JAČANJE VEZA

Partnerstvo bez granica se nastavlja: Peking za kraj mjeseca najavio vojne vježbe s Moskvom

Pomorske i zračne snage sudjelovat će u vježbama ‘North-Joint 2024‘ u zraku i oko Japanskog te Ohotskog mora, uzduž obala Rusije

Vladimir Putin i Li Qiang 

 Liu Bin/Xinhua Via AFP

Kina je u ponedjeljak najavila zajedničke vojne vježbe s Rusijom krajem mjeseca, što je znak jačanja veza između dvije zemlje, a zbog čega je Peking zaradio optužbu NATO-a da je "pomagač" Moskve u ratu u Ukrajini.

Pomorske i zračne snage sudjelovat će u vježbama "North-Joint 2024" u zraku i oko Japanskog te Ohotskog mora, uzduž obala Rusije, priopćilo je kinesko ministarstvo obrane.

"Cilj zajedničke vježbe je produbiti razinu strateške suradnje između kineske i ruske vojske i zajednički osnažiti njihove kapacitete u sučeljavanju sa sigurnosnim prijetnjama", navodi ministarstvo.

Dvoje saveznika uputit će svoje pomorske flote u zajedničku pomorsku patrolu, a Kina će također sudjelovati u ruskoj strateškoj vojnoj vježbi "Ocean-24", dodaje se u priopćenju. Točan datum se ne navodi.

Dvije zemlje u srpnju su održale zajedničke vojne manevre u vodama i zračnom prostoru oko Zhanjianga, grada u pokrajini Guangdong na jugu Kine.

Te vježbe održane su isti tjedan kad je NATO upozorio da je Kina "postala odlučujući pomagač" ruske invazije na Ukrajinu. Kina je u odgovoru upozorila NATO, predvođen SAD-om, da se suzdrži od "bilo kakvog pokušaja konfrontacije".

Rusija i Kina posljednjih godina pojačale su vojnu i gospodarsku suradnju kako bi se suprotstavile "hegemoniji Zapada", a posebice, kako tvrde, američkoj dominaciji u svjetskim poslovima.

Netom prije ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., dvije zemlje objavile su partnerstvo "bez granica".

Prošli mjesec predsjednik Vladimir Putin na sastanku s kineskim premijerom Li Qiangom u Moskvi je rekao da ekonomske i trgovinske veze između Rusije i Kine "daju rezultate".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 23:09