AVIOKOMPANIJA JE SPREMNA

Pomoć koju je Njemačka tijekom korone pružila Lufthansi bit će predmet istrage Europske komisije

Lufthansa je već u cijelosti vratila pomoć pa će utjecaj presude na kraći rok vjerojatno biti ograničen

Komisija je istragu pokrenula kako bi utvrdila je li Lufthansa ispunjavala uvjete za pomoć

 BORIS ROESSLER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Europska komisija objavila je u ponedjeljak da je otvorila ‘dubinsku‘ istragu o njemačkoj državnoj pomoći zrakoplovnoj kompaniji Lufthansa tijekom pandemije koronavirusa.

Vlada je za rekapitalizaciju Lufthanse u sklopu Privremenog pandemijskog okvira izdvojila šest milijardi eura i Komisija je odobrila mjeru, ali njezinu odluku poništio je Opći sud EU-a, utvrdivši greške u postupku.

"Opći sud zaključio je da mjera rekapitalizacije Lufthanse nije ispunila nekoliko uvjeta iz Privremenog okvira za COVID",

Komisija je zato sada pokrenula dubinsku istragu kako bi utvrdila je li Lufthansa ispunjavala uvjete za pomoć. Razmotrit će i je li trebao biti uspostavljen mehanizam koji bi vladu motivirao na izlazak iz vlasničke strukture i analizirati cijenu dionica u trenutku moguće konverzije "tihog vlasništva II" u dionički paket.

Bruxelles najavljuje i analizu "značajne tržišne moći" Lufthanse u zračnim lukama poput Duesseldorfa i Beča.

Lufthansa je već u cijelosti vratila pomoć pa će utjecaj presude na kraći rok vjerojatno biti ograničen. Značajnije posljedice moguće su u državnim subvencijama u budućnosti.

Glasnogovornik Lufthanse ponovio je da su vratili pomoć i istaknuo da su u godišnjem izvješću za 2023. prognozirali otvaranje istrage, po uzoru na slične slučajeve.

Luftansa se na presudu žalila drugostupanjskom Sudu EU-a i postupak još nije dovršen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 01:39