MINUTA OKO SVIJETA

Ovo je jedini način da Biden odustane od kandidature, Americi prijeti scenarij koji je viđen samo u ‘Kući od karata‘

Demokratska stranka se, ako je suditi prema posljednjim medijskim informacijama, već upustila u planiranje nepredviđenog

Joe Biden u meksičkom restoranu

 Kent Nishimura/Afp

U predsjedničkoj kampanji prije četiri godine otvorilo se pitanje dobi tadašnjeg demokratskog kandidata Joea Bidena. Prošle su četiri godine, a koliko predsjednički položaj “troši” osobu dobro pokazuju slike bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame koji je mlad ušao u Bijelu kuću 2009. godine. Četiri godine kasnije već je bio gotovo sijed. Tako na taj posao reagiraju ljudi koji mu pristupaju ozbiljno, predano.

Kosa Donalda Trumpa jednako je narančasta na početku i kraju mandata, jednako je narančasta sada. Jedini dio mandata kojem je pristupio predano su posljednja tri mjeseca, nakon izbora 2020. godine, kad je panično tražio glasove da sruši Bidenovu pobjedu i na kraju na silu spriječi predaju vlasti.

Gotovo unisoni zaključak američkih medija sklonih demokratima i Bidenu je da se sadašnji predsjednik mora povući iz kampanje. Taj trend raste i u krugu stranke, među zastupnicima i senatorima, donatorima, važnim podržavateljima poput Georgea Clooneya iako anketna razlika ne ide toliko u prilog Trumpu. Racionalni glasovi upozoravaju na moć percepcije koja je, zbog masovnih medija, postala važan argument pri donošenju političkih odluka biračkog tijela.

Bidena formalno nitko ne može natjerati da napusti utrku, nade su se polagale u njegovu suprugu Jill kao glas razuma koji bi ga mogao nagovoriti da se povuče, ali čini se da gospođa sada zagovara njegov ostanak. Situacija se može promijeniti na konvenciji Demokratske stranke u kolovozu kada delegati mogu povući podršku i izglasati drugog kandidata/kandidatkinju. Scenarij viđen u seriji Kula od karata. Takav bi ishod bio signal previranja unutar stranke pa bi mogao imati negativan utjecaj na biračko tijelo, prije svega neopredijeljeno (oni koji ne glasaju uvijek za istu stranku) koje donosi izbornu pobjedu.

Demokratska stranka se, ako je suditi prema posljednjim medijskim informacijama, već upustila u planiranje nepredviđenog, rade se ankete o mogućem srazu Trumpa i potpredsjednice Kamale Harris. Kako prenose demokratima bliski mediji, potpredsjednica ne stoji loše. Važan je signal i da je Trumpov tim pokrenuo napade na gospođu Harris što se može tumačiti preventivom. U igri je još nekoliko kandidata, ističe se Grethcen Whitmer, guvernerica savezne države Michigan koja nije sklona demokratima.

Demokrati su se suočili s teškom krizom u osjetljivom trenutku kampanje kad je Trump dobio poklon Vrhovnog suda, imunitet od sudskih postupaka i čini se da mu se otvaraju vrata Bijele kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 06:30