IZ MINUTE U MINUTU

Policajac se uhvatio za krov, vidio napadača i pustio se: ‘Nije htio biti ubijen. A onda je ovaj počeo pucati‘

Događaje iz SAD-a nakon atentata na bivšeg predsjednika SAD-a pratimo uživo

Navodno tijelo i puška nedaleko od mjesta gdje je Trump držao skup

 /Screenshot Sky News

Ključni događaji:

Pucnjevi na izbornom skupu Donalda Trumpa u Pennsylvaniji

Tajni agenti iznijeli ga krvavog, pogođen je u uho

Napadača je ubila Tajna služba

Smrtno je stradala jedna osoba na skupu, a dvije su teško ranjene

FBI klasificirao pucnjavu kao atentat

FBI identificirao napadača, kažu da je u pitanu 20-godišnji Thomas Matthew Crooks

Trumpovi izgledi za pobjedu porasli nakon atentata


NOVO 23:37 Bivši predsjednik Donald Trump je na putu za Milwaukee na Republikansku nacionalnu konvenciju, rekao je njegov pomoćnik Dan Scavino u objavi na X-u, a objavio je i video Trumpove kolone u zračnoj luci.

Trumpovi savjetnici kažu se osjeća "dobro" i da se "raduje" konvenciji.

“Zahvalan je za sve vaše molitve, podršku i dobre želje”, napisao je Scavino. "Kotači kreću... u Veliku državu Wisconsin!"


22:40 FBI je u nedjelju priopćio da je napadač na Trumpov skup u Pennsylvaniji djelovao sam te da još uvijek aktivno istražuje pozadinu napadača.

"Radimo na tome da dobijemo pristup njegovu telefonu", rekao je u nedjelju Kevin Rojek, specijalni agent zadužen za terenski ured FBI-a u Pittsburghu. "Poslali smo telefon u naš laboratorij u Quanticu."

Rojek je također rekao da FBI "nije identificirao ideologiju povezanu s temom", ali je upozorio da smo "još uvijek vrlo rano u ovoj istrazi".

Rojek je rekao da FBI "trenutačno nema nikakvu pouzdana saznanja u vezi s postupcima ubojice neposredno prije nego što je pucao u bivšeg predsjednika".

Dodao je da je obitelj strijelca bila kooperativna u istrazi.

Rojek je potvrdio da je oružje korišteno u pucnjavi bila puška AR koja je kupljena legalno. Također je rekao da je policija pronašla "sumnjivu napravu" u automobilu osumnjičenika i da je naprava "očuvana i analizira se".

Bobby Wells, pomoćnik direktora Odjela za borbu protiv terorizma u sjedištu FBI-ja u Washingtonu, D.C, rekao je da FBI ovo istražuje kao pokušaj atentata, ali ga također razmatra i kao potencijalni domaći teroristički napad, doznaje CNN.

Rojek je rekao da "u ovom trenutku nemamo naznaka bilo kakvih problema s mentalnim zdravljem." Pozvao je javnost da dojavi sve informacije koje imaju o pucnjavi, rekavši da je FBI već primio više od 2000 dojava.

Zamjenik ravnatelja FBI-ja Paul Abbate također je rekao da FBI zna za pojedince koji odlaze na internet i pokušavaju oponašati ili glumiti napadača, koji je preminuo.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland rekao je da je proveo jutro na brifingu s osobljemMinistarstva pravosuđa i da je "izvijestio predsjednika Bidena" o istrazi.

"Nasilje koje smo vidjeli jučer je napad na samu demokraciju", rekao je Garland.


21: 35 Sarah D‘Angelo (20) četiri je godine viđala napadača Thomasa Crooksa u učionici srednje škole Bethel Park.

Organizirani po prezimenima, sjedili su razdvojeni nekoliko stolica. Prisjetila se kako je Crooks uvijek dolazio na vrijeme, a 20 minuta prije nastave uvijek bi proveo ili završavajući domaću zadaću ili igrajući videoigrice na svom računalu. Rekla je i kako gotovo da nisu razgovarali, ali uglavnom zato što je bilo rano i bili su u srednjoj školi pa su svi bili umorni.


21: 05 Neposredno prije nego što je napadač otvorio vatru, suočio se s gradskim policajcem koji ga nije uspio neutralizirati, otkrio je šerif okruga Butler Michael T. Slupe u intervjuu za The Washington Post.

Slupe je rekao da se policajac podigao dovoljno visoko da zaviri na krov zgrade u blizini skupa, a napadač se okrenuo i naciljao u njega. Budući da je policajac uhvatio rub krova, rekao je Slupe, nije imao pištolj u ruci i pao je natrag na tlo.

"Pustio se jer nije htio biti ubijen", rekao je Slupe.

Tada je napadač počeo pucati na skup, rekao je šerif.

Slupe je rekao da je policajac došao provjerit krov kako bi pokušao identificirati sumnjivu osobu koja je viđena u blizini skupa. Rekao je da ne zna je li taj zahtjev došao od savezne, državne ili lokalne agencije.

“Policija je odgovorila kako bi pokušala pronaći tipa, pretražila je područje, ali ga nije mogla pronaći, pa su rekli, ‘Pa, pokušajmo s krovom‘.”


20:45 Istražitelji vjeruje da je napadač ispalio osam hitaca na Trumpovom skup, na kojem je ubijenajedna osoba, objavio je Sky News. Dva službenika koja su izravno obaviještena o istrazi kažu kako je to preliminarni broj, ali da bi se on mogao promijeniti jer FBI, ATF i druge agencije još uvijek pretražuju mjesto napada.

U vozilu napadača pronađen niz sumnjivih kanistera, ali nije utvrđeno što se točno nalazi u njima, dodali su izvori. Ranije su se pojavili navodi da je u napadačevu autu pronađen eksploziv.

Izvori su također rekli da obitelj napadača surađuje s istražiteljima, ali istražitelji za sada nisu pronašli ništa što bi ukazalo na motiv zločina.


20: 30 Donald Trump se opet oglasio na svojoj društvenom mreži Truth Social.

"Na temelju jučerašnjih strašnih događaja, namjeravao sam odgoditi svoj put u Wisconsin i Republikansku nacionalnu konvenciju za dva dana, ali sam upravo odlučio da ne mogu dopustiti ‘napadaču‘ ili potencijalnom ubojici, da me prisili da promijenim svoj raspored.

Stoga ću krenuti za Milwaukee, prema rasporedu, DANAS u 15:30. Hvala! DJT", napisao je Trump.

Na četverodnevnoj konvenciji, koja počinje sutra, republikanci će službeno nominirati Trumpa za svog kandidata za predsjedničke izbore 5. studenog.


20:00 Američki predsjednik Joe Biden obraća se javnosti nakon atentata na Donalda Trumpa.

Rekao je da je razgovarao s Trumpom. "Imali smo kratak i dobar razgovor", rekao je na početku Biden.

"Iskreno sam zahvalan što je Trump dobro i što se oporavlja", dodao je.

"Ovo nije Amerika i ne možemo dopuštati da se događa. U Americi nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja, niti za bilo kakvo nasilje", rekao je američki predsjednik.

Rekao je i kako je atentat u suprotnosi sa svime za što se kao nacija zalažu.

"To nije Amerika i ne možemo dopuštati da se događa. Jedinstvo je najteži cilj od svih, ali ništa nije važnije od toga”, dodao je.

"Obavještajci i sigurnosne službe su nas upravo brifirali o ovome. FBI vodi ovu istragu koja je tek u ranoj fazi. Ne znamo koji je motiv napadača, ali znamo njegov identitet. Nemojte donositi zaključke o njegovim motivima dok istraga traje", rekao je.

"Trump, kao bivši predsjednik i kandidat Republikanske stranke, već je dobio povećanu razinu sigurnosti i bio sam dosljedan u svojim uputama Tajnoj službi da mu osiguram sve resurse i zaštitne mjere koje su potrebne za njegovu sigurnost", rekao je Biden. Drugo, naredio sam šefu Tajne službe da pregleda sve sigurnosne mjere za Republikansku nacionalnu konvenciju, koja je zakazana za sutra.I treće, zatražio sam neovisnu istragu nacionalne sigurnosti na jučerašnjem skupu kako bismo procijenili što se točno dogodilo, a rezultate ćemo podijelit i s američkim narodom", rekao je Biden.

"Moramo se ujediniti kao nacija", zaključio je Biden u kratkom govoru.


19:00 Osoba koja je u subotu poginula u pucnjavi na skupu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Pennsylvaniji identificirana je kao 50-godišnji Corey Comperatore, prema objavi njegove obitelji na Facebooku. Više pročitajte ovdje.


18:30 Ujak Trumpova atentatora, Mark Crooks, rekao je za DailyMail da mladića i njegove roditelje nije vidio godinama i da je taj dio obitelj bio jako povučen.

- Taj dio svoje obitelji nisam vidio godinama. Iskreno, prošlo je toliko vremena da ne razmišljam puno o njima, rekao je.

- Malog gotovo da ne poznajem. Jako su povučeni i uopće nam se ne javljaju, dodao je.


18:20 Atentatora na Trumpa u subotu navečer uočili su lokalni policajci kojima se učinilo da se ponašao sumnjivo dok je prolazio blizu detektora metala, tvrdi visoki izvor za CNN.

Preko radija su dojavili da ga se drži na oku, a ta je informacija proslijeđena i Tajnoj službi, tvrdi izvor.

Ljudi sa skupa kasnije su rekli kako su obavijestili policiju da su na krovu vidjeli naoružanog čovjeka, ali da nitko nije reagirao.

Dvojica bivših agenta FBI-a izrazila su čuđenje što krov s kojeg je pucano nije bio osiguran, s obzirom na to koliko je bio blizu pozornici.


17:00 Supruga bivšeg američkog predsjednika Melania Trump u nedjelju je nazvala napadača na njezinog supruga "čudovištem" koje je pokušalo "ugasiti Donaldovu strast, njegov smijeh, njegovu inventivnost, njegovu ljubav prema glazbi i njegov žar”.

Bivša prva dama Sjedinjenih Država u priopćenju objavljenom na mreži X napisala je da su njezin život i život njezina sina Barrona bili "na rubu razorne promjene" kad je vidjela kako je taj metak pogodio njezina supruga.

Melania Trump u braku je s milijarderom od 2005. godine.

“Sjetimo se da su različita mišljenja, politike i političke igre inferiorne ljubavi”, dodala je.

"Ujedinimo se sada", pozvala je.


16:34 BBC piše da je Trumpov atentator Thomas Crooks radio u kuhinji u staračkom domu koji je udaljen samo nekoliko minuta vožnje od ulice u kojoj je on živio.

Oglasili su se i iz škole koju je pohađao Crook. "Thomas Matthew Crook je maturirao u Bethel Park Highu 2022. godine", kratko su poručili.

"Želimo izraziti iskrene želje za brzim i potpunim oporavkom Trumpu i onima koji su bili na subotnjem događaju te onima koji su fizički ozlijeđeni ili emocionalno pogođeni ovim tragičnim događajem", stoji u priopćenju škole.

Američke vlasti pronašle su eksplozivne naprave u Crookovu automobilu, izvijestio je u nedjelju Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane izvore.

Automobil koji je vozio osumnjičeni napadač Thomas Matthew Crooks bio je parkiran u blizini Trumpovog skupa u Butleru u Pennsylvaniji u subotu, izvijestile su novine.

Eksploziv je pronađen i u njegovoj kući.

I novine i ABC News objavili su da je Crooksovu pušku kupio njegov otac.

Zasad još nije otkriven motiv napada.


15:15 Istražitelji su zaplijenili pušku AR-15 nakon pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na predizbornom skupu u Pennsylvaniji u subotu, piše dpa.

Vjeruje se da je to oružje korišteno za pokušaj atentata, izvijestili su New York Times i Washington Post.

Trump se izvukao s lakšom ranom na uhu nakon pokušaja atentata u Butleru, gradiću sjeverno od Pittsburgha. Jedan je muškarac poginuo, a još su dvojica zadobila teške ozljede.

AR-15 je poluautomatska puška koju uglavnom proizvodi Colt.

Puška je izgledom gotovo identičan jurišnoj pušci M16 koju koristi američka vojska.

Za razliku od vojne verzije, AR-15 nije sposoban za kontinuiranu paljbu, ali iskusni strijelci ipak mogu ispaliti veliki broj hitaca u vrlo kratkom vremenu.

Vatrena moć puške varira ovisno o proizvođaču. To se oružje u Sjedinjenim Državama može kupiti online za oko 1000 dolara.

AR-15 pokazao se kontroverznim u posljednjim desetljećima nakon što je korišten u nekoliko masovnih pucnjava u SAD-u.

Oružje je bilo zabranjeno nekoliko godina, ali je dostupno od 2004. godine.

Aktivisti za pravo na nošenje oružja tvrde da milijuni Amerikanaca koriste oružje kao lovačku pušku, za samoobranu ili u streljanama.

Unatoč tome, njegova uporaba u pokušaju atentata na bivšeg predsjednika Trumpa, koji se natječe za svrgavanje svog nasljednika predsjednika Joea Bidena na izborima u studenom, zasigurno će potaknuti ponovnu raspravu o kontroli oružja u SAD-u.


14:00 Donald Trump je u nedjelju rekao da je "samo Bog spriječio nezamislivo", dan nakon atentata na njega u Pennsylvaniji.

"Hvala vam svima na molitvama i mislima koje ste mi uputili jučer, jer samo je Bog spriječio da se dogodi nezamislivo", napisao je republikanski kandidat za američke predsjedničke izbore na svojoj platformi Truth Social.

"Nećemo se predati strahu, nego ćemo umjesto toga ostati nepokolebljivi u svojoj vjeri i zadržati prkosan stav pred zlom", dodao je.

"U ovom je trenutku važnije nego ikada dosad da zadržimo zajedništvo i pokažemo svoj pravi karakter kao Amerikanci te da ostanemo snažni i odlučni i da ne dopustimo zlu da pobijedi", istaknuo je bivši američki predsjednik.


13:25 - Europski lideri osudili su pokušaj atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kao prijetnju demokraciji, dok je Moskva opisala napad kao posljedicu američke politike raspirivanja mržnje.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da je pokušaj atentata posljedica američke "politike raspirivanja mržnje".

Više pročitajte OVDJE.


12:20 - GoFundMe stranica otvorena za prikupljanje novca za žrtve pucnjave upravo je prešla granicu od 200.000 dolara.

Stranica koju vodi ekipa Trumpove kampanje, zadala je cilj od milijun dolara za potporu obiteljima onih koji su ranjeni ili poginuli u atentatu na Trumpa u subotu.

Vlasti kažu kako je jedan muškarac poginuo, a dvoje ljudi je teško ozlijeđeno.

‘Sve donacije bit će usmjerene ovim ponosnim Amerikancima dok tuguju i oporavljaju se‘, stoji na stranici koju je organizirala nacionalna financijska direktorica Trumpove kampanje Meredith O‘Rourke.

Uplaćeno je više od 2.600 pojedinačnih donacija, a najveća je iznosila 25.000 dolara, navodi se na web stranici.


10:42 - Nigel Farage, britanski političar i čelnik Reform UK, koji je prijatelj Donalda Trumpa, rekao je da je čudo što je preživio atentat, prenosi Sky News.

- Bio sam jako uznemiren kad sam sinoć kasno čuo vijest. Donald Trump je preživio čudom, iskreno. Jedan nedužni čovjek je mrtav, dvojica se bore za život u bolnici. Užasno je, ali opet nekako ne iznenađuje - rekao je za emisiju Sunday Morning With Trevor Phillips.

Farage mu se pridružio na brojnim skupovima, dodajući da je sad odlučio da će ga otići posjetiti sljedeći četvrtak. Rekao je da ga je kontaktirao i vjeruje da će nastaviti kampanju nakon incidenta.

- Ako poznajem Trumpa, vjerojatno će nastaviti bez obzira na to - zaključio je Farage za Sky News.


10:17 - Novinar CNN-a, koji je sudjelovao na skupu tijekom kojeg se dogodio atentat, rekao je da su ljuti članovi publike okrivili Joe Bidena i CNN neposredno nakon incidenta, javlja Sky News.

Tom Newton Dunn izvještavao je o događaju kad se čula pucnjava. Rekao je da su svi pali na tlo i nakon par sekundi se podigli na koljena kako bi vidjeli što se dogodilo Donaldu Trumpu.

Gledali su ima li tragova krvi na njegovoj bijeloj košulji, a zatim je nastao kaos. Tajna služba je odmah intervenirala, dodaje Dunn, publika je vikala i žene su bile u suzama.

- Mnogi muškarci su bili poprilično ljuti, krive Bidena, krive CNN, apsurdne stvari. Bili su bijesni i mislili da je atentat učinila druga strana. Nadam se da to nisu stvari u koje ozbiljno vjeruju - rekao je Dunn za emisiju Sunday Morning With Trevor Phillips.

Uslijedilo je veselje, kaže, što Trump nije bio ubijen pred njihovim očima, koje se ubrzo pretvorilo u uzrujanost.

- Neki su napuštali skup prijeteći odmazdom. U roku od sat vremena pojavio se reklamni pano s Trumpovim licem na kojem je pisalo: “Demokrati su pokušali ubiti Trumpa”, rekao je Dunn za Sky News.


10:15 - Žarko Puhovski: ‘Ljevičari će sad izmišljati da je naručio napad na sebe, ali to je besmisleno. Zlobi usprkos, gotovo je: Dobio je aureolu žrtve‘

‘Koliko god da će biti zlobe da Trump sam podgrijava naoružavanje i zagovara Amerikance da koriste svoje ustavno pravo na oružje, činjenica je da će Trump sada dobiti još i aureolu žrtve. Napad nije bio fizički ozbiljan za njega, ali je naprosto znak da su SAD fundamentalno podijeljene i da se ta podjela, prvo svjetonazorske, a potom političke naravi, po logici zaoštravanja može preliti i na nasilno iskazivanje protivljenja, što se ni u SAD ni drugdje nije tako rijetko događalo.‘

Više pročitajte OVDJE.


10:15 - Piše Đino Kolega: ‘Trumpova šaka u zrak je slika dobivenih izbora. Velemajstor drame ne propušta prilike ni kad ga pokušaju skratiti za glavu‘

‘Meci lete uokolo, policija ruši prisutne na zemlju. Agenti Tajne službe u dva su koraka na pozornici. Živim štitom okružuju Trumpa i podižu ga s tla.

Slijedi pivotalni moment. Umjesto da refleksno posluša ljude u crnom i utekne u sigurnost blindirane limuzine, Trump, kojem je smrt upravo pomazila lubanju, inspiriran nenadmašnim marketinškim instinktom, zaustavlja karavanu uspaničenih agenata i onako krvav prkosno diže šaku u zrak. Publika u deliriju, skandira zajedno s njim: ‘Borba! Borba!‘‘

Više pročitajte OVDJE.


9:10 - Republikanski strateg John Thomas smatra da će atentat Trumpu vjerojatno omogućiti ‘potpunu pobjedu‘ na predsjedničkim izborima, piše Sky News.

Odmah nakon što je Trump ustao nakon pucnjave, primijetit ćete da je iz publike krenulo epsko klicanje‘, rekao je.

‘Vidimo da se ljudi u cijeloj zemlji - bilo da vam se Trump sviđa ili ne - u ovom trenutku okupljaju iza Trumpa. Mislim da će ovo biti trenutak jedinstva. I pretpostavljam da će to dovesti Donalda Trumpa do potpune pobjede u studenom‘, rekao je Thomas.

Također je rekao da je zanimljiva Trumpova trenutna reakcija.

‘U trenutku kad bi većina potražila zaklon, Donald Trump se odmah podigao, podigao šaku i izgovorio riječi ‘borba, borba, borba‘, jer je shvatio da je veličina trenutka veća od njega samog i da je on u tom trenutku postao Amerika‘, rekao je.

‘Mislim da je ovo trenutak u kojem Amerikanci žude za tom vrstom vodstva. Mislim da će ovaj trenutak postati puno veći od običnog pokušaja ubojstva i više odraz Trumpove snage i njegove sklonosti da ne odustaje.‘


9:00 - Policija je potvrdila da je zračni prostor iznad Bethel Parka u Pennsylvaniji zatvoren iz sigurnosnih razloga.

Nije objavljen točan razlog, ali navodni napadač, Thomas Matthew Crooks, bio je iz područja Bethel Parka, piše Sky News.


7:38 - FBI je potvrdio da je ime napadača Thomas Matthew Crooks, javlja Sky News. On je iz mjesta Bethel Park, Pennsylvania, rekli su.

- Istraga je i dalje aktivna i otvorena, poručio je FBI.

Navodno se Crooks deklarirao kao republikanac, rekao je novinar Sky Newsa u live prijenosu, ali je istaknuo da ta informacija nipošto nije potvrđena.

FBI je pucnjavu u subotu navečer proglasio pokušajem atentata. "Večeras smo imali ono što nazivamo pokušajem atentata na našeg bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. To je još uvijek aktivno mjesto zločina", rekao je specijalni agent zadužen za terenski ured FBI-a u Pittsburghu Kevin Rojek.

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung je rekao da je bivši predsjednik „dobro“. „Predsjednik Trump zahvaljuje organima red i hitnim službama na brzoj reakciji tijekom ovog gnusnog čina. On je dobro i trenutno je na pregledu u lokalnoj medicinskoj ustanovi. Uskoro ćemo imati više detalja“, rekao je Cheung.

Više pročitajte OVDJE.


07:15 Donald Trump snimljen je prvi put nakon pokušaja atentata.

Trumpova zamjenica direktora komunikacija Margo Martin jutros je objavila video kako se spušta niz stepenice aviona.

Video je naslovila: "Snažan i otporan. Nikada se neće prestati boriti za Ameriku."

Vjeruje se da je Trump nakon skupa u Pennsylvaniji sletio u New Jersey, piše Sky News.


07:06 Snimka Trumpove reakcije nakon pokušaja atentata obilazi svijet, agentima naredio ‘Čekajte!‘; Onda je krenuo delirij. Više čitajte OVDJE.


06:50 Volodimir Zelenski komentirao je na društvenoj mreži X pokušaj atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Zelenski kaže da je bio zgrožen kada je čuo za napad.

“Takvo nasilje nema opravdanja i mjesta nigdje u svijetu”, rekao je. "Nasilje nikada ne smije prevladati. Laknulo mi je što je Donald Trump sada siguran i želim mu brz oporavak", poručio je ukrajinski predsjednik.


06:35 Joe Biden vratio se u Washington iz Delawarea gdje ga je zatekla vijest o pokušaju atentata na Donalda Trumpa.

image
Samuel Corum/Afp
image
Samuel Corum/Afp
image
Samuel Corum/Afp

06:30 Policija je dala malo informacija o žrtvama pucnjave na predizbornom skupu Donalda Trumpa. Potvrđeno je da je jedna osoba poginula, a dvije osobe su teško ranjene. Sve tri žrtve bili su muškarci. Govoreći na konferenciji za novinare, policijski potpukovnik George Bivens je rekao: "Apsolutno ne uzimamo zdravo za gotovo da je ovo bio napad vuka samotnjaka."

Dužnosnici su dodali da će se istraga o pucnjavi nastaviti "danima, tjednima i mjesecima".

Rekli su da je u ovom trenutku prioritet snaga reda "utvrditi motiv pucnjave" i "je li još netko umiješan".


06:23 Federalni istražni ured (FBI) identificirao je 20-godišnjeg muškarca iz Pennsylvanije kao osumnjičenika koji je pucao na Trumpov predizbornom skupu u subotu, objavio je novinar CNN-a na X pozivajući se na izvore.

FBI još nije objavio ime osumnjičenog napadača, izvijestio je CNN. Reuters nije mogao odmah potvrditi izvješće.

Osumnjičenik nije imao identifikaciju, prema većem broju izvora iz organa reda, piše CNN.

FBI je pucnjavu na skupu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u subotu navečer proglasio pokušajem atentata.

“Večeras smo imali ono što nazivamo pokušajem atentata na našeg bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. To je još uvijek aktivno mjesto zločina", rekao je specijalni agent zadužen za terenski ured FBI-a u Pittsburghu Kevin Rojek.

Rekao je da vlasti "grozničavo rade na pokušaju identificiranja osobe koja je to učinila i bilo kakvih motiva koji stoje iza toga" i zamolio javnost da se javi sa svim informacijama koje bi mogle pomoći.

Trenutno ne postoji opasnost nakon pucnjave, kazao je.

FBI je odaslao istražitelje, timove za prikupljanje dokaza i drugo osoblje iz cijele zemlje, rekao je.

Trump je lakše ranjen u napadu na predizbornom skupu u Pennsylvaniji, koji će se istraživati kao pokušaj atentata.

Nekoliko pucnjeva čulo se otprilike pet minuta nakon što je Trump počeo svoj govor na skupu na otvorenom u gradu Butleru. Iz publike su se čuli vrisci.

Bivši predsjednik primio se za desno uho kad su na pozornicu nahrupili agenti tajne službe i polegli ga ispod podija te ga zaštitili svojim tijelima.

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung je rekao da je bivši predsjednik „dobro“.

„Predsjednik Trump zahvaljuje organima reda i hitnim službama na brzoj reakciji tijekom ovog gnusnog čina. On je dobro i trenutno je na pregledu u lokalnoj medicinskoj ustanovi“, rekao je Cheung.


05:52 Mnogobrojni svjetski čelnici osudili su u subotu pucnjavu na predizbornom skupu Donalda Trumpa u Pennsylvaniji, prilikom koje je bivši predsjednik ozlijeđen, jedan sudionik skupa stradao, dok su dva teško ozlijeđena, a napadač „neutraliziran”.

Čelnici više nacija izrazili su šok zbog incidenta, osudili političko nasilje i poželjeli Trumpu brz oporavak.

Glasnogovornik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa osudio je pucnjavu i nazvao je "činom političkog nasilja".

"Moramo se čvrsto suprotstaviti svakom obliku nasilja koje dovodi u pitanje demokraciju", kazao je japanski premijer Fumio Kishida.

Tijekom incidenta smrtno je stradao jedan od sudionika skupa, dok su dva teško ozlijeđena, potvrdila je tajna služba, dok je izvor rekao da se incident istražuje kao pokušaj atentata.

Trump je na društvenim mrežama objavio da je upucan u gornji dio desnog uha te da je "jako krvario". Njegov glasnogovornik je rekao da je "dobro", a Bloomberg News je izvijestio da je pušten iz bolnice.

Britanski premijer Kier Starmer rekao je da je "zgrožen šokantnim prizorima" na skupu.

"Političkom nasilju u bilo kojem obliku nema mjesta u našim društvima i moje su misli sa svim žrtvama ovog napada", rekao je

Osudi se pridružio i australski premijer Anthony Albanese rekavši da je pucnjava "zabrinjavajuća i konfrontirajuća", dok je kanadski premijer Justin Trudeau rekao da ga je to "zgrozilo". Trudeau je dodao da "političko nasilje nikada nije prihvatljivo."

Amerikanci strahuju od porasta političkog nasilja, pokazala je nedavna anketa Reutersa/Ipsosa, pri čemu su dva od tri ispitanika u anketi provedenoj u svibnju rekla da strahuju da bi nasilje moglo uslijediti nakon izbora u studenom na kojima će se republikanac Trump sučeliti s trenutnim predsjednikom Bidenom, demokratom koji je također osudio pucnjavu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da ga je pucnjava šokirala. Mađarski premijer Viktor Orban, koji se ovog tjedna susreo s Trumpom tijekom posjeta SAD-u na summitu NATO-a, rekao je da su njegove molitve s bivšim predsjednikom "u ovim mračnim satima".

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva nazvao je pucnjavu neprihvatljivom, a također je pozvao druge da je osude.

"Napad na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa mora biti snažno odbačen od strane svih branitelja demokracije i dijaloga u politici. Ono što smo vidjeli danas je neprihvatljivo", rekao je brazilski čelnik.

Indijski premijer Narendra Modi nazvao je Trumpa prijateljem i poželio mu brz oporavak dodavši da snažno osuđuje incident te da nasilju nema mjesta u politici i demokraciji.


05:40 Napad na Donalda Trumpa na subotnjem predizbornom skupu u Pennsylvaniji potaknuo je pitanja o tome kako je republikanski predsjednički zaštićen tijekom kampanje i što je uzrokovalo očite sigurnosne propuste na tom skupu.

Iako su količine informacija o incidentu još uvijek rijetke, barem jedna osoba s kojom je BBC razgovarao rekla je da je bezuspješno pokušala upozoriti policiju i američku tajnu službu na navodnog snajperistu koji je penje na obližnji krov izvan sigurnosnog područja skupa u Butleru.

Trumpa kao bivšeg predsjednika i republikanskog predsjedničkog kandidata prvenstveno štiti tajna služba.

Tijekom većine zaustavljanja u Trumpovoj kampanji, lokalna policija pomaže tajnoj službi u osiguravanju mjesta, a agenti iz drugih agencija unutar ministarstva domovinske sigurnosti, poput Uprave za sigurnost prometa, povremeno pomažu.

To nije lak zadatak. Mnogi Trumpovi skupovi okupljaju tisuće pristaša, održavaju se na otvorenom i traju satima.

Prije događaja agenti traže bombe ili druge prijetnje na mjestu događaja, a Trump uvijek dolazi u povorci automobila pod pratnjom.

Organi reda obično postavljaju barijere kao perimetar i zahtijevaju od svih sudionika da prođu kroz detektor metala kako bi ušli u taj prostor. Naoružani zaštitari pretražuju torbe, pa čak i novčanike svih sudionika. Mnogi sudionici skupa budu pretraženi i rukama.

Međutim, prema prvim medijskim izvješćima, čini se da je subotnji napad počinio naoružani snajperist koji se nalazio izvan osiguranog perimetra.

Lokalni stanovnik koji je bio prisutan na subotnjem događaju i tražio da ostane anoniman, rekao je da je vidio nešto što je izgledalo kao dva agenta tajne službe kako sjede na obližnjem krovu prije događaja. Rekao je da su agenti prethodno skenirali područje dalekozorom.

"Stalno su gledali ulijevo iza samog događaja, prije nego što je Trump izašao na pozornicu. Činilo se da su vrlo usredotočeni na to područje", rekao je sudionik.

Tajna služba priopćila je ubrzo nakon pucnjave da je započela istragu i izvijestila demokratskog predsjednika Joea Bidena, iako agencija nije odmah odgovorila na dodatne zahtjeve za komentarom zbog svojih protokola.

Državna policija Pennsylvanije uputila je pitanja tajnoj službi, koja nije odmah odgovorila.

U trenucima nakon što je Trump ozlijeđen, bivšeg predsjednika brzo su okružili pripadnici tajne službe koji su formirali živi štit, dok su se teško naoružani agenti u pancirima i puškama također popeli na pozornicu i činilo se da skeniraju područje tražeći prijetnje.

Trumpa su agenti odvezli u crnom terenskom vozilu u lokalnu bolnicu, prema navodima.


05:20 Trump je napustio okrug u kojem se dogodila pucnjava. Guverner države Pennsylvanije oglasio se priopćenjem na društvenim mrežama. Josh Shapiro je napisao na X-u: "Pod zaštitom američke tajne službe i uz pomoć državne policije Pennsylvanije, bivši predsjednik Trump napustio je okrug Butler [gdje se skup održao].

"Njegov tim javlja da je dobro i želimo mu potpuni i brz oporavak", napisao je guverner Shapiro.


05:15 Pogledajte veliku fotogaleriju s mjesta događaja. Prizori su nadrealni. Više OVDJE.

image
Anna Moneymaker/getty Images/profimedia/Anna Moneymaker/getty Images/profimedia
image
Anna Moneymaker/getty Images/profimedia/Anna Moneymaker/getty Images/profimedia

04:50 Javio se predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, Mike Johnson, koji kaže da će će Kongres "provesti potpunu istragu tragičnih događaja danas".

Američki narod zaslužuje znati istinu", napisao je u objavi na X.

"Direktoricu tajne službe Kimberly Cheatle i druge odgovarajuće dužnosnike iz DHS-a [Odjel za domovinsku sigurnost] i FBI-a pojavit će se na saslušanju pred kongresnim odborima čim prije", poručio je.


04:40 Kako javlja Sky News, Biden i Trump čuli su se telefonski. Kako smo već pisali, američki predsjednik je tijekom izvanrednog obraćanja naciji izjavio da je već tada pokušao stupiti u kontakts s Donaldom Trumpom. Sky News tvrdi da ima potvrdu dužnosnika Bijele kuće da su Trump i Biden razgovarali. Američki predsjednik se hitno iz Delawarea, gdje je čuo vijesti o pucnjavi, vraća u Washington.


04:30 Imamo prvu analizu našeg vanjskopolitičkog kolumnista Željka Trkanjeca. Više OVDJE.


04:20 Predsjednik Joe Biden hitno se vraća u Washington, izvještavaju američki mediji. Podsjećamo, kao što smo već pisali, Biden je u svom domu u Rehoboth Beachu u Delawareu kada je saznao za pucnjavu na Trumpovom skupu.

Američki predsjednik se vrlo brzo obratio naciji kako bi osudio ono što se dogodilo, u izvanrednom obraćanju nacijii.


03:55 Britanski medij Sky News objavio je video s krova zgrade nedaleko od mjesta gdje je Donald Trump držao predizborni skup. Na zamagljenoj snimci, kažu, uočili su pušku i tijelo koje su zamutili. Više čitajte OVDJE

image

Navodno tijelo i puška nedaleko od mjesta gdje je Trump držao skup

/Screenshot Sky News

03:40 Donald Trump napustio je lokalnu bolnicu nakon što je upucan, potvrdila su dva izvora za CBS News. U ovom trenutku nije jasno gdje se uputio bivši američki predsjednik. Kako su izjavili iz Trumpove kampanje i Republikanske stranke, stranačka konvencija održat će se prema rasporedu, sljedeći tjedan u Milwaukeeju, kako je i planirano.


03:25 Na predizbornom skupu Donalda Trumpa u Pennsylvaniji u subotu, američka tajna služba je „neutralizirala napadača koji je preminuo”, stoji u izjavi objavljenoj na X-u.

„Osumnjičeni napadač ispalio je više hitaca prema pozornici s povišenog položaja izvan skupa”, stoji u priopćenju.

„Jedan od gledatelja je poginuo, a dvoje je teško ozlijeđeno. Incident je trenutno pod istragom i tajna služba je službeno obavijestila Federalni istražni ured(FBI)”, priopćili su.

Bivši američki predsjednik Donald Trump objavio je na društvenoj mreži Truth Social da mu je metak u napadu na skupu u Butleru probio gornji dio desnog uha.

"Bilo je mnogo krvi pa sam shvatio što se događa", napisao je.

"Neshvatljivo je da se takvo što može dogoditi u našoj zemlji".

Trump je lakše ranjen u napadu na skupu u predizbornom skupu u Pennsylvaniji, koji će se istraživati kao pokušaj atentata.

Nekoliko pucnjeva čulo se otprilike pet minuta nakon što je Trump počeo svoj govor na skupu na otvorenom u gradu Butleru. Iz publike su se čuli vrisci.

Bivši predsjednik primio se za desno uho kad su na pozornicu nahrupili agenti tajne službe i polegli ga ispod podija te ga zaštitili svojim tijelima.

Na Trumpovu desnu uhu bili su vidljivi tragovi krvi kad su ga agenti odvodili s pozornice. On je pritom prkosno podigao šaku u zrak, pokazujući pristašama da je dobro.

Nešto kasnije je objavljeno da je Trump okrznut metkom.

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung je rekao da je bivši predsjednik „dobro“.

„Predsjednik Trump zahvaljuje organima reda i hitnim službama na brzoj reakciji tijekom ovog gnusnog čina. On je dobro i trenutno je na pregledu u lokalnoj medicinskoj ustanovi“, rekao je Cheung.


03:15 - Bivši američki predsjednik Donald Trump objavio je na društvenoj mreži Truth Social da mu je metak u napadu na skupu u Butleru probio gornji dio desnog uha. Više čitajte OVDJE.


02:55 Pojavila se snimka trenutka u kojoj je pripadnicima američke Tajne službe potvrđeno da je napadač ubijen. Više čitajte OVDJE.


02:40 CBS tvrdi, citirajući dva izvora iz policijskih snaga, kako je napadač u Butleru bio naoružan puškom te da je stajao izvan ograđenog područja skupa, na udaljenosti od oko 180 metara od Trumpa. Policijski izvori navodno su rekli za CBS da je osumnjičenik stajao na nekakvoj povišenoj konstrukciji te da je skončao tako što ga je ubio pripadnik američke Tajne službe.

image
Rebecca Droke/Afp

02:10 Joe Biden se izvanredno obraća naciji iz svog doma u Delawareu. Više čitajte OVDJE.


01:55 Čelnici Republikanske i Demokratske užasnuti su pokušajem atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na predizbornom skupu u Pennsylvaniji.

Trump je u napadu okrznut metkom, ali je dobro i na sigurnom. Na fotografijama i snimkama vidi se krv na njegovu desnom uhu.

Napadač i jedan od posjetitelja skupa ubijeni su.

“Užasnut sam onim što se dogodilo na skupu u Pennsylvaniji i laknulo mi je što je bivši predsjednik Trump na sigurnom. Političkom nasilju nema mjesta u našoj zemlji", rekao je čelnik republikanske većine u Senatu Chuck Schumer.

Trump će biti republikanski predsjednički kandidat na izborima u studenome.

Čelnik demokrata u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries rekao je da su njegove misli s Donaldom Trumpom. “Amerika je demokracija. Političko nasilje bilo koje vrste nikada nije prihvatljivo.”

Bivši predsjednik George W. Bush "zahvalan" je što je bivši predsjednik Donald Trump na sigurnom nakon "kukavičkog napada".

Milijarder i tehnološki investitor Elon Musk objavio je da podržava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nakon subotnjeg incidenta u Butleru i poželio mu je brz oporavak.

Prvi međunarodni izrazi podrške Trumpu stigli su od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i mađarskog mu kolege Viktora Orbana.


01:46 Kako je potvrđeno CNN-u, napadača su ubili pripadnici Tajne službe.


01:45 Pucnjava na skupu u Pennsylvaniji istražuje se kao pokušaj atentata na Donalda Trumpa, potvrđeno je Associated Pressu.

image
Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp
image
Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

01:40 Jedan od svjedoka događaja opisao je pucnjavu u subotu navečer kao "potpuni pandemonij", piše CNN. Tvrdi da mnogi u masi isprva nisu bili sigurni što se događa.

"U početku se činilo kao da su pucale petarde", rekao je Joseph Mine za CNN.

“Jedna polovica gomile na suprotnom kraju skupa mislila je da je to neka vrsta čudne šale, druga polovica gomile je znala da nije i pokušavala je natjerati prvu da shvate što se događa", opisao je. Kazao je i kako je na tribinama, blizu svoje pozicije, vidio čovjeka pogođenog u glavu rafalnom paljbom. Tvrdi i da je još jedna žena pogođena u ruku. Rekao je da je teško bilo razaznati iz kojeg je smjera dolazila pucnjava te da je policija brzo djelovala.

image
Rebecca Droke/Afp
image
Rebecca Droke/Afp
image
Jeff Swensen/Getty Images Via Afp

"Tko ovako nešto može očekivati, vrlo šokantno!", dodao je. "Ne bismo trebali biti na razini političkog diskursa unutar kojeg je ovako nešto moguće. Kao da je 1960.", zaključio je Joseph.


01:34 Kako je potvrdio okružni tužitelj okruga Butler jedna osoba u publici je smrtno stradala, jedna je u kritičnom stanju. Ponavljamo, napadač je ubijen.


01:33 U međuvremenu, pristižu i reakcije međunarodnih čelnika koji na Trumpu putem društvenih mreža pišu poruke podrške.

"Sara i ja smo šokirani napadom na predsjednika Trumpa. Molimo se za njegovu sigurnost", napisao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

"Nasilje stvara još nasilja. Žao mi je zbog onoga što se događa u izbornom procesu Sjedinjenih Država. Moja solidarnost s Donaldom Trumpom", kazao je predsjednik Hondurasa Xiomara Castro de Zelaya.

Javio se i Viktor i Orban

"Moje misli i molitve su s predsjednikom Trumpom u ovim mračnim satima", poručio je.


01:32 "U policijskim krugovima raste zabrinutost da je ovo možda bio ozbiljan pokušaj atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa", javlja NBC News.


01:31 Trumpov glasnogovornik Steven Cheung je rekao da je bivši predsjednik „dobro“.

„Predsjednik Trump zahvaljuje organima red i hitnim službama na brzoj reakciji tijekom ovog gnusnog čina. On je dobro i trenutno je na pregledu u lokalnoj medicinskoj ustanovi. Uskoro ćemo imati više detalja“, rekao je Cheung.

“Vidjeli smo mnogo ljudi kako se bacaju na tlo, izgledajući zbunjeno, čuo sam pucnjeve, zvučalo je kao nešto između petardi i malokalibarskog pištolja,” rekao je za AFP svjedok s lica mjesta John Yeykal.

Predsjednik Biden je obaviješten o situaciji, objavila je Bijela kuća.

Ovo je bio posljednji Trumpov predizborni skup uoči početka republikanske izborne konvencije u Milwaukeeju u ponedjeljak.


01:30 Bivši američki predsjednik Donald Trump okrznut je metkom u napadu na predizbornom skupu u Butleru, objavio je Washington Post pozivajući se na okružnog tužitelja. Napadač i jedan od posjetitelja ubijeni su.

"Tajna služba je provela zaštitne mjere i bivši predsjednik je na sigurnom", službeno je objavljeno.

Pucnjevi su odjeknuli nedugo nakon što je Trump počeo govor na skupu na otvorenom u gradu Butleru.

Agenti su odmah oborili i polegli Trumpa ispod podija. CNN je objavio da je bivši predsjednik ozlijeđen, ali ne navodeći detalje. Na video snimci vidi se da Trump ima nešto krvi oko desnog uha i na desnoj strani lica.

Nakon nekoliko trenutaka ustao je, okružen agentima koji su ga ispratili od pozornice do automobila. Podigao je šaku u zrak u znak prkosa, a pristaše su mu klicale.


1:28 Trumpov najstariji sin Donald Trump Jr. objavio je na X-u fotografiju Trumpa s podignutom šakom i krvavog lica ispred američke zastave. "On se nikada neće prestati boriti da spasi Ameriku", napisao je Donald Trump Jr. uz objavljenu fotografiju.


1:26 Bivši američki predsjednik Donalda Trumpa dobro je i na sigurnom nakon što je u subotu navečer odjeknulo nekoliko pucnjeva na njegovu skupu u Pennsylvaniji.

"Tajna služba je provela zaštitne mjere i bivši predsjednik je na sigurnom", službeno je objavljeno.

Pucnjevi su odjeknuli nedugo nakon što je Trump počeo govor na skupu na otvorenom u gradu Butleru.

Agenti su odmah oborili i polegli Trumpa ispod podija. CNN je objavio da je bivši predsjednik ozlijeđen, ali ne navodeći detalje. Na video snimci vidi se da Trump ima nešto krvi oko desnog uha i na desnoj strani lica.

Nakon nekoliko trenutaka ustao je, okružen agentima koji su ga ispratili od pozornice do automobila. Podigao je šaku u zrak u znak prkosa, a pristaše su mu klicale.

image
Rebecca Droke/Afp
image
Rebecca Droke/Afp
image
Rebecca Droke/Afp
image
Rebecca Droke/Afp

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung je rekao da je bivši predsjednik „dobro“.

„Predsjednik Trump zahvaljuje organima red i hitnim službama na brzoj reakciji tijekom ovog gnusnog čina. On je dobro i trenutno je na pregledu u lokalnoj medicinskoj ustanovi. Uskoro ćemo imati više detalja“, rekao je Cheung.

“Vidjeli smo mnogo ljudi kako se bacaju na tlo, izgledajući zbunjeno, čuo sam pucnjeve, zvučalo je kao nešto između petardi i malokalibarskog pištolja,” rekao je za AFP svjedok s lica mjesta John Yeykal.

Predsjednik Biden je obaviješten o situaciji, objavila je Bijela kuća.

Ovo je bio posljednji Trumpov predizborni skup uoči početka republikanske izborne konvencije u Milwaukeeju u ponedjeljak.


Na skupu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa povodom predizborne kampanje za novi mandat u Bijeloj kući začuli su se pucnjevi. Trump se, kako se vidi na videu, spustio ili pao na tlo. U tom trenutku ga okružuju tajni agenti, a pozadinu para vrisak pristaša.

Pogledajte video.

Na izbornom skupu Donalda Trumpa u Pennsylvaniji u subotu je odjeknulo više pucnjeva, a republikanski predsjednički kandidat je podigao šaku dok ga je do vozila pratila američka obavještajna služba, pokazale su video snimke s događaja.

Na snimkama se vidi krv na njegovom uhu, a zatim su viđeni i naoružani policajci na krovu blizu pozornice na kojoj je stajao Trump.

Trenutni američki predsjednik Joe Biden rekao je, obraćajući se novinarima dok je izlazio iz crkve u Delawareu, da nije bio upoznat s izvješćem o pucnjavi.

Bivši predsjednika Donald Trump je na sigurnom nakon incidenta na skupu, rekao je američki šef komunikacija obavještajne službe Anthony Guglielmi.

„Došlo je do incidenta tijekom večeri 13. srpnja na Trumpovom izbornom skupu u Pennsylvaniji. Obavještajna služba je provela sigurnosne mjere i bivši predsjednik je na sigurnom. Ovo je sada aktivna istraga tajne službe a daljnje informacije će biti objavljene kada budu dostupne, rekao je Guglielmi.

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung je rekao da je bivši predsjednik „dobro“.

„Predsjednik Trump zahvaljuje organima red i hitnim službama na brzoj reakciji tijekom ovog gnusnog čina. On je dobro i trenutno je na pregledu u lokalnoj medicinskoj ustanovi. Uskoro ćemo imati više detalja“, rekao je Cheung.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 11:38