PRED PONOROM

Pola Amerike mislilo je da su odustali nakon atentata na Trumpa, ali se zapravo sve preselilo u najveću tajnost...

U intervjuu za NBC, Biden je na pitanja o odustajanju odgovarao ‘defenzivno‘, ponavljajući da je vrijeme da se prestane s tom temom

Joe Biden 

 Kent Nishimura/Afp

Nakon što je napad u Pennsylvaniji zapečatio eru Donalda Trumpa u Republikanskoj stranci, neki su se zapitali što će biti s demokratskim pritiskom na predsjednika Joea Bidena da napusti utrku za drugi mandat.

Trumpovo ranjavanje na predizbornom skupu u Butleru pokrenulo je spekulacije da demokrati neće nastaviti s pritiskom na svojeg predsjedničkog kandidata jer je u američkoj politici dovoljno kaosa. Osim toga, javna je tajna da su mnogi demokrati rezignirani - smatraju da nema šanse da njihov kandidat ili kandidatkinja, tko god to bio, pobijedi Trumpa.

Javni pozivi stišani

Međutim, koji dan poslije čini se da pritisak na predsjednika ne popušta. Javni su se pozivi stišali, ali privatna nastojanja nastavljaju se, piše CNN pozivajući se na nekoliko izvora iz stranke. Biden navodno dobiva izvještaje cijenjenog istraživača javnog mišljenja Stanleyja Greenberga, prema kojem je na putu da izgubi izbore, a i, što je mnogim demokratima još veća katastrofa, povuče sa sobom demokratske zastupnike u Kongresu.

image

Joe Biden

Kent Nishimura/AFP

"Mogli bismo izgubiti sve". "Katastrofa". Tako rezultate projekcija opisuju demokrati s kojima je razgovarao CNN. Projekcije redovito stižu na adresu Bidenovih najbližih savjetnika kako im ne bi promaknula dubina ponora pred kojom se stranka nalazi.

Neki članovi Kongresa nastavili su privatno lobirati, tvrde izvori za CNN. Bidenove savjetnike upozoravaju da bi ostanak u utrci mogao uništiti Bidenovu ostavštinu ne samo zbog gubitka Bijele kuće, nego i zbog gubitka sad demokratskog Senata.

Nepokolebljiv u uvjerenju

Jedan demokratski zastupnik CNN-u je rekao da Bidenovi savjetnici razumiju problem, ali da vjeruju da se situacija može preokrenuti. Osim toga, čini se da je predsjednik nepokolebljiv u uvjerenju da može uspjeti. Biden je u ponedjeljak u intervjuu za NBC News ponovio da ostaje u utrci.

Jedan CNN-ov izvor tvrdi da se ne ide dalje s javnim pozivima Bidenu da odstupi zbog republikanske konvencije, koja se održava u Wisconsinu i zbog koje Demokratska stranka u javnosti želi održati privid jedinstva. U ovom trenutku to bi bilo kontraproduktivno. Međutim, isti izvor prognozira da će se javni pozivi i pritisak nastaviti, pogotovo ako ankete nakon republikanske konvencije pokažu da izgledi Joea Bidena i dalje tonu.

U intervjuu koji je dao NBC-ju, Biden je na pitanja o odustajanju od utrke odgovarao "defenzivno", ponavljajući da je vrijeme da se prestane s tom temom. Rekao je i da je pogriješio kad je u razgovoru s donatorima rekao da treba "nišaniti u Trumpa", ali je istaknuo da njegov protivnik njeguje puno zapaljiviji ton.

"Nisam ja taj koji je govorio da će biti diktator od prvog dana u uredu", rekao je Biden, poručujući da je Trump zaprijetio "krvoprolićem" ako ne pobijedi u studenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 23:23