ŽESTOKI PROSVJEDI

Pobuna zbog ukrajinskih izbjeglica: ‘Pa pogledajte kakve kuće imaju, pravite nas budalama!‘

Građani se bune jer irska vlada daje prioritet ukrajinskim izbjeglicama, a ne mari za Irce koji muku muče sa stambenim prostorom

Mural u Dublinu posvećen Ukrajini

 Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Neke irske obitelji pobunile su se što je ta država izbjeglicama iz Ukrajine osigurala domove vrijedne i do 400.000 eura dok u zemlji traje velika kriza sa stambenim prostorom, piše Daily Mail.

Modularne kućice, opremljene svim kućanskim aparatima, posteljinom pa čak i proizvodima za čišćenje, sastoje se od kuhinje i dnevnog prostora, spavaće sobe i sobe za djecu.

Izgradnju kućica je financirala irska vlada i isprva su trebale koštati oko 189.000 eura, no njihova izgradnja se na kraju popela do skoro 500.000 eura.

Prošli su mjesec izgrađene 572 kućice, no izgradnja još 82 objekta u Haywoodu, u Clonmelu, odgođena je do travnja 2025. zbog prosvjeda na mjestu gradnje. Jednom kad radovi budu završeni, naselje će postati privremeni dom za 2.640 Ukrajinaca.

U lipnju ove godine je grupa pod nazivom Zabrinuti stanari Clonmela pozvala građane da se priključe prosvjedu zbog toga što, kako su rekli, irska vlada daje prioritet ukrajinskim izbjeglicama, a ne mari za građane Irske koji također muku muče sa stambenim prostorom.

‘Naša nas vlada pravi budalama‘, rekao je jedan prosvjednik. ‘Ukrajinci ne trebaju kuće za pola milijuna eura već neki privremeni smještaj.‘

image

Modularna kućica; ilustracija

Volodymyr Tarasov/sipa Press/profimedia/Volodymyr Tarasov/sipa Press/profimedia

‘Već su im dali im silan novac, a mi još sad plaćamo i za modularne kućice u Ukrajini. A s druge strane, Irci ne mogu staviti modularnu kućicu u svoje vlastito dvorište kako bi se smanjila kriza stanovanja‘, rekao je drugi prosvjednik.

‘Imam srednja primanja i plaćam modularnu kućicu već 30 godina. No uzeti 25 posto moje zarade da bi se financirali Ukrajinci, naprosto nije u redu‘, rekao je treći.

Još jedan prosvjednik je kazao: ‘Mislim da sam među izbjeglicama vidio i olimpijskog natjecatelja. On je savršeno sposoban boriti se u ratu. Ili neka pomogne domovini na neki drugi način umjesto da je u Irskoj.‘

Grupa Zabrinuti stanari Clonmela inzistira da irska vlada prvo pomogne svojim građanima, a tek onda izbjeglicama iz Ukrajine.

‘Zahtijevamo popis zgrada i kuća u i oko Clonmela koje su ponuđene tražiteljima azila i izbjeglicama‘, rekli su.

‘Također, želimo znati koliko je zahtjeva za azil zaprimljeno i koliko azilanata i izbjeglica trenutno ima u Clonmelu.‘

Tijekom nasilnih prosvjeda, uhićen je jedan muškarac i optužen za napad i ugrožavanje javnog reda i mira.

U drugom je incidentu vandaliziran kamion koji je dopremao materijal na gradilište.

Prosvjednici su kamenjem gađali kamion i razbili mu vjetrobransko staklo.

Nekim su vozilima probušene gume, a neka su i zapaljena, dok je jedan zaštitar zbog napada završio u bolnici.

Grupa Zabrinuti stanari Clonmela prosvjeduje još od prve najave da će se ondje izgraditi naselje slično onome u Thurlesu, a prosvjednici kažu da neće prestati dok se ne nađe neko rješenje.

Modularne kućice se nalaze na lokacijama u vlasništvu Ureda za javne radove, županijskih vijeća, Odjela za poljoprivredu i Izvršnog ureda za zdravlje i sigurnost.

Prema početnim planovima iz siječnja 2023., trebalo je biti izgrađeno 700 jedinica za ukrajinske izbjeglice i druge korisnike privremene zaštite.

Bilo je to samo osam mjeseci nakon što je irska vlada klasificirala prijedlog kao iznimno hitan i odobrila ga.

Međutim, planirani datum dovršetka se produžio i sada je travanj 2025., s planovima za izgradnju ukupno 654 kuće - unatoč tome što brojni građani Irske pate zbog dugotrajne stambene krize.

Irski građani to sve teže podnose.

U listopadu 2022., čovjek koji se vratio kući u Dublin nakon što se umirovio s mjesta učitelja u Saudijskoj Arabiji oduzeo si je život jer si nije mogao priuštiti kupnju kuće u Irskoj.

Michael Griffin, 66, pronađen je mrtav kod Howtha 21. listopada, nakon čega je njegova teta otkrila da se osjećao potišteno i glupo jer nije imao dovoljno novca da kupi kuću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 00:06