REDOVI OD JUTRA

Počeli najneizvjesniji izbori u JAR-u još od ukidanja aparthejda: Mandelina stranka u velikim problemima

Južnoafrikanci danas izlaze na izbore u trenutku velikog nezadovoljstva stanovništva

Cyril Ramaphosa

 Michele Spatari/Afp

Južnoafrikanci su u srijedu počeli glasovati na najneizvjesnijim izborima od ukidanja aparthejda, nakon što su ankete pokazale da će Afrički nacionalni kongres (ANC) izgubiti parlamentarnu većinu nakon 30 godina na vlasti.

Birališta su otvorena u sedam sati ujutro, a na nekima su stvoreni dugi redovi, uključujući i Osnovnu školu Hitekani u Soweto, kod Johannesburga, gdje će tijekom dana glasati i predsjednik Cyril Ramaphosa.

Pravo glasa ima 27 milijuna Južnoafrikanaca. Na raspolaganju im je više od 23.000 biračkih mjesta koja će biti otvorena do 21 sat.

Glasači će birati lokalne skupštine u svakoj od devet pokrajina u JAR-u te novi nacionalni parlament koji onda bira sljedećeg predsjednika.

Shivambu Yuza Patric, 48-godišnji zaštitar, došao je nakon noćne smjene ravno na biralište. Rekao je da na prošlim izborima nije glasao jer je izgubio vjeru u ANC, ali se nada da će ovi izbori donijeti promjenu.

"ANC ništa nije učinio za ljude", rekao je i dodao da će odlučiti u zadnji tren za koga glasati, ali da naginje manjoj oporbenoj stranci ActionSA.

Predvođen Nelsonom Mandelom, ANC je uvjerljivo osvojio vlast na prvim višerasnim izborima 1994.

Nezadovoljstvo porastom kriminala, nezaposlenošću i korupcijom

ANC tri desetljeća živi na ostavštini oslobađanja crne većine od sustava aparthejda koji im je oduzeo zemlju, držao ih u siromaštvu te im zabranjivao kretanje većinom države. Prvih godina na vlasti Kongres je počeo ispravljati te nepravde, šireći opskrbu električnom energijom i pitkom vodom te poboljšavajući stambeni status milijuna stanovnika.

Međutim, raširena korupcija i nekompetentnost ugrozile su te uspjehe i Južnoafrikanci danas izlaze na izbore u trenutku velikog nezadovoljstva stanovništva zbog velikog porasta kriminala, redukcija struje, nezaposlenosti i korupcije koji prijete kraju političke dominacije ANC-a.

Ankete pokazuju da bi podrška toj stranci mogla pasti na rekordno niskih 40 posto, u usporedbi s 2019. kad je dobila 57,5 posto glasova. Ako padne ispod 50 posto, ANC će o formiranju vlade morati pregovarati s jednom ili više manjih stranaka, što bi za mladu demokraciju, koja je u potpunosti pod dominacijom samo jedne stranke, moglo značiti veliko iskušenje.

No, ANC bi još uvijek mogao osvojiti najveći broj glasova čime bi Ramaphosa ostao na čelu države. Ali ako stranka osvoji manji broj glasova od očekivanog, nije nemoguće da će njegov položaj biti ugrožen zbog unutarnjih previranja.

Među oporbenim strankama koje se bore za vlast je pro-poduzetnička stranka Demokratski savez (DA) koja je 2019. bila druga po broju osvojenih glasova i koja je potom stvorila savez s nekoliko manjih stranaka kako bi proširila svoju biračku bazu.

Bivšem predsjedniku Južnoafričke Republike Jacobu Zumi zabranjena je kandidatura na ovim parlamentarnim izborima, ali on nije digao ruke od izbora i snažno podržava novu stranku Mkhonto we Sizwe (MK), nazvanu po nekadašnjem oružanom krilu ANC-a.

Zuma je 2018. bio primoran napustiti predsjednički položaj nakon niza skandala, ali i dalje ima značajan utjecaj, posebice u svojoj rodnoj pokrajini KwaZulu-Natal.

Djelomični rezultati bi se trebali početi objavljivati nekoliko sati nakon zatvaranja birališta. Izborno povjerenstvo ima tjedan dana vremena za objavu konačnih rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 20:53