SPASIO GA 'ZRAČNI DŽEP'

'OVO JE BOŽIĆNO ČUDO. DOGAĐA SE JEDNOM U 20 GODINA' Spasilačka služba nakon lavine raskopala snijeg, njihovom iznenađenju nije bilo kraja

 
 Facebook/Bergrettung Gröbming

Pripadnici austrijske službe spašavanja mladića, koji je pet sati proveo zatrpan snijegom prije nego što su ga našli i izvukli, nazvali su ‘božićnim čudom’.

Policiju je pozvao nešto iza pet sati poslijepodne na Božić muškarac rekavši da se 26-godišnjak nije vratio sa skijanja, piše BBC. Uspio ga je u nekom trenutku dobiti na mobitel, ali čulo se ‘samo pucketanje i neki zvukovi’, rekao je policiji.

Izgubljenog skijaša pronašli su nakon dva sata potrage. Bio je zatrpan ispod metra snijega, a spasilačka ga je služba uspjela locirati na planini Pleschnitzzinken jer je nosio elektronički uređaj kojim su opremljeni skijaši i alpinisti kako bi ih se lakše pronašlo.

Božićno čudo

Lokalna policija ga je uz pomoć spasilačkih službi i pet pasa tragača iskopala iz snijega. Osim što mu je odmah ustanovljena hipotermija, muškarac nije bio ozlijeđen.

- Pod takvim snježnim pokrivačem ne možete se ni pomaknuti. Ovo je božićno čudo. Mladić se može smatrati iznimno sretnim jer je ispod tog nanosa imao dovoljno velik ‘džep’ zraka pa je mogao disati - rekao je Stefan Schröck iz planinarske spasilačke službe.

Dodaje da se preživljavanje nakon pet sati ispod lavine snijega događa jednom u 20 godina. Ako vas ne pronađu nakon petnaestak minuta, vrlo su male šanse za preživljavanje jer osoba ostaje bez zraka, objasnio je.

Šestero preživjelih u lavini snijega u Švicarskoj

U utorak su lavine snijega pogodile i Švicarsku. Na skijalištu Andermatt lavinu je preživjelo šest skijaša. Četvero ih se uspjelo samo osloboditi, a dvoje je spasio tim od 60 ljudi.

Stručnjaci kažu da se takve lavine rijetko događaju na označenim i uređenim skijalištima. Spasilačka je služba još satima pročešljavala teren kako bi se uvjerili da nitko više nije ostao zarobljen u snijegu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:54