VATIKAN I KOMUNISTI

Papa Franjo nahvalio Kineze, mnogima je cijela priča sumnjiva: ‘Riječ je o promišljenoj strategiji...‘

Papa se poziva na ‘mučeništvo strpljenja‘, kako je opisao kardinal Agostino Casaroli, arhitekt vatikanske Ostpolitik

Papa Franjo

 Alberto Pizzoli/Afp

Želio bih posjetiti Kinu, objavio je papa Franjo u intervjuu za tiskovni ured kineske provincije Družbe Isusove, koji je snimljen još 24. svibnja u privatnoj knjižnici Apostolske palače, na blagdan Majke Božje od Sheshana gdje se nalazi jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u Aziji.

Osim toga, rekao je kako bi se u Kini htio susresti s biskupima i Božjim narodom "koji je mnogo toga prošao i ostao vjeran". Cijeli kineski narod je "majstor čekanja i strpljenja. Oni imaju ‘virus nade‘ i to je nešto lijepo", rekao je Papa i pozvao na daljnje strpljivo prenošenje naslijeđa tog "velikog naroda". Tijekom intervjua papa Franjo je udijelio blagoslov ljudima u Kini.

Franjin istup u prvom je redu poruka kineskim komunističkim vlastima na čelu s predsjednikom Xi Jinpingom. Sveta Stolica i Kina nemaju diplomatske odnose, ali od 2018. na snazi je sporazum kojim je uređeno sporazumno imenovanje biskupa u Kini između Pape i službenog Pekinga. Ove jeseni sporazum bi trebao biti produljen treći put, ali unatoč potpisanom, kineski katolici izloženi su jakim pritiscima tamošnjih vlasti. U svibnju je redovnička zajednica Družba Božje riječi (Societas Verbi Divini - SVD) javno izrazila zabrinutost zbog sve težeg položaja kršćana u Kini, uz objašnjenje da kineske vlasti vrše sve veći pritisak na kršćanske zajednice u toj zemlji, posebice na pripadnike "podzemne" Crkve vjerne Rimu.

Zahvaljujući privremenom sporazumu, čiji je tekst trenutačno povjerljiv, situacija Katoličke crkve u Kini popravljena je vraćanjem biskupa koji su postavljeni bez papinskog mandata u puno zajedništvo s Rimskom crkvom. Sporazum daje Papi konačnu riječ o imenovanju novih biskupa, a istodobno osigurava zajednički put za postizanje dogovora o imenovanjima biskupa, glasi službena verzija. Zapravo, Vatikan je pristao na kineski uvjet prema kojem biskupe može imenovati tek kada to dopuste komunističke vlasti.

Zbog toga Franju protivnici optužuju za popustljivost komunističkom režimu, ali on se poziva na "mučeništvo strpljenja", kako je opisao kardinal Agostino Casaroli, arhitekt vatikanske politike Ostpolitik u odnosima s istočnoeuropskim zemljama u sovjetskom bloku tijekom hladnog rata. To je strategija u smislu "ako ne možeš promijeniti protivnika, pokušaj surađivati na obostranu korist". Kinezi to tumače onako kako im odgovara pa su, unatoč sporazumu, u listopadu 2022. Johannesa Peng Weizhaa imenovali pomoćnim biskupom Jianxija, iako Vatikan ne priznaje tu biskupiju. Vatikan je uspio izraziti samo žaljenje jer, da apostrofiramo Staljina, nema dovoljno divizija da se pokori Kinu.

Idućih mjeseci trebalo bi produljiti privremeni sporazum za još dvije godine, a za to vrijeme Franjo se priprema na veliku azijsku turneju, najveću u dosadašnjem pontifikatu. Između 2. i 13. rujna 87-godišnji Jorge Bergoglio odlazi na put dugačak 20.000 kilometara, a posjetit će Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Istočni Timor i Singapur. Ali, i dalje neće postati prvi papa u povijesti koji je stupio u Kinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 20:29