SKANDAL U ŠVICARSKOJ

Političarka s Kosova izrešetala sliku Bogorodice s Isusom pa se naokolo hvalila, izazvala je lavinu bijesa: ‘Ostavka!‘

Nisam obratila pozornost na sadržaj slike. To je bilo pogrešno i moj postupak bio je apsolutna glupost, ispričala se Sanija Ameti

Sanija Ameti

 Oryk Haist/imago Stock&people/profimedia/Oryk Haist/imago Stock&people/profimedia

Sanija Ameti, vijećnica Liberalno-zelene stranke u Zürichu u Švicarskoj, našla se u središtu skandala nakon što je na društvenim mrežama objavila fotografiju na kojoj se vidi kako u streljani puca u sliku Djevice Marije koja u naručju drži Isusa Krista.

Prema pisanju lokalnih medija, političarka porijeklom s Kosova ispaljivala je hice u reprodukciju jednog srednjovjekovnog talijanskog umjetnika, koja je navodno preuzeta iz ilustriranog kataloga.

Nakon niza negativnih reakcija, Sanija je uklonila objavu i ispričala se. Objasnila je da je koristila spornu sliku jer je bila "prave veličine i dovoljno vidljiva" da joj posluži kao meta.

"Nisam obratila pozornost na sadržaj slike. To je bilo pogrešno i svjesna sam da je moj postupak bio apsolutna glupost", izjavila je Ameti, a prenosi Kosovo Online.

Dio konzervativnih političara osudio je Sanijine postupke i zahtijeva njezinu ostavku, a neki su je pak optužili za poticanje mržnje protiv kršćana i zaprijetili da će protiv nje pokrenuti sudski postupak. Jedan od njih je Nicolas Rimoldi, predsjednik pokreta Mass-Voll, koji je Ahmeti optužio za remećenje vjerskih sloboda.

Prema švicarskom zakonu, svatko tko javno vrijeđa, ruga se vjerskim uvjerenjima drugih ili napada vjerske objekte može biti novčano kažnjen.

Kako prenosi RT, obitelj Sanije Ameti došla je u Švicarsku kao izbjeglica s Kosova devedesetih godina. Ova liberalna političarka trenutačno vodi politički pokret "Operacija Libero". Od 2019. članica je izvršnog odbora Liberalno-zelene stranke u Švicarskoj, a od 2020. članica vodstva Liberalno-zelene stranke u kantonu Zürich.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 15:20