar na britanskom tlu od Drugog svjetskog rata.

- Odgovorne osobe na položajima u građevinskoj industriji propustile su detaljno ispitati opasnost od ugradnje zapaljivih materijama u vanjske zidove visokih stambenih zgrada i djelovati na temelju informacija koje su im dostupne, navodi se u zaključcima istrage koju je vodio umirovljeni sudac Martin Moore-Bick.

Iako najnovije izvješće može dati preživjelima neke od odgovora koje već dugo iščekuju, još uvijek ne znaju hoće li itko od odgovornih biti procesuiran.

Policija će ispitati zaključke istrage prije nego što donese odluku o optužnici.

image

Zapaljeni neboder Grenfell (arhiva)

Daniel Leal/Afp

Požar je izbio u ranim jutarnjim satima 14. lipnja 2017. u stanu na četvrtom katu i proširio se zgradom od 25 katova poput upaljenog fitilja, potaknut zapaljivom oblogom na vanjskim zidovima zgrade.

Tragedija je užasnula Veliku Britaniju i otvorila pitanja o slabim sigurnosnim propisima i drugim propustima dužnosnika i poduzeća koji su pridonijeli velikoj tragediji.

image
Justin Tallis/Afp

- Kako je bilo moguće da se u Londonu u 21. stoljeću armiranobetonska zgrada, koja je i sama strukturalno otporna na vatru, pretvori u smrtonosnu zamku?, navodi se u izvješću.

Zaključak je sljedeći: "Ne postoji jednostavan odgovor na to pitanje".

Toranj Grenfell, izgrađen od betona 1970-ih, bio je prekriven tijekom renoviranja u godinama prije požara oblogom od aluminija i polietilena - slojem pjenaste izolacije na čijem su vrhu dva lista aluminija u sendviču oko sloja polietilena, zapaljivog plastičnog polimera koji se topi i kaplje pod utjecajem topline.

U izvješću se vrlo kritično piše o tvrtkama koje su izradile obloge za zgradu. navodi se da je riječ o ‘sustavnom nepoštenju‘, pri čemu su nadležni manipulirali sigurnosnim testovima i lažno prikazivali rezultate kako bi poduprli tvrdnju da je materijal siguran.

image
Henry Nicholls/Afp

- Proizvođač izolacije Celotex bio je beskrupulozan, a druga tvrtka za izolaciju Kingspan cinično je iskoristila nedostatak dobrog poznavanja materije. Proizvođač obloga Arconic prikrio je od tržišta pravi opseg opasnosti, navodi se u izvješću.

Zapaljiva obloga korištena je na zgradi jer je bila jeftina, ali i zbog "nestručnosti organizacija i pojedinaca uključenih u obnovu" - uključujući arhitekte, inženjere i izvođače - koji su svi mislili da je sigurnost odgovornost nekog drugog, navodi se u izvješću.

Istragom se došlo do zaključka da su se propusti umnožili jer su tijela zadužena za provođenje britanskih građevinskih standarda bila slaba, lokalne vlasti nezainteresirane, a "samozadovoljna" britanska vlada pod vodstvom konzervativaca ignorirala je sigurnosna upozorenja zbog predanosti deregulaciji.

image
Adrian Dennis/Afp

Tijekom istrage održano je više od 300 javnih saslušanja te je dobiveno oko 1600 izjava svjedoka.

Nakon požara, britanska vlada je zabranila metalne kompozitne obloge za sve nove zgrade i naredila da se slične zapaljive obloge uklone sa stotina nebodera diljem zemlje. To je, međutim, skup proces te radovi na nekim zgradama nisu izvedeni zbog prepirki tko bi to trebao platiti.

image

Neboder Grenfell prekriven bijelom plahtom

Henry Nicholls/Afp

Izvješće je dalo nekoliko preporuka, uključujući stroža pravila zaštite od požara, nacionalni koledž za vatrogastvo i spašavanje i osnivanje neovisnog regulatora za građevinsku industriju koji bi zamijenio trenutnu zbrku.

Britanski premijer se ispričao žrtvama

Britanski premijer Keir Starmer ispričao se u srijedu uime države žrtvama požara u Grenfell Toweru, u kojem su 2017. poginule 72 osobe.

"Želim početi isprikom uime britanske države svakome od vas i također svim obiteljima pogođenim ovom tragedijom", kazao je Starmer u parlamentu, osvrćući se na objavljeno izvješće o istrazi požara.

"To se nikada nije smjelo dogoditi. Zemlja je podbacila u svojoj najosnovnijoj dužnosti: da zaštiti vas i vaše voljene, ljude radi kojih smo tu da im služimo, jako mi je žao".

Kazao je da će Velika Britanija nastojati onemogućiti da se tvrtkama, za koje je istraga ustanovila da su odgovorne za smrtonosni požar 2017., dodjeljuju ugovori s državom.

"Vlada će pisati svim tvrtkama, za koje je istraga utvrdila da su bile dio ovih groznih propusta, kao prvi korak prema tome da im se uskrate ugovori s državom", poručio je parlamentu.

Skupina koja predstavlja ožalošćene i preživjele kaže da izvješće pokazuje da su bili "iznevjereni proračunatim nepoštenjem i pohlepom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:23