TOTALNO RAZARANJE

Pogledajte u što se pretvorio do jučer rajski otok: ‘Nema više ničega, od danas smo svi beskućnici‘

‘Izbrisano je 90 posto otoka. Skrivao sam se sa ženom i kćerkom i mislio sam da se nećemo izvući‘, kaže lokalni ribar

Satelitske snimke tvrtke Maxar pokazuju stanje prije i poslije uragana

 -/Afp

Uragan Beryl protutnjao je Karibima i iza sebe ostavio pustoš.

Na otoku Union, koji leži nešto južnije od St. Vincenta i Grenadina, nema niti jedne neoštećene kuće. Stanovnica otoka Katarina Coy za BBC je rekla da su razmjeri uništenja zastrašujući.

‘Otok Union je u groznom stanju nakon prolaska Beryla. Doslovno su svi žitelji otoka postali beskućnici‘, rekla je u video poruci.

‘Nema skoro niti jedne čitave zgrade. Kuće su uništene, ceste blokirane, električni stupovi srušeni.‘

Ribar Sebastien Sailly također ne može doći k sebi. ‘Sve je nestalo. Nemam više gdje stanovati.‘

Na otoku Union živi od 1985. i preživio je uragan Ivan koji je pogodio Karibe 2004. No uragan Beryl je, kaže, bio na sasvim drugoj razini.

‘Kao da je prošao tornado. Izbrisano je 90 posto otoka. Skrivao sam se sa ženom i kćerkom i da vam budem iskren, bilo je trenutaka kad sam mislio da se nećemo izvući.‘

image
Victor Gonzalez/Afp
image
Victor Gonzalez/Afp

Njegova rođakinja Alizee koja vodi obiteljski hotel rekla je da je gurala namještaj na vrata kako ih naleti vjetra ne bi otvorili.

‘Pritisak je bio tako snažan da se osjetio u ušima. Čuli smo kako vjetar dere krov i razbija ga o drugu zgradu. Prozori su razbijeni i sve je poplavljeno. Nitko nije znao da će biti tako strašno, svi su traumatizirani.‘

Osim što je ribar, Sebastien drži pčele i bavi se poljoprivredom, no sada mu je sve uništeno. No sada je svima prioritet naći kakvo-takvo sklonište. Ljudi skupljaju komade drveta i plastike kako bi si od toga složili privremene nastambe.

image
Victor Gonzalez/Afp

Također, treba pronaći pitku vodu i hranu. Pogođenim zajednicama hitno trebaju šatori, kompleti prve pomoći, generatori za struju i još mnogo toga.

Komunicirati se trenutno može samo preko Starlinkovih satelita koje je lansirao SpaceX Elona Muska.

Tvrtka Maxar objavila je satelitske snimke pogođenog otočja na kojima se vidi da su zajednice doslovno zbrisane s lica zemlje nakon prolaska uragana Beryl:

image
-/Afp
image
-/Afp
image
-/Afp

Premijer St. Vincenta i Grenadina, Ralph Gonsalves, u jutarnjem je obraćanju rekao: ‘Uragan Beryl – opasni i razorni uragan – došao je i prošao i za sobom je ostavio golemo razaranje. Naš je narod u silnoj bili i patnji.‘

Obećao je i da će njegova vlada najhitnije poduzeti sve potrebne korake. No mnogi žitelji otoka Union sumnjaju da vlada ima novca, resursa i radne snage za takav izazov.

‘Nadam se da nam mogu poslati vojsku i obalnu stražu da nam pomognu. Mislim da se otok možda i ne može obnoviti. Za ovo će biti potrebne milijarde, trajat će više godina i trebat ćemo međunarodnu pomoć‘, kaže Sebastien.

image
Victor Gonzalez/Afp

Katrina Coy, direktorica Udruge za okoliš Union Islanda, također je pozvala članove karipske dijaspore da pomognu na bilo koji način.

‘Užasno nam je potrebna pomoć. Oprema za hitne slučajeve, hrana, evakuacija, sve je to potrebno u ovom trenutku.‘

Coy i njena organizacija su se godinama trudili osigurati pitku vodu za za male otočne zajednice na Karibima, no sav njihov trud sada je uništen.

Unatoč kaosu, Sebastian Sailly kaže da je zahvalan što stvari nisu još i gore: ‘Najvažnije je da smo još živi!‘

image
Victor Gonzalez/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 23:10