Bilo da se radi o brzoj užini ili lunch paketu za djecu, ne razmišljamo uvijek o tome što jedemo.
Ali što kada biste mogli saznati ili čak vidjeti kako se priprema neka od vaših omiljenih namirnica?
Prema blogu Ranker iz Los Angelesa, prerađena hrana poput kolačića sa sirom, kobasice, pa čak i luksuzna hrana poput kavijara su samo neke namirnice koje izgledaju manje ukusno dok se pripravljaju nego kad se jedu, piše Daily Mail.
Hrenovke se rade od ostataka ‘otpadaka‘ koji se zgnječe zajedno u ‘ružičastoj tubi‘, dok je kavijar zapravo riblja ikra izvađena iz očišćenog trbuha ribe.
Navodimo pet prerađenih namirnica koje nikad nećete poželjeti vidjeti dok se pripremaju:
1. HRENOVKE
Priroda načina na koji se priprema ova mesna poslastica neće vas toliko iznenaditi, pogotovo nakon što se nedavno ponovno pojavio video kako se prave hrenovke.
Gurmani su ostali zgroženi nakon što su otkrili da se hrenovke prave od ostataka svinjetine, govedine i piletine.
Ova hrana koja vjerojatno potječe iz Njemačke, prolazi kroz proces mljevenja, kojim se meso gura kroz metalnu ploču koja ima izbušene rupe.
Nakon toga se mljevenom mesu dodaju komadići piletine, prije dodavanja škroba, soli i ostalih aroma.
Drugi stroj zatim usitnjava meso u finu emulziju i usisava sav zrak u smjesi.
Kako bi se prerađeno meso oblikovalo u klasični oblik hrenovke, celulozna cijev se stavlja u stroj za punjenje, koji pumpa usitnjeno meso u dugačku navlaku.
Nož reže svaku navlaku u stroju kako bi odvojio dugačke cijevi hrenovki jedne od drugih.
2. KAVIJAR
Luksuzna delicija koja šteti proračunu prolazi kroz mukotrpan proces.
Kavijar se uglavnom sastoji od jaja jesetri koje su uzgojene u velikim bazenima pomoću filtrirane vode.
Komercijalna proizvodnja kavijara uključuje zapanjujući korak vađenja trbuha ribe zbog vađenja njezinih jaja.
Vrećica s jajima se zatim kotrlja kako bi se jaja odvojila od vrećice prije nego što se začini solju.
Druge metode uključuju proces koji se naziva ‘skidanje‘ kojim se kavijar izvlači malim rezom duž urogenitalnog mišića. Za određivanje točnog vremena koristi se ultrazvuk.
3. KOKTEL TREŠNJE
Koktel trešnje ili maraskino trešnje su konzervirana, zaslađena verzija voća koja se obično koristi u desertima i koktelima.
Ne iznenađuje da se na nekoć prirodnom voću radilo kako bi poprimilo svoj novi sjajni, komercijalni oblik.
Prema Healthlineu, poslastica preslatkog izgleda prepuna je dodanog šećera i sadrži nevjerojatna dva grama šećera, u usporedbi s jednim gramom prirodnih šećera u običnoj trešnji.
Također se prodaju preliveni visokofruktoznim kukuruznim sirupom - zaslađivačem napravljenim od kukuruznog sirupa koji se sastoji od fruktoze i glukoze, a inače se nalazi u slatkišima.
Kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze povezuje se sa stanjima poput pretilosti, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.
4. ŽELE BOMBONI
Bombon boje duge je lijep prizor za oko, ali informacije o tome kako su napravljeni nisu tako slatke.
Njihov je glavni sastojak šećer, a jeste li znali da se prave od malenih količina izlučevina insekata koje se smatraju sigurnima za konzumaciju?
Prevučeni su šelakom, onom istom tvari koju tražite kada uđete u salon za nokte.
Šelak je ljepljiva tvar koja se dobiva iz izlučevina ženke Kerria lacca, kukca porijeklom iz Tajlanda.
5. MLIJEKO ZA KAVU
Paketići mlijeka ili ultragrijani paketići za vrhnje super su praktični kada ste u pokretu. A za osobe koje ne podnose laktozu, dobra je vijest da većina krema za vrhnje ne sadrži mliječne proizvode.
No, moglo bi vam pozliti kad saznate da u tim pakiranjima ima svega osim mlijeka.
Huffington Post UK je otkrio da se paketići za mlijeko sastoje od dugog popisa sastojaka poput šećera, ulja i zgušnjivača.
Ostali sastojci vašeg dodatka kavi uključuju krute tvari kukuruznog sirupa, djelomično hidrogeniziranu soju i ulje sjemenki pamuka, piše Daily Mail.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....