NEOČEKIVANA ODLUKA

Pad aviona F-16 i pogibija legendarnog pilota izazvala reakciju Zelenskog: Smijenjen zapovjednik zračnih snaga

Ukrajinski predsjednik smijenio je Mikolu Oleščuka s mjesta zapovjednika Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine

Volodimir Zelenski promatra let borbenih zrakoplova F-16

 Ukrainian Presidency/handout/Anadolu Via Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je Mikolu Oleščuka s položaja zapovjednika Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, objavljeno je na stranicama ukrajinskog predsjednika, javlja Ukrajinska Pravda.

U dekretu se, kako i obično, kako napominje ukrajinski medij, ne navode konkretni razlozi smjene.

Također, Zelenski je objavio večernje obraćanje u kojem je rekao da je odlučio smijeniti šefa ukrajinskih zračnih snaga.

- Odlučio sam smijeniti zapovjednika Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine. Neizmjerno sam zahvalan svim našim vojnim pilotima, svim inženjercima, svim borcima pokretnih paljbenih skupina i jedinica protuzračne obrane. Svima onima koji se stvarno bore za Ukrajinu - za rezultat. Isto vrijedi i za zapovjednu razinu - moramo se pobrinuti za (naše) ljude, pobrinuti se za sve naše ratnike.

U četvrtak je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je da se borbeni zrakoplov F-16 srušio dok je odbijao masivni ruski kombinirani napad raketama i bespilotnim letjelicama napad u ponedjeljak, pri čemu je poginuo jedan od najboljih ukrajinskih pilota, Oleksij Mes, poznat kao Moonfish.

Ukrajina nije otkrila detalje o veličini svoje nove flote, no gubitak F-16 zasigurno je značajno oslabio postojeće kapacitete. Pozivajući se na dobro upućeni izvor, Times of London je naveo da Ukrajina ima šest takvih zrakoplova.

Smrt pilota Oleksija Mesa velik je udarac za Ukrajinu. Prvi F-16 stigli su u zemlju početkom ovog mjeseca, a Moonfish je bio jedan od rijetkih pilota obučenih za upravljanje njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:07