KRONOLOGIJA RASPADA

Pogledajte kako je u mjesec dana propao projekt Biden, ovo je bio prijeloman trenutak!

Biden je danas napustio predsjedničku utrku

Joe Biden odustao je od utrke za predsjednika SAD-a 21. srpnja

 Andrew Caballero-reynolds/Afp

BBC je napravio kronologiju Bidenova povlačenja iz predsjedničke utrke, od 27. lipnja i za njega kobne debate koja ga je stajala ovakvog ishoda, sve do današnjeg službenog povlačenja:

* 27. lipnja - Predsjednička debata u kojoj Bidenovi često nesuvisli odgovori otvaraju pitanje u javnosti o njegovoj podobnosti za dužnost

* 28. lipnja - Biden se nada da će stati na kraj sumnjama u svoju sposobnost da se natječe govorom u kampanji u Sjevernoj Karolini u kojem kaže: "Ne govorim tako glatko kao prije. Ne debatiram tako dobro kao prije. Ali znam ono što znam: znam govoriti istinu."

* 2. srpnja - Lloyd Doggett prvi je demokratski zastupnik koji je pozvao Bidena da se povuče, a uskoro su mu se pridružili i drugi.

* 5. srpnja - U intervjuu s ABC-jevim Georgeom Stephanopolousom, Biden kaže da ga samo svemogući Bog može uvjeriti da odstupi i da neće pristupiti kognitivnom testu.

* 8. srpnja - Nakon vikenda unutarstranačkih trzavica, Biden je u emisiji Morning Joe rekao da ne ide nikamo i poslao Demokratima poduže pismo u kojem ih moli za jedinstvo.

* 10. srpnja - Bivša predsjednica Zastupničkog doma, Nancy Pelosi, u emisiji Morning Joe rekla je da je "na predsjedniku da odluči hoće li se kandidirati", jasno dajući do znanja da stvar nije riješena. George Clooney poziva ga na ostavku, a Peter Welch postaje prvi demokratski senator koji zahtijeva njegovo povlačenje.

* 11. srpnja - Na kraju summita NATO-a u Washingtonu, Biden ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog naziva "predsjednikom Putinom", a potpredsjednicu Harris Trumpom.

* 13. srpnja - Svjetla pozornosti nakratko se pomiču s Bidena jer je Trump upucan u uho u neuspjelom atentatu.

* 17. srpnja - Biden je pozitivan na Covid i pauzira kampanju zbog samoizolacije. Glavni demokrat Adam Schiff poziva Bidena da "doda baklju". Drugi zastupnici preuzimaju tu poruku.

* 18. srpnja – Snimka iz intervjua na kojoj se vidi kako je Biden zaboravio ime ministra obrane Lloyda Austina postaje viralna. U istom intervjuu rekao je da bi odustao ako bi se "pojavio neki zdravstveni problem". U medije cure neslužbeni razgovori kongresnika koji govore o napuštanju utrke, a Obama priznaje da ima male šanse za pobjedu.

* 19. srpnja - Biden najavljuje da će se vratiti u kampanju sljedeći tjedan. Broj demokrata Zastupničkog doma koji zahtijevaju njegovo povlačenje doseže 30, a glavni donatori podgrijavaju vatru.

* 20. srpnja - Trump kritizira Demokrate jer ne znaju tko je njihov kandidat.

* 21. srpnja - Biden danas u izjavi napušta predsjedničku utrku. Podupire potpredsjednicu Kamalu Harris da preuzme utrku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. kolovoz 2024 19:11