POBUNA

Ovo će boljeti: Putin neće moći ignorirati informacije koje je primio iz Indije, Argentine i Brazila!

A s njima bi gradio novi svjetski poredak

Narendra Modi i Vladimir Putin

 Gavriil Grigorov/sputnik/profimedia/Gavriil Grigorov/sputnik/profimedia

Velika anketa, istraživanje javnog mnijenja koje je objavljeno 2. srpnja, uoči trodnevnog summita vojnog saveza NATO-a u Washingtonu, ispitivala je povjerenje globalne javnosti u ruskog čelnika, a ispitanici su odgovorili na pitanje imaju li povjerenja u Vladimira Putina "da će učiniti pravu stvar u vezi sa svjetskim poslovima".

U veljači 2022. Putin je pokrenuo sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu, a sada, nakon više od dvije godine borbi, Moskva sve više povećava izglede za pokretanje mirovnih pregovora o okončanju rata, iako pod vlastitim, Ukrajini i saveznicima neprihvatljivim uvjetima zadržavanja okupiranih teritorija četiri ukrajinske regije - Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja - koje Moskva k tome niti ne kontrolira u potpunosti.

Ukrajina, pak, jasno poručuje da svaki mirovni sporazum mora poništiti aneksiju tih teritorija, proglašenu u Kremlju u rujnu iste godine, te da se poluotok Krim, koji je Putin okupirao i nezakonito anektirao 2014. godine, ponovno mora smatrati dijelom Ukrajine.

Anketa je provedena između 5. siječnja i 21. svibnja i uključuje ispitanike iz 35 zemalja diljem azijsko-pacifičke regije, Europe, Latinske Amerike, Bliskog istoka, Sjeverne Amerike i subsaharske Afrike.

Općenito, stavovi o Putinu ostali su uglavnom negativni u svih 35 ispitanih zemalja - 73 posto ispitanika izjasnilo se da nemaju povjerenja u ruskog čelnika "da će učiniti pravu stvar u vezi sa svjetskim poslovima", izvijestio je Pew Research Center, nestranački američki think tank sa sjedištem u Washingtonu, kako prenosi Newsweek.

Gubitak podrške i u Indiji

Povjerenje u ruskog čelnika čak je palo u nizu zemalja tzv. globalnog juga, uključujući Putinovu veliku uzdanicu Indiju te Filipine, Tursku, Ganu, Argentinu, Brazil, Kolumbiju i Meksiko.

Istraživanje je pokazalo da je postotak Indijaca koji su imali povjerenja u Putina "da će učiniti pravu stvar u vezi sa svjetskim poslovima" tijekom ove godine iznosio 39 posto, što je pad od tri postotna boda u odnosu na 2019. godinu, kada je anketa posljednji put provedena u toj zemlji.

U Brazilu se 10 posto ispitanika izjasnilo da ima povjerenje u Putina, što je pad od dva postotna boda u odnosu na prošlu godinu. U Meksiku je 24 posto imalo pozitivno mišljenje o Putinu, što je pad od jedan posto u odnosu na lani. U Čileu je 12 posto imalo povjerenje u Putina, što je pad od osam posto u odnosu na 2017. godine, za što je Pew istaknuo da je "nova najniža razina".

Na Filipinima, u Turskoj i Gani, povjerenje u ruskog čelnika "da će učiniti pravu stvar u vezi sa svjetskim poslovima" palo je za pet, šest i tri postotna boda u odnosu na zadnji put provedeno istraživanje u tim zemljama.

Na većini područja ispitivanja, povjerenje u Putina ostalo je "relativno stabilno" od prošle godine, izvijestio je Pew. Think tank navodi da je u zemljama u kojima nije proveo istraživanje od prije početka ruske invazije na Ukrajinu, povjerenje u Putina blago opalo.

Pew je prethodno rekao za Newsweek da su u Europi ispitanici koji imaju pozitivan stav o desnim populističkim strankama na Rusiju i Putina gledali pozitivnije od onih s negativnim stavovima prema takvim strankama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 19:59