ODMOR NA MJESECU

Počinje gradnja najbizarnijeg resorta na svijetu: ‘Radimo na tome dva desetljeća‘

Henderson tvrdi da će Moon World Resort biti znatno jeftiniji, šetnja mjesecom u resortu stajat će "tek" 500 dolara

Moon hotel Dubai

 Moon World Resorts Inc. Via Bestimage/Bestimage/Profimedia/Moon World Resorts Inc. Via Bestimage/bestimage/profimedia

Odmor na Mjesecu uskoro bi mogao postati dostupan svima i to na planeti Zemlji, preciznije u Dubaiju. Tim koji stoji iza Moon World Resortsa planira izgraditi niz hotela koji svojim izgledom podsjećaju na mjesec. Svaka sfera bit će rekreacija mjeseca koja uključuje kratere i teksturu realističnog izgleda, prenosi CNN.

Svaki rekreirani mjesec bit će visok oko 224 metra s opsegom od 622 metra, ovisno o lokaciji i potrebnim dozvolama za građenje. Suosnivač Moon World Resortsa, Michael R. Henderson, za CNN Travel rekao je da je mjesec već sada "prepoznatljivi brend" koji voli sedam i pol milijardi ljudi.

- Moon World Resort bit će luksuzno i suvremeno odmaralište s puno komponenti kao što su kongresne dvorane, restorani i spa sadržaji. Interijeri će biti u stilu svemirskih brodova s brojnim tematskim zabavama, a kao vrhunac atrakcije - pružit ćemo gostima iskustvo hodanja po mjesečevo površini, rekao je Henderson.

Na Moon World Resortsu radilo se dva desetljeća, to je vremenski okvir za koji Henderson smatra da se podudara sa sporijim tempom populariziranja svemirskog turizma. Projekt se suočio s velikim tehničkim izazovima, no Henderson i suosnivačica Sandra G. Matthews surađuju s neovisnim inženjerima i arhitektima kako bi koncept pretvorili u stvarnost.

Dugoročni cilj im je izgraditi četiri Moon odmarališta, jedno u Sjevernoj Americi, jedno u Europi, jedno na Bliskom istoku i posljednje u Aziji. Ujedinjene Arapske Emirate, posebice Dubai, tvrtka je odabrala kao predvodnike za otvaranje prvog Moon World odmarališta zbog toga što su vrlo popularni među turistima.

Svemirski turizam drži visoke cijene što većinu putnika sprječava u donošenju odluke o putovanju. Virigin Galactic, primjerice, svemirske izlete prodaje po cijeni od 450 tisuća dolara. Henderson tvrdi da će Moon World Resort biti znatno jeftiniji, šetnja mjesecom u resortu stajat će "tek" 500 dolara.

Ono što može spriječiti ovaj futuristički projekt su troškovi realizacije, no Henderson smatra da to neće biti problem ako uspije provesti model licenciranja. - Davatelju licence, odnosno nama, je cilj pronaći nositelja licence. Jednom kad osigurate nositelja, novac za projekte već imate, to neće biti mala poduzeća, već velike međunarodne tvrtke, rekao je Henderson.

Henderson predviđa da će se prvi nositelj licence, koji će uložiti 5 milijardi dolara u izgradnju, pronaći do kraja godine te da će se prvo odmaralište otvoriti do 2027.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 01:39