DIKTATURA U SRCU EU

Pet metaka koji su promijenili Slovačku: ‘Situacija je neizdrživa. Koliko daleko može ići? Koliko god želi...‘

Robert Fico je upredizbornoj kampanji obećavao ukidanje vojne pomoći Ukrajini te žestoko je napadao NATO i američku politiku

Martina Šimkovičová, Robert Fico, atentator Juraj Cintula

 Profimedia/

Kada je Robert Fico prošle godine izabran za premijera, Slovačka je krenula u smjeru autoritarizma sličnom mađarskom, no nakon što ja na ovog političara u svibnju izvršen atentat, sve je manje šanse da bi se to moglo promijeniti. Štoviše, stvari izmiču kontroli...

Izglasan je novi zakon koji je javni servis RTVS stavio pod izravnu kontrolu Ministarstva kulture, provedena rigorozna "čistka" u redovima policije, ukinuto posebno tužiteljstvo koje se bavi političkom korupcijom, smišlja se plan kako suzbiti bilo kakve javne prosvjede, a LGBTQ+ skupinama ukinuto je financiranje

Kuda stvari u Slovačkoj idu moglo se naslutiti još u studenom 2023. kada je novoizabrana ministrica kulture Martina Šimkovičová podivljala kada je vidjela sliku slovačkog umjetnika Andreja Dúbravskog na izložbi Ne(s)pútaní u Galéria Slovenského Rozhlasu (Galerija Slovačkog radija). Na slici su prikazana dva muškarca koji se ljube...

- Ovo ugrožava budućnost djece u Slovačkoj - rekla je.

Sličan argument kojim se želi ograničiti sloboda izražavanja korišten je i u Mađarskoj, zemlji s kojom se sve više uspoređuje Slovačka za vrijeme Ficove vlade.

“Koliko daleko mogu ići? Odgovor je koliko god žele”, komentirala je za Guardian Dana Kleinert iz Progresivne Slovačke.

Nakon atentata na slovačkog premijera 15. svibnja situacija je u toj srednjoeuropskoj zemlji postala još i gora. Ni vlada ni liječnici nisu željeli dati puno informacija o okolnostima vezanim uz atentat i Ficovom zdravstvenom stanju, što su njegovi saveznici iskoristili kako bi liberalnu oporbu optužili za pokušaj ubojstva. Neposredno pred europske izbore Fico je objavio kratku videoporuku u kojoj je rekao da “oprašta” osumnjičenima, ali oporbu i dalje optužuje za njezinu “agresivnu politiku punu mržnje.”

“Bilo je samo pitanje vremena kada će se dogoditi tragedija”, dodao je premijer koji je i neke novinske kuće prozvao neprijateljima.

image

Martina Šimkovičová

Martin Domok/News And Media/Profimedia/Martin Domok/news And Media/profimedia

Dio novinara boji se za vlastitu sigurnost, a liberalne novine Dennik N pojačali su mjere sigurnosti za svoje ključne izvjestitelje.
Ministrica kulture Šimkovičová, iz redova krajnje desne slovačke nacionalne stranke, do 2015. godine je radila kao voditeljica na televizijskoj postaji Markiza. Otpuštena je jer je na svojoj Facebook stranici ismijavala sirijske izbjeglice. Svoju ozloglašenost iskoristila je kako bi postala zvijezda ksenofobnih, antivakserskih, homofobnih i proruskih društvenih medija, a svoje iskustvo rada u medijima za pokretanje ultranacionalističke internetske televizijske postaje Slovan čije je zaštitno lice.

Kakve vrijednosti će zastupati nova Vlada bilo je jasno već u predizbornoj kampanji. Robert Fico glasačima je obećavao ukidanje vojne pomoći Ukrajini, žestoko je napadao NATO i američku politiku te se protivio sankcijama Rusiji. Posebne kritike izazvala je njegova izjava da više neće poslati "ni jedan metak" kako bi pomogao Ukrajini u obrani od ruske invazije. Fico je tako oduševio desno orijentirane birače i osvojio svoj treći mandat na čelu slovačke Vlade. Funkciju premijera obnašao je u razdoblju između 2006. i 2010. te između 2012 i 2018. godine kada je bio prisiljen odstupiti zbog masovnih prosvjeda nakon ubojstva istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove. U mandatu iduće vlade sudovi su osudili više od 40 osoba povezanih s koalicijom Roberta Fica, uglavnom zbog zloporabe položaja i korupcije, no i u novoj su se vladi našla imena s optužnicama.

image

Robert Fico

Kenzo Tribouillard/Afp

Početkom svibnja Slovaci su izašli na prosvjed protiv Vladinih planova da preustroji javni servis RTVS i pretvori ga u novu medijsku instituciju na koju će imati snažniji utjecaj. Ipak, novi je zakon koji to određuje nedavno ipak donesen, uz opravdanje da će taj potez “ispraviti nedostatak objektivnosti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 19:43