BURNE REAKCIJE

Podjele u Njemačkoj, ljuti su i lijevi i desni: ‘Odluka o američkim raketama potpuno je neprihvatljiva!‘

Odgovor njemačke Vlade na stacioniranje ruskih raketa Iskander razljutila je brojne tamošnje političare

Lansiranje američkog projektila Tomahawk

 Abaca/abaca Press/Profimedia

U Njemačkoj se u utorak razvila rasprava o mogućem ponovnom stacioniranju američkih raketa dugog dometa što je dogovoreno na nedavnom samitu NATO-a u Washingtonu.

„Samo po sebi se razumije da o ovom pitanju mora raspravljati Bundestag. Komunikacija njemačke vlade po ovom pitanju je potpuno neprihvatljiva“, rekao je glasnogovornik oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU) za obrambena pitanja Johann Wadephul.

On se ne protivi ponovnom stacioniranju američkih raketa dugog dometa u Njemačkoj, ali smatra da je to odluka koja mora imati podršku šireg političkog spektra: „Tko ovakve važne odluke priopćava na konferencijama za tisak, taj se igra s povjerenjem parlamenta i javnosti“, rekao je Wadephul.

Prije toga je i bivši predsjednik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i bivši ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel kritizirao način donošenja odluke o stacioniranju raketa: „Mene ne smeta samo stacioniranje nego izostanak javne rasprave o tom pitanju. Jednostavno se donosi odluka“, rekao je Gabriel.

Njemačka je na rubu NATO samita 10. srpnja u Washingtonu priopćila da bi po prvi put nakon 1990. u Njemačkoj trebale biti stacionirane američke rakete dugog dometa. Ministar obrane Boris Pistorius je stacioniranje obrazložio „ozbiljnim pomanjkanjem europskih kapaciteta“ kao odgovor na ruske prijetnje stacioniranjem raketa Iskander u Kalinjingradu.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je početkom tjedna na upozorenja Rusije da će stacioniranje američkih raketa izazvati „protumjere“. „Da budemo jasni: mi se ne damo zastrašiti ovakvim izjavama“, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je tijekom vikenda na smotri ratne mornarice u Sankt-Peterburgu da će Rusija, ako SAD ostvari te planove, rasporediti rakete koje će imati Zapad u dometu. Stacioniranju američkih raketa protive se pripadnici krajnje desne i lijeve oporbe Alternativa za Njemačku (AfD) i novoosnovani Savez Sahra Wagenknecht.

Te stranke uživaju veliku popularnost na istoku zemlje, području koji se nekad nalazio u sastavu Istočne Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2024 21:03