TENK KORNJAČA

Ovakav video s bojišta još nije viđen: Ukrajinci po prvi put zarobili rusko oklopno čudovište, pogledajte tu grdosiju!

Jedan video prikazuje zarobljeni tenk izbliza kako prolazi zemljanim putem

Zarobljeni ‘tenk kornjača‘

 X

Na društvenim mrežama pojavili su se videozapisi i fotografije koji prikazuju navodno prvo ukrajinsko zarobljavanje ruskog takozvanog ‘tenka kornjače‘, izvještava The War Zone.

Rusi su bili primorani napraviti goleme grdosije, tenkove koji su sa svih strana potpuno zaštićeni improviziranim oklopnim pločama, kako bi zaštitili posadu od dronova, osobito od modernih FPV dronova tzv. kamikaza. Takve bespilotne letjelice na bojištu su se prvi put počeli pojavljivati u travnju.

Snimka dronom u trajanju od 76 sekundi nastala je ubrzo nakon što su Ukrajinci uspjeli zarobiti tenk, što se navodno dogodilo u nedjelju, nedaleko od Kliščivke u Donjeckoj oblasti. Na snimci je prikazan i zarobljeni ruski vojnik kojemu su vezali ruke na leđima. Na trenutak je okrenuo glavu i pogledao, kako se čini, prema dronu.

Snimka kreće pogledom prema stražnjem dijelu zarobljenog vozila, zatim se vidi šira slika i prikazuje tenk kornjaču kako unatrag izlazi iz šume i vozi niz zemljani put. Kamera drona zatim se približava vozilu s ukrajinskom zastavom dok se ukrajinski vojnik vozi na vrhu.

Drugi video prikazuje zarobljeni tenk izbliza kako prolazi zemljanim putem, a u pozadini se čuje smijeh ukrajinskih vojnika. Na trećoj snimci vidi se tenk koji su Ukrajinci odvezli u skladište, a objavljena je i fotografija nasmiješenih ukrajinskih vojnika ispred monstruoznog tenka, gdje se bolje vide detalji konstrukcije.

Snimke koje su kružile internetom posljednjih mjeseci pokazuju da Rusija koristi fiksne metalne strukture poput školjke oko svojih tenkova u nastojanju da zaštiti vozila od napada ukrajinskih FPV dronova koji ciljaju razne oklopnjake duž prve crte fronte. Vozila sa posebno ekstenzivnim zaštitnim kavezom prozvana su ‘kornjačama‘, što je izazvalo podsmijeh u izvještajima obavještajnih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 09:12