Ključna tema izbora

Pitanje pobačaja potaknulo je neviđen broj Amerikanki da izađu na birališta

U državama koje su ključne za ove izbore, 64 posto stanovnika složilo se da bi pobačaj trebao biti legalan
 Sandy Huffaker/Afp

Znate što je na kocki u studenome, apelirala je na američke birače Kamala Harris. Kratko i jasno: Donald Trump bi potpisao nacionalnu zabranu pobačaja i ograničio pristup kontracepciji, samo da mu se pruži prilika, upozorila je demokratska predsjednička kandidatkinja preko društvene mreže X.

Pobačaj je dugo bio bitna izborna tema u SAD-u, ali na prvim predsjedničkim izborima od preokretanja odluke američkog Vrhovnog suda u slučaju Roe protiv Wadea to bi moglo biti ključno pitanje, piše The Conversation. Republikanski kandidat Donald Trump, u svom je prvom predsjedničkom mandatu uspio imenovati čak tri suca Vrhovnog suda, pa je nova konzervativna većina 2022. poništila presudu u slučaju Roe protiv Wadea, kojom je još 1973. bio legaliziran pobačaj na federalnoj razini.

Zagovaratelji zabrane pobačaja žele dalje, sudski se bore za zabranu slanja poštom pilula za dan poslije, najavljuju kampanju za zabranu putovanja žena u drugu saveznu državu radi prava na pobačaj.

Nećemo povratak u prošlost, poručuje Kamala Harris s predizbornih skupova u saveznim državama poput Georgije i Iowe gdje je pobačaj zabranjen. Pola američkih saveznih država, njih 21, zahvaljujući Donaldu Trumpu danas ima zabranu pobačaja ili striktno ograničenje, 14 država ga zabranjuju u svakoj fazi trudnoće.

U Georgiji je zabranjen nakon šestog tjedna - kad većina žena uopće i sazna da su trudne. Koja ima novca, putuje preko granice tamo gdje još nije zabranjen. A što s onima koje nemaju?

image
Robyn Beck/Afp

Gura u drugi plan

U kampanji Kamala Harris naglašava pitanje pobačaja, a Trump ga gura u drugi plan. Niz žena ove se godine odlučio kandidirati jer su potaknute upravo zabranom pobačaja koja je radikalno utjecala na život žena, piše USA Today.

Kamala Harris, bivša državna tužiteljica u Kaliforniji specijalizirana za slučajeve seksualnog zlostavljanja djece, godinama se javno zalagala za pravo žene da odlučuje o svom životu i tijelu. Kao senatorica, kritizirala je stav o pobačaju tadašnjeg kandidata za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha, pitajući ga može li se sjetiti bilo kojeg zakona koji vladi daje ovlast da donosi odluke o muškom tijelu, podsjeća AP.

Bidenovi suradnici vjerovali su da će tema prava na izbor vratiti demokratima mlade glasače, liberale i ljude druge boje kože, čija je podrška proteklih mjeseci slabjela, i u tu je bitku poslana Harris. Iako je jasno osudio odluku Vrhovnog suda, Biden je kao praktični katolik ostao suzdržaniji, izbjegavajući izgovoriti riječ "pobačaj".

Još od presude Vrhovnog suda 2022. potpredsjednica Harris vodila je akcije Bidenove administracije na osiguranju reproduktivnih prava žena, među ostalim obilazeći Ameriku i sudjelujući na okruglim stolovima sa stručnjacima i lokalnim dužnosnicima.

Harris je 22. siječnja, na godišnjicu odluke Roe protiv Wadea iz 1973., krenula na turneju "borbe za reproduktivnu slobodu", držeći vatrene govore u više država u kojima će se odvijati ključna bitka na predsjedničkim izborima. Okuplja zastupnike, javne tužitelje, ginekologe i aktivistkinje da bi osmislili strategiju kako se boriti protiv zabrana.

Demokrati se nadaju da bi jači naglasak na zdravlju žena i pobačaju mogao mobilizirati demokratsko biračko tijelo. Otkako su trojica sudaca Vrhovnog suda koje je imenovao Trump 2022. pomogli poništiti saveznu legalizaciju pobačaja, javno se mnijenje okrenulo protiv republikanaca i pridonijelo njihovim neočekivano lošim rezultatima na izborima u sredini mandata 2022. U nizu američkih država pobijedili su kandidati koji se zalažu za pravo na pobačaj, a ankete kontinuirano pokazuju da se većina Amerikanaca zalaže za pravo na izbor, podsjeća Forbes.

U svih sedam država gdje se glasalo o reproduktivnim pravima, protivnici pobačaja su gubili, čak i u republikanskim uporištima poput Ohija, Kansasa i Kentuckyja. Šezdeset i tri posto ispitanika kaže da bi pobačaj trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva, pokazala je anketa PRC-a iz travnja. Za zabranu je 36 posto.

Otprilike polovica republikanskih glasačica smatra da bi pobačaj trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva, a većina smatra da bi pobačaj trebao biti legalan u slučajevima silovanja ili incesta. A u državama koje su ključne za ove izbore, 64 posto stanovnika složilo se da bi pobačaj trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva.

image
Andrew Harnik/Getty Images Via Afp

Kritičan trenutak

Kamala Harris kandidirala se u kritičnom trenutku u borbi za reproduktivna prava žena. Vrhovni sud raspravljao je o dva slučaja vezana uz pobačaj u protekla dva mjeseca: o zabrani tablete za dan poslije mifepriston te treba li u Idahu biti dopušten pobačaj i radi zaštite zdravlja pacijentice - no odluka je prebačena za iduću godinu.

U studenome će birači odlučivati i o novim zakonima o pobačaju u nizu država - Coloradu, Floridi, Marylandu, Nevadi, Južnoj Dakoti, New Yorku, Arizoni, Montani, Nebraski - što će dodatno mobilizirati birače po ovom pitanju. Zbog toga se demokrati nadaju da će ulaskom Kamale Harris u predsjedničku utrku dobiti i više zastupničkih mjesta u Kongresu, prenosi AP.

"Mi koji vjerujemo u reproduktivnu slobodu zaustavit ćemo Trumpovu ekstremnu zabranu pobačaja jer vjerujemo da žene same trebaju odlučivati ​​o svojem tijelu, a ne da im vlast govori što da rade", rekla je uz glasno odobravanje na skupu u Wisconsinu. Posljedice ukidanja presude Roe protiv Wadea šire su od same zabrane pobačaja, a zemlje s najvećim restrikcijama također imaju najgore stope smrtnosti majki.

Republikanci su se desetljećima zalagali za nacionalnu zabranu pobačaja, no od toga su odustali na nedavnoj nacionalnoj konvenciji, pa je Trump objavio da ne želi sveameričku zabranu pobačaja nego bi to pitanje, kaže on, trebalo biti prepušteno saveznim državama. Stvar je zakomplicirao izbor J. D. Vancea za potpredsjedničkog kandidata, s obzirom na to da je on glasao protiv zakona koji štiti prava na medicinski potpomognutu oplodnju i pozivao na zabranu slanja poštom tableta za dan poslije. No, Trump je poručio da snažno podržava medicinski potpomognutu oplodnju i obećao da neće blokirati pobačaj lijekovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 06:05