MIR JE PRIORITET

Ovaj potez Orbana razbjesnit će EU, pogledajte kamo je otišao odmah nakon NATO samita: ‘On će sve riješiti!‘

Na vlastitoj društvenoj mreži Thruth Social Trump je objavio: ‘Hvala Viktore. Mora se postići MIR, i to brzo‘

Viktor Orban i Donald Trump

 Društvena mreža X

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban je odmah po završetku NATO samita otputovao na Floridu i sastao se s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. To će, vjerojatno, pogoršati frustracije među zapadnim saveznicima jer je Orban, bez konzultacija s ikim, već obavio putovanja u Rusiju i Kinu, piše Associated Press.

Orban se sastao s Trumpom u kompleksu Mar-a-Lago i podijelio fotografiju njih dvojice na društvenim mrežama uz tekst: ‘Mirovna misija 5.0. Bila je čast posjetiti predsjednika danas u Mar-a-Lagu. Razgovarali smo o načinima za postizanje mira. Dobra vijest dana: on će to riješiti!‘

Na vlastitoj društvenoj mreži Thruth Social Trump je objavio: ‘Hvala Viktore. Mora se postići MIR, i to brzo.‘

Predsjednik Mađarske otvoreno je podržao Trumpovu kandidaturu na ovogodišnjim američkim predsjedničkim izborima i rekao da se nada da će republikanski kandidat uspjeti okončati rat u Ukrajini.

Orban, inače čelnik neke europske države s najdužim stažem, postao je ikona nekim konzervativnim populistima zbog zagovaranja onoga što on naziva ‘neliberalnom demokracijom‘, što uključuje ograničenja imigracije i LGBTQ+ prava.

U svojoj je Mađarskoj također izvršio pritisak na tisak i pravosuđe, pa ga je EU optužila za kršenje standarda vladavine prava i demokracije.

Orban je od ožujka već drugi put u Mar-a-Lagu, a najnoviji sastanak naziva ‘mirovnom misijom‘ čiji je cilj pronaći put prema završetku ruskog rata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2024 08:08