AMERIKA ČEKA UKAZANJE!?

Pobuna protiv Bidena pretvara se u brutalni obračun moćnih klanova i političkih dinastija, evo što će presuditi

Biden kaže da će napustiti kampanju samo ako mu se Bog osobno obrati

Joe Biden

 Saul Loeb/Afp

Prema recentnim anketama, 74 posto Amerikanaca smatra da se Joe Biden ne bi trebao kandidirati za još jedan mandat u Bijeloj kući jer je prestar, a taj isti Joe Biden izjavio je jučer u ‘presudnom‘ intervjuu za ABC, u kojem nije rekao ništa novo, da ga samo Bog Svemogući može natjerati da napusti utrku.

Pri tome, valja obratiti pažnju, da Biden čak i Bogu Svemogućem postavlja uvjete: De facto traži od Boga da se spusti na zemlju i to mu osobno priopći, ali istodobno konstatira da mu, eto, Bog Svemogući ne dolazi tako da - ništa od povlačenja.

U Bidenovoj taštoj glavi nije čak dovoljno da mu Bog emitira neku transcendentalnu poruku (kao što to inače bogovi navodno čine), nego inzistira na osobnom ukazanju. Nakon ove Bidenove izjave razvidno je da američka stranka ne može računati na mirnu tranziciju između ishlapjelog kandidata u predsjedničkoj utrci na nekog primjerenije dobi, te će se "dogovor" klanova, frakcija i najmoćnijih političkih dinastija (Clintoni, Obame, Bidenovi) realizirati kroz brutalni politički obračun. "Dogovor" mora pasti, prvo, o tome kako spriječiti prestarog i iracionalnog kandidata, kojeg zdušno podržavaju partikularni interesi, da se natječe, i, drugo, oko toga tko će biti osoba koja će jamčiti sigurnu pobjedu nad Donaldom Trumpom. U Demokratskoj stranci već bukti sukob, koji može amplificirati stranačku dramu kroz izbor novog kandidata.

image

Predsjednik Biden utvara da samo božje ukazanje može sriječiti njegovu kandidaturu

Saul Loeb/Afp

Prenosimo u cijelosti odgovor Joea Bidena na pitanje hoće li odstupiti ako mu drugi važni ljudi iz Demokratske stranke, koje poštuje, kažu da ne može pobijediti Trumpa:

"Gledajte, mislim, da se Svemogući Gospodin spusti i kaže, ‘Joe, izađi iz utrke‘, ja bih izašao iz utrke, ali Svemogući Gospodin ne silazi," rekao je Joe Biden.

S cinizmom treba primijetiti da Biden, iako izaziva najviši religijski autoritet kršćanskog svijeta – Boga, možda sasvim ateistički drži figu u džepu tj. jednostavno računa da Bog neće sići u Bijelu kuću da mu zaprijeti strogo prstom pa mu u brk kaže kako je prestar za još jedan mandat zato što se to u sekularnom svijetu neće dogoditi.

Mediji i stranački kolege koji su glorificirali Bidena kao da se radi o nepogrešivom veličanstvu dobili su što su tražili.

U ožujku 2022. Biden je na konferenciji Nato saveza poručio novinarima: "Na sljedećim izborima bit ću vrlo sretan da se taj isti čovjek natječe protiv mene". Komičar Bill Maher ovih dana sintetizirao je stav 74 posto Amerikanaca u nekoliko rečenica: "Cjelokupno obrazloženje za Bidenovu kandidaturu uvijek je bilo da sam ja jedini tip koji može pobijediti Trumpa. Sada mislim da je obrnuto. On je jedini tip koji može izgubiti od njega."

image

Plakat na predizbornom skupu Donalda Trumpa u Virginiji

Jim Watson/Afp

Šokantno, ali lijevi mediji tek sada, kad su u Demokratskoj stranci već isukani politički mačevi, počeli su ozbiljno tretirati pitanje Bidenovog sina Huntera, koji navodno uvjerava oca da mora ostati na funkciji jer je nezamjenjiv. S obzirom na to da je Hunter Biden nedavno osuđen za kazneno djelo, čak se i komentator The Guardiana (novine koja je religiozno podržavala bidenizam) usudio primijetiti:

"Bidenov klan okupio se u nedjelju u Camp Davidu i, prema više izvješća, pozvao ga da se ‘nastavi boriti‘. New York Times je opisao: ‘Jedan od najsnažnijih glasova koji je pozivao Bidena da se odupre pritisku da odustane od studija bio je njegov sin, Hunter Biden, na kojeg se predsjednik dugo oslanjao za savjet.‘ Što baš i ne ulijeva povjerenje: Hunter ima lošu prosudbu i dobro dokumentiranu povijest skandala. (Da budemo jasni, ne ismijavam njegovu upotrebu droga; ovisnici zaslužuju suosjećanje. Droga na stranu, njegovi upitni poslovi i kaotičan osobni život otežavaju pogled na Huntera i pomisliti: ‘Da, to je tip od kojeg bih trebao poslušati savjet.‘)"

image

Joe i Jill Biden u Raleighu

Allison Joyce/Getty Images Via Afp

Hunteru Bidenu uskoro kreće još jedno suđenje zbog utaje 1,5 milijuna dolara poreza. Radi se o zaradama iz čudnih poslova u Kini i Ukrajini. Ispostavilo se da je Joe Biden sudjelovao u razgovorima s Hunterovim partnerima. Joe Biden je u prethodnoj kampanji lagao da nije bilo kontakata s partnerima sina Huntera.

Bilo kako bilo, još je nejasno kojim smjerom može otići bitka za novog lidera Demokrata. Obama je čvrsto stao iza Bidena, iako se radi o odnosu međusobnog podozrenja, ne punog povjerenja. Bidenove veze s Clintonima nikada nisu bile jake, ali im je zajedničko da su stari tj. oni koji već desetljećima zauzdavaju prodor mladih. Prije četiri godine Biden se uspio nametnuti Demokratima koji forsiraju prava radništva, progresivcima, mlađima i starijima. Nemoguće je da se Biden iznova istakne kao osoba koja će barem formalno ujediniti vrlo raznoliko društvo. Realniji scenarij je međugeneracijski sukob. On bi mogao biti dramatičan jer se sve popularniji mlađi političari osjećaju gaženima.

Bivša šefica većine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi (84) i Hilary Clinton (77) istaknute su predstavnice okoštalih gerintokratskih klanova Demokratske stranke čije se vizije i interesi ne poklapaju s onima socijalističkog senatora Bernija Sandersa, dok su praktično u ratu s mladim zvijezdama progresivnog ‘Odreda‘.

"Neke od podjela demokrata bile su vidljive u nedavnoj predizbornoj utrci za Kongres u 16. okrugu New Yorka. Suočio je crnog člana progresivnog "Odreda", kongresmena Jamaala Bowmana, s bijelim establišmentom, Georgeom Latimerom, koji je imao podršku Hillary Clinton. Uslijedilo je unutarstranačko natjecanje koje je uključivalo optužbe za rasizam i antisemitizam, rasplamsane generacijskim nesuglasicama oko izraelskog rata u Gazi", opisuje Financial Times.

Najveća zvijezda ‘Odreda‘, Alexandria Ocasio Cortez (34), zgrožena je načinom na koji je stranačka gerijatrija pomela njezinog kolegu Bowmana. Donatore kandidata kojeg je podržavala vremešna Hilary Clinton Ocasio Cortez direktno je i doslovce optužila za političku korupciju.

image

Objava na Facebooku Ocasio Cortez zapravo je srdžba usmjerena prema kandidatu Hilary Clinton koji je srušio njezinog kolegu

Ponovimo i naglasimo; lideri Demokratske stranke isukali su noževe, očekuje se i pokoji, što se kaže, ubod s leđa. S Bidenom bi u ropotarnicu povijesti mogao otići niz starijih političara. Ako pobijedi klan Biden, u ropotarnicu bi mogla otići stranka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:42