KRAJ GLASINAMA

Policija nakon općih nereda konačno otkrila identitet ubojice djevojčica, objavili su njegovo ime i prezime

Nakon što je saslušao sve argumente, sudac je odlučio otkriti identitet napadača kako bi stao na kraj nagađanjima

Axel Rudakubana (u krugu)

 X/Peter Powell/Afp

Objavljeno je ime 17-godišnjaka koji je nožem napao djecu koja su pohađala plesni kamp i pritom ubio tri djevojčice.

Riječ je o Axelu Rudakubani, koji za šest dana puni 18 godina, porijeklom iz Ruande, a sada je u pritvoru za maloljetnike, piše Guardian.

Nakon što je saslušao sve argumente, sudac Andrew Menary KC odbio je izdati nalog za prikrivanje njegovog identiteta.

Prije odluke, sudac je 20 minuta slušao pravne argumente prije nego što je odlučio da se identitet napadača može otkriti.

‘To je neobično jer, strogo govoreći, prema zakonu, svatko tko je mlađi od 18 godina ima zaštitu zakona i identitet mu ne može biti objavljen‘, objašnjava novinar Martin Brunt.

‘Od trenutka kada smo saznali da osumnjičenik ima 17 godina – iako smo na kraju otkrili njegov identitet – nismo mu mogli objaviti ime. Ovakve stvari se događaju rijetko, ali očito su suca uvjerili pravni argumenti.‘

Objašnjavajući svoju odluku da otkrije identitet Axela Rudakubane, sudac Andrew Menary KC rekao je da bi se u suprotnom ‘širile razne dezinformacije‘.

‘Iako prihvaćam da je to iznimno s obzirom na njegovu dob i tek za šest dana će napuniti 18 godina, odlučio sam ne prikrivati mu identitet‘, rekao je sudac.

‘Kada bismo nastavili sprječavati potpuno izvještavanje, omogućili bismo širenje dezinformacija.‘

Kako je Jutarnji već pisao, veliki nemiri izbili su u gradu na sjeverozapadu Engleske u utorak nakon što su se na društvenim mrežama proširile lažne informacije da je osumnjičenik za napad nožem radikalni islamistički migrant, a protuimigrantski prosvjednici su došli u grad iz drugih mjesta.

U Londonu su se u srijedu tisuće ljudi okupile u blizini premijerove rezidencije u Downing Streetu, uzvikujući ‘Spasite našu djecu‘, ‘Želimo natrag svoju zemlju‘ i ‘Zaustavite brodove‘. Uhićeno je više od 100 osoba.

Policija je rekla da napad nije povezan s terorizmom i da je osumnjičeni rođen u Britaniji, čime su odbačena nagađanja o njegovom podrijetlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 14:50