TRUMP VS. BIDEN

Ovdje možete provjeriti najvažnije trenutke TV sučeljavanja godine: Sve smo pratili iz minute u minutu

U Atlanti, u studiju CNN-a, konačno su se pred kamerama, prvi put u ovom izbornom ciklusu, našli bivši i aktualni američki predsjednik

Donald Trump i Joe Biden

 Jim Watson/Afp
Pogledajte video

NOVO, 04:40 - Debata je završila.


04:39 - Biden je u svoje dvije minute za završne riječi govorio o svojim nastojanjima da smanji cijenu inzulina i obećao da će pomoći obiteljima da dobiju skrb za djecu po razumnoj cijeni.

Obećao je i da će smanjiti inflaciju, što je ključno pitanje za mnoge Amerikance.

Kaže da također želi smanjiti poreze za obične Amerikance - i tvrdi da će ih Trump povećati.

Trump je u svojoj završnoj riječi rekao da je Biden SAD učinio nesigurnom i pogoršao ugled zemlje na međunarodnoj sceni. Ustvrdio je i da je Bidenova politika prema Iranu omogućila Hamasu da izvede svoje napade na Izrael, kao i da se Ukrajina ‘nikada nije trebala dogoditi‘.

- Tri i pol godine živimo u paklu, kaže Trump o Bidenovom mandatu.

Spomenuo je niz propalestinskih prosvjeda u SAD-u od izbijanja rata između Izraela i Gaze 7. listopada, rekavši Bidenu:

- Cijela zemlja eksplodira zbog tebe, jer te ne poštuju.

Trump je zatim branio svoje rezultate u poslovima, gospodarstvu i zdravstvu.

- Mi smo propadajuća nacija, ali više neće propadati. Napravit ćemo je ponovno velikom, zaključio je Trump.


04:37 - Biden se još jednom osvrnuo na Trumpove tvrdnje o izborima 2020., rekavši da Trump ‘cvili‘ te da se žalio sudovima diljem SAD-a.

- Niti jedan jedini sud u Americi nije rekao da bilo koja od tvojih tužbi ima ikakvu vrijednost, državni ili lokalni, niti jedan. No nastavljaš promovirati ovu laž, kaže Biden i dodaje da sumnja da će Trump prihvatiti rezultate izbora 2024.

- Ne podnosiš gubitak. Nešto je puklo u tebi kad si zadnji put izgubio.


04:34 - Trump je kritizirao Bidenovu vanjsku i vojnu politiku, rekavši da smo ‘bliže Trećem svjetskom ratu nego što itko može zamisliti‘.

Rekao je da ga strani diktatori, poput Kim Jong Una iz Sjeverne Koreje i Xi Jingpinga iz Kine, ne poštuju niti ga se boje.

Biden je odgovorio donošenjem članka 5 NATO-a, koji se spominje kada je zemlja članica NATO-a napadnuta.

- Trenutno smo potrebni. Potrebni smo da zaštitimo svijet jer je naša vlastita sigurnost u pitanju, odgovorio je Biden i dodao da je alternativa, dopustiti Putinu da izvede svoj napad na Kijev bez otpora, ono što će dovesti do rata.


04:30 - Moderatori debate su dvaput poticali Trumpa da odgovori na pitanje hoće li poštivati rezultate izbora bez obzira na to tko pobijedi. Trump je više puta ignorirao to pitanje i okrenuo raspravu na rusko-ukrajinski rat.

- Ako su to pošteni, zakoniti i dobri izbori, apsolutno, rekao je na ponovljeno pitanje Dane Bash, a zatim ponovio tvrdnje da je prijevara utjecala na rezultate izbora 2020.


04:30 - U jednom se komičnom trenutku rasprava pretvorila u nadmetanje o golfu.

Biden i Trump su počeli uspoređivati svoje atletske rekorde. Trump je rekao da Biden ne može pogoditi lopticu, a Biden mu odgovara:

- Spustio sam svoj hendikep na šesticu. Rekao sam mu da ću radio igrati golf ako on sam bude nosio svoju torbu, rekao je Biden.


04:28 - Bidena su pitali o njegovim godinama i činjenici da će mu biti 86 na kraju drugog mandata. On je, naime, najstariji predsjednik SAD-a koji je ikada inauguriran.

Rekao je kako su ga često kritizirali da je jedan od najmlađih američkih zastupnika, te da je Trump tri godine mlađi i puno manje kompetentan.

- Pogledajte kako sam preokrenuo užasnu situaciju koju mi ​​je ostavio, rekao je Biden i nabrojao neka od svojih postignuća.

Trump sada ima 78 godina, a na kraju novog mandata imao bi 82.

- Kucnimo u drvo, gdje god imamo drva, jako sam dobrog zdravlja. On ne može udariti lopticu na 50 metara. Osjećam se u dobroj formi kao što sam bio prije 25, 30 godina. Zapravo, malo sam lakši, kaže Trump.


04:25 - Oba kandidata su upitana o krizi s opioidima u SAD-u te što planiraju učiniti kako bi pomogli Amerikancima koji se bore s ovisnošću.

Trump je rekao da je SAD bio jako dobar kada je o tome riječ, sve dok se nije pojavio Covid. Tada je, kaže Trump, droge koja ulazi preko granice bilo sve više. Biden pak kaže da je njegova administracija pokušala ojačati sposobnost otkrivanja droga na granici.


04:23 - Trump je upravo spomenuo reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha, koji je pritvoren u Rusiji dok je radio svoj novinarski posao.

Trump tvrdi da Biden nije učinio dovoljno da ga oslobodi i kaže da će ga on osloboditi prije nego uopće preuzme dužnost ako pobijedi na predsjedničkim izborima.


04:17 - Kandidati sada raspravljaju o pristupačnosti skrbi za djecu. Trump je upitan što bi učinio kako bi skrb o djeci postala pristupačnija.

On je odgovorio napadima na Bidenovu prošlost. Biden je zatim uzvratio braneći se i rekavši da je Trump ‘najgori predsjednik u američkoj povijesti‘ te da je Trump učinio vrlo malo da skrb o djeci postane dostupnija.

Trump je odgovorio:

- Ocjenjuju me kao jednog od najboljih, a ako mi daju još četiri godine, bit ću najbolji, rekao je.


04:16 - Biden se osvrnuo na socijalno osiguranje, pitanje važno mnogim Amerikancima.

Kaže da Trump želi smanjiti naknade za socijalno osiguranje i Medicare.

Trump kaže da nikada nije vidio da netko laže poput Bidena i ponovno ga napada zbog njegovog navodnog lošeg postupanja s veteranima.

- Sve što radi je laž, kaže.

Trump također ponovno optužuje Bidena za uništavanje socijalnog osiguranja, rekavši da se "milijuni ljudi" dodaju u javni mirovinski sustav.

- Ono što rade Ministarstvu za pitanja veterana i našim veteranima je nevjerojatno. Naši veterani žive na ulicama. A ti ljudi [migranti] žive u luksuznim hotelima, kaže Trump.


04:08 - Rasprava je krenula u smjeru klimatske krize. Trump je upitam što će poduzeti po pitanju razornih učinaka ekstremnih vrućina ako bude izabran.

Odgovorio je da želi čist zrak i vodu.

- I imali smo to, kaže Trump i dodaje da je njegova administracija imala najbolje ekološke brojke ikada.

Biden se tim tvrdnjama usprotivio, rekavši da se SAD pod Trumpom povukao iz Pariškog klimatskog sporazuma.


04:01 - Biden se osvrnuo na razočaranje nekih crnih glasača koji kažu da nisu vidjeli napredak za vrijeme njegova mandata. I ankete su pokazale da je Biden izgubio potporu u tom biračkom tijelu.

Biden kaže da ne krivi crne glasače što su razočarani, ali kaže da je postignut napredak za mnoge, uključujući smanjenje segregacije u stanovanju.

- Učinit ćemo puno više za crnačke obitelji, kaže.


03:50 - Od Trumpa je zatraženo da pojasni svoje tvrdnje da će ‘napasti svoje političke protivnike‘.

Odgovorio je da će njegova odmazda učiniti SAD ponovno uspješnom nacijom.

Spomenuo je i nedavnu kaznenu osudu Huntera Bidena i sugerirao da bi predsjednik Biden također trebao biti osuđeni zločinac čim ode s dužnosti zbog svog ‘užasnog ponašanja kao predsjednika‘.

- Ovaj čovjek je kriminalac, kaže Trump o Bidenu.

Biden odgovara da je izjednačavanje njegovog ponašanja s Trumpovim "nečuveno".

Biden je spomenuo i Trumpovu nedavnu kaznenu presudu u New Yorku, gdje je proglašen krivim po 34 točke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije.

- Postoji samo jedna osoba koja je osuđeni prijestupnik i ja ga upravo gledam, rekao je Biden i dodao da Trump ima ‘moral ulične mačke‘.


03:43 - Kada je riječ o neredima 6. siječnja 2021. na Kapitolu, kada su Trumpovi pristaše upali u Kongres dok su se zastupnici sastali kako bi potvrdili Bidenovu pobjedu na izborima, Trump je branio svoje postupke.

Odbacio je Bidenovu sugestiju da je on poticao na nasilje. Kaže da ih je tražio da marširaju mirno.

- Rekao sam miroljubivo i domoljubno, rekao je Trump, a zatim okrivio tadašnju predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi i gradonačelnicu DC-a Muriel Bowser za navodno odbijanje njegove ponude od 10.000 vojnika Nacionalne garde.

Biden kaže da je Trump ohrabrio pobunjenike na Kapitolu te da ništa nije poduzeo tijekom tri sata dok ga je tadašnji potpredsjednik Mike Pence molio da nešto učini i prekine to.

- A on je o tim ljudima govorio kao o velikim domoljubima Amerike, kaže Biden i dodaje da bi pobunjenici trebali biti u zatvoru.

Trump je odgovorio Bidenu optuživši njega da napada one koji su upali u Kapitol. Rekao je da je Biden uništio živote toliko nevinih ljudi. Napao je i povjerenstvo Zastupničkog doma koje je istraživalo Trumpovu ulogu u neredima na Kapitolu. Komisiju je nazvao ‘odborom za poništavanje odabira‘ i ustvrdio da su izbrisali informacije u svojoj istrazi.


03:40 - Počela je rasprava o ratu u Gazi.

Biden je odgovorio na pitanje kako će Hamas i Izrael okončati rat.

On je rekao da je Hamas jedini koji ne želi da rat prestane. Ponovio je snažnu podršku Izraelu te da Hamas treba eliminirati.

Trump je na pitanje o Gazi odgovorio rekavši da bi Izrael trebao ‘dovršiti posao‘.

Dodao je i da je Biden postao kao Palestinac, no istaknuo da je on među njima ipak nepopularan.

Ponovno je iznio podršku SAD-a Ukrajini te pitao zašto Biden ne izvrši pritisak na NATO da izdvoji više novca.


03:33 Rasprava se okrenula na temu rata u Ukrajini.

Pitanje je bilo jesu li Putinovi uvjeti za okončanje ruskog rata u Ukrajini prihvatljivi.

Trump tvrdi da se Putin odlučio na invaziju jer je vidio koliko je Bidenov tim nesposoban u izlasku iz rata u Afganistanu.

- Kad je Putin to vidio, rekao je: ‘Znate što, mislim da ćemo ući‘, kaže Trump.

Dodaje da ni rata u Gazi ne bi bilo da je on predsjednik.

- Nikad u životu nisam čuo toliko gluposti, odgovorio je Biden.

Biden je o Ukrajini rekao da je Trump rekao Putinu da radi "što god hoće".

Biden kaže da je Putin mislio da će zauzeti Kijev za "pet dana".

- On, zapravo, to uopće nije učinio. Izgubili su tisuće i tisuće vojnika.

Trump kaže:

- Nikad to nisam rekao.

Tijekom rasprave o ratu u Ukrajini, Biden je rekao da smatra da je Vladimir Putin ratni zločinac koji želi ponovno uspostaviti dio ‘starog sovjetskog saveza‘.

- Mislite li da on želi stati na Ukrajini? Što mislite što će se dogoditi s Poljskom, Bjelorusijom...

Rekao je i da SAD Ukrajini daje oružje umjesto novca i dodao da NATO proizvodi za Ukrajinu isto koliko i SAD.


03:24 Imigracija je sljedeća na radu.

Trumpa su pitali planira li deportirati svakog imigranta bez dokumenata, uključujući i one ljude koji već desetljećima žive u SAD-u, i ako da, kako bi to učinio.

Odgovorio je rekavši da su Bidenova imigracijska politika i politika otvorenih granica doprinijele porastu kriminala.

- Moramo izvući mnogo tih ljudi i moramo ih brzo izvući, jer će uništiti našu zemlju, rekao je Trump, no nije objasnio svoje planove.

Odgovarajući na Trumpove tvrdnje o valu kriminala od strane imigranata, Biden kaže da je sve što je Trump rekao laž.

- Imamo veliko poštovanje prema veteranima, kaže Biden, dodajući da je njegov sin Beau Biden bio izložen spaljivanju dok je služio u Iraku.

Biden je iznio i kontroverzan trenutak iz Trumpova predsjedničkog mandata, u kojem je navodno rekao da su pali američki vojnici "gubitnici i naivčine".

- Moj sin nije bio gubitnik niti naivčina. Ti si naivčina. Ti si gubitnik, dodao je obraćajući se bivšem predsjedniku.

Trump je odgovorio da je citat "izmišljen" i da on to nikada nije rekao.

- Nitko se nije bolje brinuo o našim vojnicima od mene, dodao je Trump.


03:15 >>> Veći dio početka rasprave bio je usredotočen na pandemiju Covid-19. I Trump i Biden dugo su razgovarali o tome kako se Trump nosio s pandemijom. Biden je to vrijeme nazvao danima "kaosa". Moderatorica CNN-a Dana Bash postavlja pitanje o jednom od najvažnijih pitanja biračima na predstojećim izborima: pobačaju. Trumpa su pitali bi li pravno blokirao lijekove za pobačaj. Kaže da ne bi. Ponavlja neke od svojih stavova o kontroverznoj temi.

Zatim brani poništavanje presude Roe vs. Wadea, tvrdeći da su "svi", svih političkih uvjerenja, godinama željeli da države zasebno imaju moć da donose vlastite zakone po pogledu pobačaja. Biden obećava ponovno konstituirati presudu bude li izabran.


03:00 >>> Počela je TV debata Donalda Trumpa i Joe Bidena. Pitanja iz prvog segmenta ticat će se ekonomije i rastuće inflacije u SAD-u. Iako su pitanja iz prvog seta trebala biti rezervirana za ekonomiju, i Trump i Biden odmah su se dotaknuli Afganistana. Biden je rekao da su za vrijeme Trumpove administracije američki vojnici umirali u Afganistanu, a Trump je uzvratio da je Biden samostalno odgovoran za povlačenje iz Afganistana, na način na koji se ono dogodilo, ocijenivši to najsramotnijim danom u modernoj američkoj povijesti.

image

Donald Trump i Joe Biden

Andrew Caballero-reynolds/afp/profimedia/Andrew Caballero-reynolds/afp/profimedia

Pozdrav i dobrodošli u naš prijenos uživo prve predsjedničke debate u SAD-u. Bit će ovo treći put da se u debatama sučeljavaju Joe Biden (81) i Donald Trump (78), ali prvi u ovom izbornom ciklusu. Biden i Trump dvojica su najstarijih kandidata za Ovalni ured u američkoj povijesti.

Televizijsku debatu uživo će prenositi CNN, u studiju neće biti publike, a nema sumnje da će ovaj događaj dati ton kampanjama i Trumpa i Bidena uoči izbornog dana koji pada na 5. studeni. Sučeljavanje će trajati 90 minuta, a počinje u tri sata ujutro po lokalnom vremenu. Mikrofoni će nasumice biti isključeni tijekom cijele rasprave, kako bi se izbjeglo upadanje u riječ, osim kada je red na kandidata da govori.

image
Andrew Harnik/Getty Images Via Afp
image
Andrew Harnik/Getty Images Via Afp
image
Andrew Harnik/Getty Images Via Afp

Moderatori su Jake Tapper i Dana Bash, politički novinari CNN-a.

Uoči njihove debate, Joe Biden i Donald Trump vode kampanju na izborima koji će, po svemu sudeći, biti tijesni. I Trump i Biden u sučeljavanje ulaze politički ranjeni. Trump, naravno, kao osuđeni kriminalac kojem i dalje prijete tri kaznene optužnice, a Biden kao američki predsjednik s najnižom potporom biračkog tijela u povijesti, politički ugrožen i skandalima svog sina, Huntera.

image
Andrew Harnik/Getty Images Via Afp
image
Mandel Ngan/Afp

Donald Trump uoči sučeljavanja poručio je u svom stilu da se za debatu uopće nije pripremao. S druge strane američki predsjednik Biden, poznato je, posljednjih 7 dana provodi u Camp Davidu gdje ga njegovi savjetnici temeljito pripremaju na noćašnji događaj.

image
Mandel Ngan/Afp

Inače, bit će ova debata povijesna i po još jednom detalju. Riječ je o najranijem TV sučeljavanju gotovo pet mjeseci prije izbora. Pitanje je, naravno, hoće li se itko do studenog i sjećati da se dogodila? Što se anketa tiče, Trump vodi u gotovo svim ključnim državama (tzv. swing states). U anketi koju je neposredno prije ove debate izbacio New York Times Trump vodi i na nacionalnoj razini za tri postotna boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 12:34