KOORDINIRANA AKCIJA

Policija u Europi i šire privela 219 osoba za koje sumnja da su bile uplete u trgovinu ljudima

Operacija je bila usmjerena na organizirane skupine koje su prinuđivale osobe na seksualna djela, kriminal i prosjačenje

Provođenje akcije ”Global Chain”

 Europol/

U akciji "Global Chain" tijekom međunarodnog tjedna borbe protiv trgovine ljudima privedeno je 219 osumnjičenika, u Europi i šire, prenosi u ponedjeljak dpa.

Europol, europska policijska organizacija, priopćio je u ponedjeljak da je identificirano gotovo 1400 žrtava, uključujući 153 djece.

Operacija je bila usmjerena na organizirane skupine koje su prinuđivale osobe na seksualna djela, kriminal i prosjačenje. Pokrenuto je ukupno 276 novih istraga.

"Bliska i učinkovita suradnja na međunarodnoj razini između tijela za provedbu zakona i tijela za zaštitu granice neophodna je ako želimo uhvatiti one koji iskorištavaju najranjivije među nama. Impresivni ovogodišnji rezultati ovogodišnjih zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a pokazuju da se protiv užasnog kaznenog djela trgovanja ljudima najbolje boriti zajednički. Zbog toga izražavam zahvalnost svim zemljama i partnerima koji su još jednom udružili snage s Europolom u ovom globalnom pothvatu da se sruše kriminalne mreže", rekao je Jean-Philippe Lecouffe, zamjenik izvršnog direktora Europola.

image

Provođenje akcije "Global Chain"

Europol/

Primjeri koje je iznio Europol uključuju slučaj u Mađarskoj, u kojem je par prisiljavao svoje šestero djece na seks za novac sa susjedima i na prosjačenje u svome selu. Maloljetna su djeca bila fizički, psihički i seksualno zlostavljana od strane svojih roditelja pri čemu ih je vlastiti otac napadao palicama, remenom i golim rukama. Službenici su utvrdili da su djeca zanemarivana, pothranjena i općenito lošeg zdravstvenog stanja. Vežući ih u sobi u kućanstvu, roditelji su za novac drugim osobama iz susjedstva nudili seksualne usluge vlastite djece. Pravosudni i medicinski stručnjaci te psiholozi uključili su se kako bi potvrdili seksualno zlostavljanje i uzeli iskaz od traumatizirane djece koja su od tada zaštićena i smještena pod udomiteljsku skrb.

image

Provođenje akcije "Global Chain"

Europol/

U Rumunjskoj je također priveden osumnjičenik za prisiljavanje djece na prosjačenje i prostituciju. Dobiveni prihod bi zadržavao počinitelj koji je za kontrolu žrtava koristio fizičko nasilje. Tijekom racije za vrijeme akcijskog tjedna, službenici su prikupili dodatne dokaze i ispitali osumnjičene i žrtve. Na jednoj od pretraženih lokacija, službenici za provedbu zakona pronašli su i oduzeli različite narkotike.

image

Provođenje akcije "Global Chain"

Europol/

U Laosu je Kinez pritvoren zbog prinuđivanja otetih Vijetnamaca da čine kazneno djelo digitalne prevare. Navodno je i ucjenjivao njihove obitelji da plate velike svote novca da ih oslobodi.

U policijskoj akciji početkom lipnja sudjelovalo je 39 zemalja, uglavnom europskih, uključujući Hrvatsku.

"Trgovanje ljudima je odvratan zločin koji vreba ranjive i narušava naše zajedničke vrijednosti ljudskog dostojanstva i slobode. Otkrivanje tih kaznenih djela izuzetno je izazovno zbog čestog izostanka svjedočenja žrtve što dovodi do značajnog broja neprijavljenih slučajeva. Upravo je zbog toga ključna naša međunarodna suradnja s Europolom, Interpolom, Austrijom i više od 39 zemalja širom svijeta", rekao je Lars Gerdes, zamjenik izvršnog direktora za operacije u Frontexu.

"Operacije kao što je GLOBAL CHAIN ​​pokazuju da nijedna država ili kontinent nisu imuni na trgovanje ljudima i iskorištavanje. Bez obzira na to jesu li ih počinili članovi obitelji ili visoko organizirane kriminalne skupine, učinak na žrtve je razoran. Kao globalna zajednica za provođenje zakona, predani smo dijeljenju vitalnih obavještajnih podataka potrebnih da se svi počinitelji privedu pravdi", rekao je Richard Chambers, direktor INTERPOL-a za organizirani i rastući kriminal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 16:31