12 RANJENIH

Pet civila ubijeno u ukrajinskom napadu na regiju Belgorod, među ozlijeđenima ima i djece

Moskva je sredinom kolovoza najavila slanje dodatnih snaga u regiju Belgorod, gdje je proglašeno izvanredno stanje

Belgorod, ilustrativna fotografija

 -/Afp

Reutersova ekipa pogođena u napadu na hotel u ukrajinskom Kramatorsku

Član Reutersovog tima, koji je pratio rat u Ukrajini je nestao, a još dvoje je hospitalizirano nakon napada na hotel u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine.

U priopćenju je novinska agencija rekla da je hotel Sapphire, u kojem je odsjela šesteročlana ekipa Reutersa, pogođen projektilom u subotu.

"Jedan naš kolega se vodi kao nestao, dok su još dvojica prebačena u bolnicu na liječenje", rekli su iz agencije.

"Još trojica su pronađena. Hitno tražimo više informacija, surađujemo s vlastima u Kramatorsku i podržavamo naše kolege i njihove obitelji. Obavijestit ćemo vas kada budemo imali više informacija", dodaje se.

Vadim Filaškin, guverner regije Donjeck, objavio je u nedjelju ujutro na Telegramu da su "Rusi pogodili Kramatorsk", te da su dva novinara ozlijeđena, dok se jedan vodi kao nestao nakon udara na hotel.

"Vlasti, policija i spasioci rade na licu mjesta. U tijeku su akcije čišćenja ruševina i spašavanja", rekao je.

Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Ured glavnog tužitelja Ukrajine rekao je u izjavi na Telegramu da je otvorio "predistragu" o napadu koji se dogodio u 22:35 sati po loklanom vremenu.

"Ruske snage pogodile su grad Kramatorsk, vjerojatno projektilom Iskander-M", rečeno je.


Rusija napala Ukrajinu projektilima i dronovima

Rusija je tijekom noći lansirala nekoliko projektila i bespilotnih letjelica ciljajući sjevernu i istočnu Ukrajinu, priopćila je kijevska vojska u nedjelju, a sustavi protuzračne obrane uništili su većinu oružja prije nego što je doseglo svoje ciljeve.

Napad je bio usmjeren na područja Ukrajine na prvoj liniji Černihiva, Sumija, Harkiva i Donjecka, objavile su ukrajinske zračne snage u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Većina projektila nije dosegla svoje ciljeve", priopćile su zračne snage, dodajući da je Rusija lansirala balističku raketu Iskander-M, krstareću raketu Iskander-K i šest navođenih zračnih projektila. Nije precizirano koliko je projektila uništeno.

Zračne snage priopćile su da je Rusija lansirala devet jurišnih bespilotnih letjelica, a ukrajinski protuzračni obrambeni sustav uništio je njih osam iznad ukrajinske regije Mikolajiva.

Oleh Sinehubov, guverner harkivske regije na istoku, objavio je na Telegramu da je sedam osoba ozlijeđeno u ruskim napadima, uključujući četverogodišnje dijete.

Ihor Terehov, gradonačelnik grada Harkiva, rekao je da je u gradu oštećen plinovod i da su najmanje dvije kuće uništene, a 10 oštećeno.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Iz Rusije nije bilo trenutačnih komentara.

Obje strane poriču da ciljaju civile u ratu koji je Rusija pokrenula invazijom na Ukrajinu u veljači 2022. godine.


Pet civila ubijeno u ukrajinskom napadu na regiju Belgorod

Pet civila je poginulo, a 12 ih je ranjeno u ukrajinskom granatiranju grada Rakitnoye u ruskoj regiji Belgorod, objavio je u nedjelju guverner regije na jugozapadu zemlje.

Među ozlijeđenima je troje djece, rekao je Vjačeslav Gladkov, guverner regije Belgorod koja graniči s Ukrajinom.

Ruske regije koje graniče s Ukrajinom sve su češće na meti Kijeva od početka ofenzive ukrajinske vojske 6. kolovoza u Kursku, koji je smješten pored Belgoroda.

Moskva je sredinom kolovoza najavila slanje dodatnih snaga u regiju Belgorod, gdje je proglašeno izvanredno stanje, zatim evakuaciju pet sela koja graniče s Ukrajinom od 19. kolovoza.


Zašto Rusi Ukrajince kod Kurska ne napadaju jednim od svojih najmoćnijih oružja? Situacija bi se uskoro mogla promijeniti...

Rusija na ukrajinske napade na područje oko grada Kurska na zapadu zemlje za sada nije odgovorila učinkovitim i moćnim kliznim bombama te drugim zračnim oružjem jer nije sigurna da su njezini sustavi za nadzor zraka i ciljanje do te mjere sofisticirani da joj mogu garantirati da neće pogoditi vlastite vojnike, rekao je za Business Insider Mark Cancian, umirovljeni američki pukovnik i viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije, američkom trustu mozgova.

Više pročitajte OVDJE.


Rusi tvrde da je ukrajinski prodor zaustavljen, no istina na terenu je posve drugačija - prodiru sa svih strana!

Subota 24. kolovoza ujedno je i 913. dan intenzivnog ratovanja u Ukrajini, državi koja zadnjih dana (baš kao i Hrvatska) uživa u još jednom toplinskom valu. Zahvaljujući dovršetku remonta još jednog bloka nuklearnih elektrana, uvozu struje (Slovačka), te nedavnim radovima na ukupnoj mreži – izgleda da će Ukrajina i ovih dana ipak uvelike uspjeti izbjeći redukcije struje, usprkos bilježenom porastu potrošnje od oko 1,6 posto dnevno prema kraju ovoga tjedna. Napomenimo ovdje još i javno obilježen povratak struje u Harkiv, kojim se jučer proslavilo Dan grada i nacionalni Dan zastave – dok je u svečanom raspoloženju dočekan i Dan neovisnosti Ukrajine, obilježen danas, 24. kolovoza širom države.

Vojnu analizu Igora Tabaka pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:09