EVAN GERSHKOVICH

Pomaknuto suđenje Amerikancu u Rusiji optuženom za špijunažu: ‘Ma koji novinar, on radi za CIA-u‘

Tužitelji tvrde da je Gershkovich po nalogu CIA-e prikupio tajne informacije o tvrtki koja proizvodi tenkove za rat u Ukrajini

Evan Gershkovich

 Natalia Kolesnikova/Afp/Profimedia/Natalia Kolesnikova/Afp/Profimedia

Novo ročište na suđenju za špijunažu novinaru Wall Street Journala Evanu Gershkovichu pomaknuto je s 13. kolovoza na 18. srpnja, rekao je u utorak ruski sud pred kojim se vodi postupak.

Gershkovich, 32-godišnji američki novinar koji poriče bilo kakvo kazneno djelo, izveden je prošlog mjeseca pred sud u ruskom gradu Jekaterinburgu, gdje se suočava s optužbama za špijunažu za koje je predviđena kazna do 20 godina zatvora, a ročište je bilo zatvoreno za javnost.

Tužitelji tvrde da je Gershkovich po nalogu američke Središnje obavještajne agencije (CIA) prikupio tajne informacije o tvrtki koja proizvodi tenkove za rat u Ukrajini.

Službenici sigurnosne službe FSB uhitili su ga 29. ožujka 2023. u restoranu u Jekaterinburgu, 1400 km istočno od Moskve. Od tada se nalazi u zatvoru Lefortovo u Moskvi.

Gershkovich, novine za koje radi i američka vlada odbacuju optužbe i kažu da je on samo radio svoj posao kao izvjestitelj kojeg je ministarstvo vanjskih poslova akreditiralo za rad u Rusiji.

Državna novinska agencija RIA citirala je u utorak glasnogovornika suda koji je rekao da je odluka o pomicanju datuma novog ročišta donesena na zahtjev Gershkovichevog odvjetničkog tima.

Dok je novinarima nakratko bilo dopušteno snimati Gershkovicha prije početka suđenja u lipnju, ročište u četvrtak bit će zatvoreno za novinare, priopćio je sud.

Sud je rekao da će mediji imati pristup Gershkovichu kada bude objavljena presuda.

U Rusiji su zatvorena suđenja standardna za slučajeve izdaje ili špijunaže koji uključuju tajni materijal.

Kremlj kaže da su slučaj i raspored suđenja stvar suda, ali je bez objavljivanja dokaza izjavio da je Gershkovich uhvaćen „na djelu“.

Američki dužnosnici više su puta istaknuli da su optužbe lažne i da Rusija koristi Gershkovicha i još jednog zatvorenog Amerikanca, bivšeg marinca Paula Whelana, u pregovorima za moguću razmjenu zarobljenika.

Washington obojicu smatra „nepravedno pritvorenima“ i obvezuje se vratiti ih kući.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija otvorena za razmjenu zarobljenika koja uključuje Gershkovicha i da je kontakt s SAD-om uspostavljen, ali mora ostati tajan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 12:11