SOCIJALNO NEOSJETLJIVI

'PLAĆE SU BEZOBRAZNO VISOKE ZA UVJETE U KOJIMA ŽIVIMO' Političari osudili astronomska primanja u javnim tvrtkama

Prosječna plaća u BiH tek je nešto veća od 800 konvertibilnih maraka (400 eura) a prema podacima koje je medijima dostavila Porezna uprava Federacije BiH Nedžad Polić koji je donedavno bio na čelu farmaceutske tvrtke "Bosnalijek" u svibnju je na blagajni te tvrtke naplatio točno 41.761 KM (21.361) euro.
 Marko Miščević / CROPIX

SARAJEVO - Dio političara u BiH u četvrtak je osudio slučajeve astronomskih plaća predsjednika i članova uprava javnih poduzeća od kojih su neke isplaćivane i u tvrtkama koje posluju s gubicima, kao i enermne plaće u tijelima državne i lokalne vlasti.

"Te su plaće bezobrazno visoke za uvjete u kojima živimo", kazao je predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić novinarima u Sarajevu ocjenjujući to nedopustivim i upozoravajući kako među onima koji imaju enormno visoke plaće ima i onih iz tvrtki koje posluju s gubicima.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) čiji je član i rekorder u primanjima bivši prvi čovjek tvrtke "Bosnalijek" Nedžad Polić u četvrtak je kazao kako prvi puta čuje ovakve informacije.

Odbivši komentirati taj pojedinačni slučaj kazao je kako se zalaže za ograničavanje plaća sukladno onome što je prosjek u državi te kako je i osobno na tome opetovano inzistirao u različtiim prilikama.

Ministar siguirnosti BiH Fahrudin Radončić u četvrtak je ustvrdio kako su podaci o enormnim plaćama napokon objavljeni jer su na tome uporno inzistirali zastupnici iz njegovog Saveza za bolju budućnost (SBB) u parlamentu Federacije BiH.

"U zemlji kakva je BiH imati mjesečnu plaću od 20 ili 40 tisuća konvertibilnih maraka je dokaz socijalne neosjetljivosti. Plaće nisu zarađene u privatnom sektoru nego u javnom sektoru što ima dodatnu težinu", izjavio je Radončić.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo je podatke o visokim primanjima osoba koje rade u javnim tvrtkama ali i tijelima vlasti poput gradske uprave Sarajeva ocijenio sramnim i nedopustivim jer se oni bogate "dok građani gladuju". Najavio je kako će se stoga potaknuti proces smjena.

"Na zakonit način ćemo smijeniti one koji sramotno za nerad stječu bogatstva, one koji mitom i korupcijom varaju građane i stvaraju svoja carstva. U narednu godinu ući ćemo s promjenama, jer socijalni bunt pred kojim su građani očevidno ne osluškuju oni koji ovaj period koriste za kampanje i bogaćenje", izjavio je Kebo.

U nekim tvrtkama u Bosni i Hercegovini koje su u javnom vlasništvu predsjednici i članovi uprava imaju primanja koja su i dvadeset puta veće od prosječnih. Nejasno je kako je u nekim slučajevima uopće bilo moguće isplaćivati takve plaće kada zakon propisuje da one mogu biti najviše pet puta veće od prosječnih odnosno maksimalno četiri tisuće KM (dvije tisuće eura).

Prosječna plaća u BiH tek je nešto veća od 800 konvertibilnih maraka (400 eura) a prema podacima koje je medijima dostavila Porezna uprava Federacije BiH Nedžad Polić koji je donedavno bio na čelu farmaceutske tvrtke "Bosnalijek" u svibnju je na blagajni te tvrtke naplatio točno 41.761 KM (21.361) euro.

Polićeva su primanja u ranijim mjesecima bila nešto manja, 'tek' oko 15 tisuća KM (7600 eura) a razlika je pojašnjena premijom koju je u međuvremenu zaslužio.

Polić se proteklog ljeta povukao s dužnosti direktora "Bosnalijeka" a većinski vlasnički udio u međuvremenu je preuzeo jedan privatni fond dok je vlada FBiH ostala drugi najveći dioničar.

Midhat Terzić, direktor "Sarajevo osiguranja" koje je također u državnom vlasništvu primao je u prosjeku oko 18 tisuća KM (devet tisuća eura), Admil Nukić, direktor "Union banke", također u vlasništvu države, imao je plaću od 16 tisuća KM (osam tisuća eura).

Nije pojašnjeno kako se među najbolje plaćenima našao i jedan policijski dužnosnik koji je u travnju na ime plaće dobio čak 24 tisuće KM (12 tisuća eura).

Riječ je o Srećku Glibiću, načelniku Operativnog središta Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.

U plaćama kojih se ne bi postidjeli ni u znatno bogatijim državama od BiH nisu zaostajali ni neki sveučilišni profesori.

Tako je Ljubomir Zovko, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prema podacima Porezne uprave u travnju dobio plaću nešto veću od 10 tisuća KM (pet tisuća eura).

Usporedbe radi, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u istom je mjesecu dobio dvostruko manju plaću u iznosu od 5,4 tisuće KM (2,7 tisuće eura).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:36