PIŠE INOSLAV BEŠKER

Papa objavio imena novih kardinala: Popis otkriva da se drži svoje dosadašnje prakse

Papa je čak tri mjeseca ranije no što je uobičajeno objavio imena 21 novog kardinala

Arhivska fotografija

 Vincenzo PINTO/AFP

Poglavar Katoličke crkve papa Frane objavio je danas imena 21 prelata koje će učiniti kardinalima 27. kolovoza. Šesnaest ih je izbornika, dakle mlađih od 80 godina, koji u eventualnom konklavu smiju birati sljedećeg papu. Među njima trojica su šefovi vatikanskih kurijalnih dikasterija, a trinaestorica nadbiskupi odnosno biskupi ordinariji. Ostala petorica su starijih od 80 godina, koji kardinalski šešir dobivaju kao osobit znak priznanja za doprinos Crkvi i Papi.

Potpuno je neuobičajeno najaviti nove kardinale čak tri mjeseca ranije, jer je prijašnjih desetljeća ta najava obično mjesec dana prethodila njihovu ulasku u Kardinalski zbor. Još je čudniji nadnevak potkraj kolovoza, jer su kardinali svoje purpurne birete dobivali ili u lipnju, o svetima Petru i Pavlu, ponekad u veljači, još rjeđe u studenome. Razlog ipak postoji.

U sljedeću nedjelju, na Duhove – kada Crkva slavi 1992 godine od svog osnutka – na snagu stupa Apostolska konstitucija o Rimskoj kuriji naslovljena po svojim prvim riječima Predicate Evangelium (Propovijedajte Evanđelje). To je, da tako kažemo, novi "ustav" Svete Stolice i Rimske kurije. Bit će pokusno na snazi pet godina. Papa Frane saziva u konsistorij (na plenarni sastanak) sve svoje kardinale 29-30 kolovoza, kada će moći porazgovarati s Papom o značenju nove Apostolske konstitucije za sadašnjost i budućnost Katoličke crkve. Posve je praktičan razlog da Papa nove kardinale proglasi u konsistoriju dva dana ranije, tako da ta dva plenarna okupljanja Kardinalskog zbora budu takoreći o istom trošku.

Popis novih kardinala pokazuje da se Papa striktno drži dosadašnje svoje prakse: da novi kardinali budu sa svih strana svijeta, po mogućnosti s periferije, pretežno iz pastoralnog rada. Neka imena su jamačno iznenađenje, ali bilo bi iznenađujuće da Frane ne iznenadi.

Evo tih imena. Trojica poglavara kurijalnih dikasterija su Englez Arthur Roche (prefekt Kongregacije za bogoštovlje), Koreanac Lazzaro You Heung-sik (prefekt Kongregacije za kler), te Španjolac Fernando Vérgez Alzaga (predsjednik Papinskog povjerenstva za Državu Vatikanskoga Grada i Guvernerata). Nadbiskupi ordinariji su Jean-Marc Avelin (Marseille u Francuskoj), Leonardo Ulrich Steiner (Manaus u Brazilu), Filipe Neri António Sebastião do Rosário Ferrão (Goa i Damão u Indiji), Virgílio do Carmo da Silva (Díli na Istočnom Timoru), Anthony Poola (Hyderabad u Indiji), Paulo César Costa (Brasília u Brazilu), Richard Kuuia Baawobr (Wa u Gani), William Seng Chye Goh (Singapur), Adalberto Martínez Flores (Asunción u Paragvaju); zatim tri biskupa ordinarija: Peter Ebere Okpaleke (Ekwulobia u Nigeriji), Robert W. McElroy (San Diego u Kaliforniji, USA) te Oscar Cantoni (Como u Italiji), a popis zaključuje najmlađi među njima, 48-godišnji Giorgio Marengo, apostolski prefekt (Ulaan-Baatar u Mongoliji).

Dakle, među novim pastoralnim kardinalima izbornicima petorica su iz Azije, trojica iz Latinske Amerike, po dvojica su iz Afrike odnosno Evrope, jedan iz Sjedinjenih Država Amerike.

Petoricu starijih od 80 čine dva umirovljena nadbiskupa: Jorge Enrique Jiménez Carvajal (Cartagena u Kolumbiji) i Arrigo Miglio (Cagliari na Sardiniji, Italija), pa umirovljeni biskup Lucas Van Looy (Gent u Flandriji, Belgija), zatim profesor teologije o. Gianfranco Ghirlanda DI, bivši rektor Gregoriane, te napokon mons. Fortunato Frezza, kanonik Vatikanske papinske bazilike sv. Petra, bivši podtajnik Biskupske sinode.

Kardinalski zbor u kolovozu će brojati 229 kardinala

U Kardinalskom zboru je sada 208 članova, od kojih su 117 izbornici. Potkraj kolovoza uvećat će se na 229 kardinala, od kojih 132 izbornika. Time je opet "probijen" krov od 120 kardinala izbornika koji je postavio sv. Pavao VI, a sv. Ivan Pavao II ih je u jednom trenu imao čak 135.

U novome ukupnom zbiru njih 52 je kardinalima učinio sv. Ivan Pavao II, od kojih su 11 još izbornici (među njima i Josip Bozanić i Vinko Puljić); 64 je kardinalima učinio Benedikt XVI, od kojih su 38 izbornici; njih 113 je kardinalima učinio Frane, od kojih su 83 izbornici, pa tako tvore više od polovice kardinala izbornika u eventualnom konklavu.

Iz Evrope su 54 izbornika (od 107 evropskih kardinala kad se ubroje i stariji od 80), 39 iz obiju Amerika (od 60), 20 iz Azije (od 30), 17 iz Afrike (od 27), te 3 iz Oceanije (od 5).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 13:39