MINUTE DO OLIMPIJADE

Pariz pod opsadom, 75.000 vojnika na ulicama, procurio jezivi video, strepi se od njihove delegacije: ‘Teći će vam rijeke krvi!‘

Ceste i metro stanice zatvorene, dignuto 44.000 barijera, radari, ronioci... razmjeri su neviđeni

Prizori iz Pariza, uznemirujuća snimka prijetnji džihadista zabrinula je francusku javnost

 /Profimedia/ Screenshot X

Do početka Olimpijskih igara u Parizu ostala su još dva dana, a osiguranje u glavnom gradu Francuske je na neviđeno visokom nivou.

Čak se i do jedne od najpoznatijih atrakcija, katedrale Notre Dame, može samo s posebnim kodom i kroz labirint metalnih ograda koje nadzire policija, piše BBC.

image

Mjere sigurnosti u središtu grada

Natalia Kolesnikova/Afp

Otvorenje Olimpijskih igara zamišljeno je kao prava ekstravagancija na rijeci Seini u samom središtu grada, pa policija i oružane snage zemlje daju sve od sebe u ovoj sigurnosnoj operaciji bez presedana.

‘Spremni smo‘, rekao je predsjednik Emmanuel Macron.

image

Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp

Ogromna sigurnosna operacija

Sigurnosna operacija oko Olimpijskih igara uključuje najveće mirnodopsko raspoređivanje snaga sigurnosti u francuskoj povijesti, s oko 75.000 policajaca, vojnika i unajmljenih zaštitara koji će u svakom trenutku patrolirati Parizom.

Ceste i metro stanice su zatvorene. Podignuto je oko 44.000 barijera te razrađen sustav QR kodova namijenjen stanovnicima i drugima koji se žele približiti rijeci Seini i njezinim otocima.

Grad je zbog toga neobično miran, što ne veseli baš sve.

image
Sebastien Bozon/Afp

‘Malo sam zabrinut. Nikad nisam vidio ovako miran grad. Devedeset posto posjetitelja je otišlo‘, kaže konobar, Omar Benabdallah (25), promatrajući prazne stolove na pločniku Île de la Cité.

Francuske vlasti kažu da će ograničenja kratko trajati - mnoge barikade duž Seine bit će uklonjene nakon ceremonije otvaranja u petak - no da će sve biti vrijedno truda, a svijet će biti počašćen spektakularnom predstavom koja slavi povijest i ljepotu Pariza.

‘Nije to baš takva noćna mora. Usredotočeni smo i odlučni‘, kaže general Lionel Catar, zadužen za koordinacju oko 5500 francuskih vojnika dovedenih u glavni grad.

General Catar priznao je da olimpijska i paraolimpijska sigurnosna operacija ima neviđene razmjere, ali je objasnio da se ona razvila iz francuske Operacije Sentinelle koja je već postojala, desetak godina starog niza mjera razvijenih nakon smrtonosnih napada islamističkih skupina.

‘Imamo timove za razminiranje. Imamo timove pasa. Postoje sustavi protiv dronova, radari i ronioci koji patroliraju rijekom Seine‘, objašnjava general Catar.

image

Dolazak sportaša

Stephane De Sakutin/Afp

Odluka da se operativni stožer premjesti iz predgrađa Pariza u velebnu, prostranu ‘École Militaire‘ iza Eiffelovog tornja, temeljena je na savjetu britanske policije nakon njihovog iskustva s Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

‘Mislim da im je sjedište bilo malo udaljeno od centra grada. Savjetovali su nam da budemo blizu političara i policije‘, rekao je.

Tijekom sljedećih tjedana u Francuskoj će biti i oko 250 britanskih policajaca i 50 policijskih pasa, a neki će se pridružiti francuskim pješačkim patrolama oko središta Pariza. Oni su među 1.750 stranih policajaca iz više desetaka zemalja koji sudjeluju u operaciji, uključujući Španjolsku, Njemačku, Južnu Koreju i Katar.

image
Sameer Al-doumy/Afp

Policije Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva usko surađuju na tehnologiji protiv bespilotnih letjelica, posebice tijekom ceremonije otvaranja.

Francuski dužnosnici kažu da nije bilo posebnih prijetnji upućenih Igrama, ali da su zabrinuti zbog ‘militariziranog terorizma‘ - bilo iz inozemstva ili unutar Francuske. Također su usredotočeni na rizik od kibernetičkih napada koji bi mogli ciljati sustave za prodaju karata i drugu infrastrukturu.

image
Sebastien Bozon/Afp

Uplitanje Rusije

Proteklih mjeseci vlada je kazala kako je bijesna zbog internetske kampanje koju podupire Kremlj usmjerene prema narušavanju sigurnosti Olimpijskih igara.

‘Upletanje i iskrivljavanje informacija ne vrši samo Rusija, već i druge zemlje koje pozorno pratimo. Nismo naivni. Nadamo se da će se olimpijsko primirje poštovati u svim zemljama‘, rekao je Gerald Darmanin, francuski ministar unutarnjih poslova.

Za to vrijeme, na periferiji Pariza, elitni odred francuske policije izveo je još jednu vježbu rješavanja talačke situacije u autobusu.

‘Nestrpljivi smo. Proveli smo više od dvije godine pripremajući se za ove igre. Nadajmo se da nećemo morati ništa poduzeti‘, rekao je zapovjednik jedinice Simon Riondet.

image

Policija patrolira Seinom

Sebastien Bozon/Afp

Francuska je policija uhitila Rusa osumnjičenog za planiranje ‘destabilizacije‘ tijekom Igara.

Lokalni mediji javljaju da je otvorena istraga o 40-godišnjem muškaracu u vezi mogućeg prosljeđivanja ‘obavještajnih podataka stranoj sili kako bi se izazvalo neprijateljstvo u Francuskoj‘.

Vjeruje se da navodna zavjera nije bila povezana s eventualnim terorističkim napadom.

Tužitelji su rekli da je na zahtjev francuskog ministarstva unutarnjih poslova izvršena pretraga stana u kojem je muškarac živio.

image
Sebastien Bozon/Afp

Izvor blizak istrazi rekao je za Le Parisien da su agenti otkrili dokaze koji sugeriraju da je muškarac pripremao ‘proruske operacije‘ kako bi destabilizirao Francusku tijekom igara.

Drugi izvor rekao je da je navodna zavjera bila ‘projekt velikih razmjera‘ koji je mogao imati ‘ozbiljne‘ posljedice.

Nije objavljeno više detalja osim da istragu provode stručnjaci za protušpijunažu, a ne za borbu protiv terorizma.

Protiv muškarca je u utorak navečer podignuta optužnica i određen mu je istražni zatvor.

Zločini koji se istražuju navodno su kažnjivi zatvorskom kaznom do 30 godina.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da su vlasti prije Igara pregledale više od milijun ljudi - uključujući sportaše, trenere, novinare, volontere, zaštitare i lokalno stanovništvo.

Od 4.360 osoba kojima je zabranjen pristup, 880 je dobilo zabranu zbog sumnje na strano uplitanje.

‘Ovdje smo kako bismo osigurali da se sport ne koristi za špijunažu, kibernetičke napade ili za kritiziranje, a ponekad čak i laganje o Francuskoj i Francuzima‘, rekao je Darmanin.

image

Mjere sigurnosti u središtu grada

Natalia Kolesnikova/Afp

Raspirivanje podjela

Proteklih mjeseci dogodio se niz incidenata koji su pobudili sumnju u pokušaj iskorištavanja i raspirivanja podjela unutar Francuske, posebno oko sukoba u Ukrajini i Gazi.

U lipnju je u blizini Eiffelovog tornja ostavljeno pet lijesova ogrnutih francuskom zastavom s natpisom ‘Francuski vojnici u Ukrajini‘.

Trojica muškaraca - Bugarin, Ukrajinac i Nijemac - kasnije su uhićeni i rekli su policiji da im je plaćeno da ostave lijesove.

Francuski obavještajni dužnosnici rekli su kako vjeruju da iza incidenta stoji Rusija.

Mjesec dana ranije, na glavnom spomeniku Holokaustu u Parizu netko je nacrtao crvene ruke. Policija je priopćila da se vjeruje da su počinitelji pobjegli u inozemstvo.

A u tjednima nakon napada Hamasa 7. listopada i početka izraelske vojne kampanje u Gazi, oko 250 grafita Davidovih zvijezda pojavilo se na nekoliko zidova oko Pariza.

Par iz Moldavije je kasnije uhićen, a francuski dužnosnici rekli su da se smatra da je par platila ruska obavještajna služba.

Izravna prijetnja

Samo tri dana uoči svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Parizu pojavila se zastrašujuća izravna prijetnja.

Društvenim mrežama je počela kružiti snimka na kojoj se vidi muškarac prekrivenog lica kako na arapskom izgovara prijetnje Francuzima i predsjedniku Emmanuelu Macronu:

‘U ime boga naša borba protiv cionističkog režima se nastavlja. Poručujemo Francuzima i predsjedniku Macronu: podržali ste cionistički režim u njihovom kriminalnom ratu protiv Palestinaca.

Opskrbili ste ih oružjem. Pomogli ste im da ubijaju našu braću i sestre i našu djecu. Pozvali ste cioniste na Olimpijske igre. Platit ćete zbog toga. Rijeke krvi teći će ulicama Pariza. Taj dan se bliži‘, poručio je muškarac koji je na kraju snimke podignuo lažnu odrubljenu glavu.

Iako su mnogi uprli prstom u palestinski Hamas, nema jasnog dokaza da se zaista radi o njihovoj poruci.

Inače, tijekom priprema za Olimpijske igre, pripremljene su iznimno visoke mjere osiguranja za izraelsku delegaciju koja je doputovala u Pariz. Oni će imati 24-satnu zaštitu tijekom boravka na Igrama, a čitavo vrijeme će na njihovu sigurnost paziti i izraelski agenti.

Grupno silovanje

Francuska policija istražuje i prijavu turistkinje iz Australije koja tvrdi da ju je pet muškaraca silovala u Parizu, o čemu je Jutarnji već pisao.

Uspjela je pobjeći napadačima i utočište pronašla u kebabdžinici u ulici Boulevard de Clichy oko 5 ujutro 20. srpnja, a kada su zaposlenici vidjeli u kakvom je stanju odmah su pozvali policiju. Francuski mediji pišu da je bila dezorijentirana i da nije znala pričati francuski.

Bila je pod utjecajem opijata, prilično ošamućena, a policiji je rekla da su je seksualno napala petorica muškaraca, ali nije mogla iznijeti više detalja. Također je tvrdila da joj je mobitel u kraden.

Haljina na njoj bila je okrenuta naopako, a djelomice je bila izderana. Djevojka (25) je prebačena u obližnju bolnicu Bichat-Claude Bernard. Napad se dogodilo u četvrti crvenih svjetiljki, a u blizini turističke atrakcije Moulin Rouge.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i trgovine (DFAT) rekao je za 9News.com.au da su dužnosnici spremni pružiti pomoć napadnutoj ženi.

‘Australsko veleposlanstvo u Parizu žurno je kontaktiralo francuske vlasti nakon izvješća o napadnutoj australskoj državljanki u Parizu‘, rekao je glasnogovornik.

Pariška policija poručila je da će učiniti sve kako bi se počinitelji čim prije identificirali i priveli pravdi.

Nemili događaj se zbio samo jedan dan prije njezina povratka u Australiju i nekoliko dana prije početka Olimpijskih igara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2024 10:43