NEIZVJESNA BITKA

Polarizacija je na vrhuncu: Za Bijelu kuću natječu se dva vrlo različita politička dueta!

Demokratski potpredsjednički kandidat je prvi dan kampanje pokazao da bi mogao biti stvaran dobitak za kampanju

Kamala Harris i Tim Walz

 Andrew Harnik/Getty Images Via Afp

Kad se američki predsjednik Joe Biden konačno odlučio povući iz kampanje za novi mandat, koji sasvim sigurno ne bi osvojio, republikanci su odmah pokrenuli kampanju kojom su pokušali osporiti pravo Kamale Harris da preuzme dotad prikupljeni novac. Trumpov je tabor tvrdio da demokrati narušavaju demokratska pravila jer nakon povlačenja Bidena ne provode nove izbore.

Ovo potonje pitanje problematizirali su stručnjaci i komentatori bliski Demokratskoj stranci na raznim razinama, istodobno navodeći da odluka nije upitna, pravno ni demokratski, jer je Biden skupljao delegate u ime izbornog dvojca, Biden - Harris. Kao što bi Harris, potpredsjednica, zamijenila Bidena da napusti predsjednički položaj, tako vrijedi i u proceduri predsjedničke kandidature. Na toj osnovi ima pravo i koristiti donacije pristigle u doba dok je Biden bio predsjednički kandidat.

Neki kritičari, slabijeg poznavanja američke politike i izbornog procesa, dovode u pitanje proces kojim je Harris izabrala potpredsjedničkog kandidata: učinila je to kako se godinama radi u SAD-u, izabrala je osobu za koju je smatrala da će joj donijeti potrebnu dodatnu vrijednost na nacionalnoj razini, na točkama gdje je slabija, privlačeći dijelove biračkog tijela koje sama ne bi mogla mobilizirati. Kritičari ne zamjećuju da je tako potpredsjedničkog kandidata izabrao Donald Trump niti to navode problemom u demokratskoj proceduri.

"Ova kampanja, naša kampanja, nije samo borba protiv Donalda Trumpa", rekla je Kamala Harris na prvom zajedničkom javnom nastupu s potpredsjedničkim kandidatom Timom Walzom. "Naša kampanja - ova kampanja - borba je za budućnost." Na tom je skupu definirala vrijednosti zbog kojih ga je izabrala: suprug, otac, nastavnik, trener, veteran, kongresnik, guverner. "On je vrsta osobe koja ljudima daje osjećaj pripadnosti i nadahnjuje ih sanjati velike snove", rekla je demokratska predsjednička kandidatkinja.

Reuters u analizi apostrofira da se američko biračko tijelo usredotočuje na osobu koja se kandidira za predsjednički položaj, što je razumljivo jer je malo potpredsjednika koji su ostavili dublji trag na tom položaju - jedan od njih je, nažalost, Dick Cheney, kreator najkatastrofalnije američke avanture, napada na Irak 2003. godine. Potpredsjednici u kampanji postaju osobito interesantni nakon što je kampanja Johna McCaina 2008. godine napravila katastrofalnu pogrešku izabravši Sarah Palin, guvernericu Aljaske.

image

Kamala Harris

Andrew Harnik/Getty Images Via Afp

Temeljna je uloga potpredsjedničkog kandidata, piše Reuters, "pomoći temeljem podrijetla, popularnosti u matičnoj državi i sposobnosti da utječu na važne izborne jedinice ili nezavisne glasače". Vance se u kampanji nastoji profilirati običnim čovjekom koji se uspio izvući iz gorštačke zabiti i vinuti do visina američkog sna. "Kao i svi obični ljudi, odrastao sam u srcu zemlje, J. D. je studirao na Yaleu, karijeru su mu financirali milijarderi iz Silicijske doline, a zatim je napisao bestseler koji pogrđuje tu zajednicu", napao ga je Walz. Dodao je da jedva čeka debatu s Vanceom "ako je spreman ustati s kauča i pojaviti se".

Demokratski potpredsjednički kandidat je prvi dan kampanje pokazao da bi mogao biti stvaran dobitak za kampanju. The Washington Post nalazi još jednu njegovu prednost - Trump i Vance neprestano napadaju elite iako su obojica obrazovana na najboljim američkim sveučilištima s kojih dolazi elita: Harris i Walz nisu.

S pozicije SWOT analize opisali smo S - snagu potpredsjedničkog kandidata i O - mogućnosti (opportunities).

Njegove su slabosti (W - weaknesses) sumirane u Trumpovu napadu, "najradikalniji lijevi duo u američkoj povijesti". Točka je to na koju će se fokusirati republikanska kampanja, plašeći svoje i biračko tijelo neopredijeljenih da bi demokratska administracija vodila zemlju prema socijalizmu što je i dalje riječ koja u mnogim dijelovima SAD-a izaziva automatski otpor. Republikanski senator Lindsey Graham već je povezao Walza s Berniejem Sandersom, simbolom lijevog progresivizma.

Prijetnje (T - threats) vezane uz Walza oslikao je Fox News podsjećajući na 2020. godinu kad su u Minneapolisu izbili neredi nakon policijskog ubojstva crnca Georgea Floyda. "Kritiziran je zbog odugovlačenja u pomaganju gradskoj policiji u suzbijanju nemira, zadržavajući Nacionalnu gardu danima", piše Fox News.

Interesantna će svakako biti rasprava o Walzovu stavu prema Kini gdje je 1989. i 1990. radio kao profesor engleskog. Nema sumnje da će se Trump i Vance okomiti na njegov stav da su Kinezi "tako ljubazni, velikodušni, sposobni ljudi". S druge strane, Walz je izuzetno kritičan prema kineskoj vlasti i njihovu zatiranju ljudskih prava, a na društvenim se mrežama može naći slika njegova susreta s Dalaj lamom.

"Tim Walz bio je sjajan guverner i bit će sjajan potpredsjednik. Stajao je uz radničku klasu na svakom koraku, bio uz nas uključujući i štrajk sindikata radnika u automobilskoj industriji prošle jeseni", objavio je čelnik tog sindikata Shawn Fain. Ako se oglasi još koji sindikat, Walz bi mogao postati velika dodana vrijednost kampanji.

Kamali Harris najviše se svidjela njegova prirodnost

CNN je objavio da u prošlosti Walz i Kamala Harris nisu bili previše bliski, ali sve se promijenilo prilikom posljednjeg sastanka u nedjelju. "Kamala Harris je bila impresionirana njegovom autentičnošću", rekla je osoba bliska demokratskoj kandidatkinji.

Na skupu u utorak u Philadelphiji, na njihovu prvom zajedničkom pojavljivanju, Walz se predstavio i kao obični čovjek sa Srednjeg zapada, ali i onaj koji će biti, žargonski govoreći, "pas čuvar" Kamale Harris.

Ali Tim Walz je čak 12 godina služio u Kongresu, predstavljajući konzervativno orijentiran ruralni okrug kojim su, i prije i nakon njegova mandata, uglavnom dominirali republikanci.

Odabir Walza, naglašavaju analitičari, pokazuje da Harris vjeruje da joj za pobjedu treba Srednji zapad. Minnesota je malo izvan te sfere, ali Walz kao političar je svojevrsni progresivni populistički narodni heroj, kojega su demokrati odlučili suprotstaviti demagozima iz dvojca Trump-Vance. (R.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:40