PRVA LINIJA

Ovo je bila najveća vojna operacija ikad: ‘Takvo što nikad nije viđeno u povijesti ratovanja‘

Detalje njemačkog napada na Sovjetski Savez objašnjava naš stručni sugovornik Matija Blaće s YouTube kanala Codex Militaria

Njemački vojnici tijekom operacije Barbarossa

 Akg-images/akg-images/profim/Akg-images/akg-images/profim

Mnogi će reći da je Hitlerova odluka da napadne Sovjetski Savez u lipnju 1941. godine bila njegova najveća greška, koja ga je gurnula u brutalni rat iscrpljivanja u kojem je na kraju trijumfirala Staljinova Crvena Armija.

U prvom nastavku specijala podcasta Prva linija o operaciji Barbarossa bavimo se razlozima i kontekstu koji su uvjerili nacističkog diktatora da napadne SSSR, analiziramo i pripreme Wehrmachta za napad, kao i (nedovoljne) pripreme Sovjeta za rat. Također se osvrćemo i na odnos snaga dvije vojske, dvije sile zapravo, netom pred sam početak operacije. Sve ovo objašnjava naš stručni sugovornik Matija Blaće s YouTube kanala Codex Militaria.

U drugom nastavku okrećemo se samom početku operacije, 22. lipnja 1941., i ogromnom šoku koji su sovjetske snage doživjele u prvih nekoliko tjedana operacije kada se činilo da su njemačke snage praktički nezaustavljive. Sve tri grupe njemačkih armija (Sjever, Centar i Jug) brzo su napredovale, a SSSR je u samo nekoliko tjedana ostao bez više od milijun ljudi, što ubijenih, što ranjenih, a što zarobljenih. Ogromne gubitke imali su i u vojnoj tehnici, a naročito je u prvih nekoliko dana stradala sovjetska avijacija.

No, iako su se neki u Njemačkoj, uključujući nakratko i samog Hitlera, poveselili da će se Sovjetski Savez raspasti, to se ipak dogodilo. Već od sredine srpnja Crvena armija se bolje organizira, pokreću se i veći protunapadi (iako neuspješni), a čak i ogromne bitke koje Nijemci dobivaju (za Smolensk, Kijev itd.) zapravo pokazuju da stvari neće ići tako jednostavno kao što se to u Berlinu zamislilo.

------------------------------------------------

Video snimke oba nastavka podcasta pogledajte ispod

------------------------------------------------

Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 17:03