RAT NA BLISKOM ISTOKU

Pogledajte što je IDF našao na granici s Libanonom; Netanyahu: ‘Ubili smo šefa Hezbolaha, zamjenu mu i zamjenu zamjene!‘

Sve događaje vezane uz rat na Bliskom istoku pratimo iz minute u minutu

Hezbolahov tunel

 IDF

NOVO 6:52 Militanti Hezbolaha u srijedu su gađali izraelske vojnike u blizini libanonskog pograničnog sela Labbouneha topničkim granatama i raketama, priopćila je ta skupina dan nakon što je Izrael objavio da je ubio dvojicu nasljednika ubijenog vođe Hezbolaha.

Sirene su se oglasile u sjevernom Izraelu u srijedu, priopćila je izraelska vojska, dodajući da su tri pripadnika izraelske vojske teško ozlijeđena u utorak i srijedu tijekom borbi u južnom Libanonu.

Izraelska vojska priopćila je u utorak da je u teškim zračnim napadima na podzemna postrojenja Hezbolaha u južnom Libanonu tijekom prethodna 24 sata ubijeno najmanje 50 boraca, uključujući šest zapovjednika sektora i regionalnih dužnosnika.


5:35 Izraelske snage uništile su 20 metara dug Hezbolahov tunel koji je iz Libanona vodio prema izraelskom teritoriju, objavila je vojska u utorak.

Prema Izraelskim obrambenim snagama (IDF), tunel nije imao izravan izlaz na izraelski teritorij, a njegova putanja je za oko 10 metara presijecala UN-ovu tzv. Plavu liniju u blizini libanonskog sela Marwahin, odmah preko puta izraelske zajednice Zar‘it.

Prema procjenama izraelske vojske, Hezbolah je tunel počeo graditi prije otprilike dvije godine, a IDF ga je locirao tijekom racija u južnom Libanonu prije nekoliko mjeseci. Izraelske trupe pretražile su tunel i u njemu pronašle oružje, uključujući eksplozive i protutenkovske projektile.

Prema vojnim podacima, Hezbollah je u utorak ispalio oko 180 raketa iz Libanona na sjeverni Izrael, piše The Times of Israel.

IDF-ov glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je u utorak da je 50 operativaca i najmanje šest najviših zapovjednika tzv. Hezbolahove južne fronte ubijeno u zračnim napadima u južnom Libanonu prethodnog dana.


5:29 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak navečer potvrdio je da je Izrael ubio vodećeg kandidata za novog šefa Hezbolaha, Hashema Safieddinea, koji je bio meta zračnog napada u Bejrutu prošlog četvrtka, a likvidiran je i sljedeći u redu za tu poziciju.

- Izrael je degradirao Hezbolahove sposobnosti - uklonili smo tisuće terorista, uključujući samog vođu Hezbolaha, Hassana Nasrallaha, kao i Nasrallahovu zamjenu te zamjenu njegove zamjene. Danas je Hezbolah slabiji nego što je to bio puno, puno godina - rekao je premijer u videoporuci.

- Ne dopustite ovim teroristima da vam unište budućnost - dodao je Netanyahu i pozvao libanonske građane da preuzmu kontrolu nad zemljom od Hezbolaha.

Netanyahu nije imenovao nijednog od navodno ubijenih nasljednika, iako se Safieddinea smatralo sljedećim u redu za to mjesto. Hezbolah nije javno potvrdio njegovu smrt, a glasnogovornik IDF-a u utorak navečer odbio je konačno reći da je Safieddine ubijen.

Safieddine, kojeg je američki State Department proglasio teroristom 2017., Nasrallahov je rođak i upravo je on bio prvi dužnosnik Hezbolaha koji se obratio javnosti nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada prošle godine.


5:20 IDF je priopćio da je presreo dron s istoka dok iračka milicija tvrdi da je izvršila napad na južni Izrael.

Zračne uzbune aktivirane su u zajednicama Zapadne Galileje u blizini Libanona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 16:21