NEUGODNI TROKUT

‘Pogledajte što piše u Xijevom pismu Kim Jong-unu. Kina definitivno nije sretna, a diktatoru je neugodno...‘

Za Kinu raspoređivanje vojnika prijeti destabilizacijom osjetljive ravnoteže snaga na Korejskom poluotoku.

Satelitske snimke vojnog postrojenja u ruskom Habarovsku gdje se obučavaju vojnici iz Sjeverne Koreje

 Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia/Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia

Čak i prije nego što je Kim Jong Un poslao trupe da podrže Rusiju u borbi protiv Ukrajine, bilo je znakova da je Kina, glavni podupiratelj Sjeverne Koreje, nezadovoljna produbljivanjem veza njegovog režima s Moskvom.

U pismu prošlog tjedna koje se smatra signalom sve većeg nezadovoljstva Pekinga, kineski predsjednik Xi Jinping zahvalio je Kimu na čestitki u povodu 75. godišnjice osnutka komunističke Kine - ali je izostavio tradicionalno spominjanje Sjeverne Koreje kao "prijateljske susjedne zemlje", piše Financial Times.

Čini se da Kimu nije bilo neugodno. Zapadni saveznici ovih su dana otkrili da je Sjeverna Koreja poslala više od 12.000 vojnika, prerušenih u etničke manjine iz Sibira, da se bore na prvim crtama bojišnice, što je potez za koji analitičari procjenjuju da će samo pojačati zabrinutost Pekinga zbog sve ugodnijih vojnih veza njegovih susjeda.

"Raspoređivanje sjevernokorejskih trupa dramatičan je korak i Kini se to neće nimalo svidjeti", rekao je Andrei Lankov, stručnjak za Sjevernu Koreju na Sveučilištu Kookmin u Seulu.

Za Kinu, raspoređivanje vojnika, koje predstavlja oštru eskalaciju u partnerstvu koje se produbilo od ruske invazije na Ukrajinu 2022., ali je prethodno bilo uglavnom ograničeno na streljivo, prijeti destabilizacijom osjetljive ravnoteže snaga na Korejskom poluotoku.

Zbližavanje Rusije i Sjeverne Koreje, također bi moglo potaknuti SAD, Japan i Južnu Koreju da ojačaju svoj vojni savez u istočnoj Aziji, za koji Peking već smatra da ima za cilj obuzdavanje njegove rastuće moći.

Peking pod svaku cijenu želi izbjeći reprizu prvih godina hladnog rata, kada su Sovjetski Savez, Sjeverna Koreja i Kina formirale "sjeverni trokut" koji se sučeljavao s "južnim trokutom" Južne Koreje, Japana i SAD-a, rekli su kineski učenjaci.

"Situacija u Kini sada je stvarno teška. S jedne strane, ne želimo vidjeti povratak hladnog rata u istočnu Aziju. S druge strane, SAD pokušava ojačati solidarnost s Južnom Korejom i Japanom", rekao je Zhu Feng, izvršni dekan Škole za međunarodne studije na Sveučilištu Nanjing.

Glavni tajnik japanskog kabineta Yoshimasa Hayashi u petak je rekao da je eskalacija rusko-sjevernokorejske suradnje "duboko zabrinjavajuća" i da će "pogoršati situaciju u Ukrajini i utjecati na sigurnost regije oko Japana".

Oprez Kine vidljiv je od travnja, kada je u Pjongjang poslao jednog od svojih najviših dužnosnika, Zhao Lejia. Iako dvije strane nisu otkrile detalje razgovora, analitičari smatraju da je Peking nezadovoljan mogućnošću gubitka utjecaja na Sjevernu Koreju, koju vidi kao ključnu tampon državu protiv Južne Koreje koju podržava SAD.

U lipnju je Kim otišao dalje, kada je dogovorio strateško partnerstvo s Putinom koje je sadržavalo klauzulu o uzajamnoj pomoći u slučajevima agresije na jednu od potpisnica. Taj je potez zabrinuo Kinu.

image

Kim Jong Un i sjevernokorejski vojnici (arhiva)

Str/Afp

Sljedećeg mjeseca kineski veleposlanik u Sjevernoj Koreji nije prisustvovao obilježavanju srpanjske godišnjice u Pjongjangu kojom se obilježava kraj Korejskog rata, unatoč tome što dvije zemlje ove godine obilježavaju 75 godina diplomatskih odnosa.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je priopćilo da Peking "nije upoznat s relevantnom situacijom" kada su ga upitali o odluci Pjongjanga da pošalje trupe.

Zabrinutost Kine uključuje potencijalno uplitanje u sam sukob ako bi uključivanje sjevernokorejskih trupa u borbu protiv Ukrajine učinilo tu azijsku zemlju - jedinog vojnog partnera Pekinga - legitimnom metom za Kijev, rekao je Shen Dingli, profesor međunarodnih odnosa sa sjedištem u Šangaju.

“Kina ima ugovorom vezanu obvezu braniti Sjevernu Koreju. Ako Sjeverna Koreja bude napadnuta, Kina je zakonski obvezna poslati svoje trupe i (ako je potrebno) koristiti sva sredstva da zaštiti Sjevernu Koreju”, rekao je Shen.

Neki obrambeni analitičari izrazili su zabrinutost da bi doprinos Sjeverne Koreje ruskim ratnim naporima mogao značiti da je Pjongjang osigurao recipročnu obvezu Moskve da intervenira u sukobu na Korejskom poluotoku - mogućnost koja bi digla alarm u Pekingu.

No Lankov je rekao da je takva mogućnost i dalje "daleko od stvarnosti".

“Sjevernokorejci to rade zbog novca, vojne tehnologije i iskustva s bojnog polja, a ne iz nekakvog osjećaja solidarnosti s Rusijom. Rusija se neće uvaliti u probleme samo iz zahvalnosti prema Kim Jong Unu", poručio je.

Kina je također zabrinuta zbog pomoći Rusije Sjevernoj Koreji da poboljša svoje nuklearne sposobnosti, što bi moglo ubrzati utrku u naoružanju u regiji, rekao je Chen Qi s Instituta za međunarodne odnose Sveučilišta Tsinghua u Pekingu.

Kim Jong Un je prošle godine posjetio ruski kozmodrom Vostočni, najnaprednije mjesto za lansiranje svemirskih raketa u zemlji.

Ipak, Chen je skeptičan da bi Rusija mogla dati prednost svojim odnosima sa Sjevernom Korejom u odnosu na one s Kinom, na koju se Moskva oslanjala za gospodarsku i geopolitičku potporu od početka invazije na Ukrajinu.

Neki analitičari pak tvrde da Peking možda tolerira sjevernokorejske isporuke oružja Rusiji kako bi ublažio pritisak da sam pruži izravnu vojnu pomoć.

Jaewoo Choo, voditelj Kineskog centra pri Korejskom istraživačkom institutu za nacionalnu sigurnost u Seulu, ustvrdio je da je "Peking možda potajno zadovoljan što Rusija pruža ekonomsku pomoć Sjevernoj Koreji umjesto Kine", u vrijeme kada usporava gospodarski rast u Kini.

"Kina je i dalje glavna jer u konačnici ima kontrolu nad obje zemlje. Ako je Kina htjela stati na kraj ovoj besmislici, onda je to mogla učiniti", rekao je Lankov, misleći na oslanjanje Pjongjanga na pomoć iz Pekinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2024 00:33